Ali Koç, karar mı değiştirdi?

19.07.2020 - 13:09 | Son Güncellenme: 19.07.2020 - 13:09

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 18 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirilen kulübün yüksek divan kurulunda değişen yabancı kuralına ilişkin değerlendirme de yaptı.

Ali Koç, karar mı değiştirdi?

Hüseyin ÖZKÖK

Koç, "Federasyon ile ligin paydaşları arasında kopukluk var. İnşallah yeni yabancı oyuncu kısıtlaması kararından dönülür. Biz Tahkim Kurulu'na başvurduk. İnşallah bu karar değişir” dedi. Başkan Ali Koç'un "Yabancı sayısını 14'ten şuraya indirdim deyince öz kaynaktan oyuncu yetişeceğinin garantisi yok" sözleri özellikle üzerinde durulmaya değer.

Oysa Fenerbahçe Başkanı, 15 Mayıs 2020 günü yapılan bir önceki yüksek divan kurulunda, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) yeni getirdiği ilk 11’de altyapıdan yetişen oyuncu oynatma zorunluluğunu, kendi önerisi olarak dile getirmişti:

"Altyapıya yönelme, yatırım yapma teşvik edilmelidir. Yabancı sayısını konuşuyoruz. Bana sorarsanız yabancı sayısından çok kalite, maaş ve yapılan kontratlar önemli. Bu zorunlu dönüşün teşvik edilmesi için önerimiz var. Federasyon kulüplere ilk 11'de en az 2, sonrasında 3'e çıkabilir; altyapı oyuncusu mecburiyeti getirsin. Altyapıdan oyuncu oynatma kuralını benimseyelim."

Bu çelişkinin sebebi nedir?

Fenerbahçe Başkan Yardımcısı Burhan Karaçam da 21 Mayıs’ta Ajansspor sosyal medya kanallarında kendisiyle yaptığım röportajda Fenerbahçe’nin ilk 11’de yerli oyuncu oynatma mecburiyeti getirilmesi konusunda düşüncesi olduğunu ve Başkan Koç’un bunu 15 Mayıs'taki divan toplantısında dile getirdiğini belirtmişti.

Ancak Karaçam, bunun eşit şartlar altında TFF'nin vereceği bir kararla herkes tarafından uygulanırsa anlamlı olacağının da altını çizmişti.

Peki çelişki olarak ortaya çıkan bu rota değişiklinin nedeni ne olabilir? Burada iki ihtimalin söz konusu olduğunu düşünüyorum:

Bir ihtimal, Fenerbahçe Kulübü sadece yabancı kısıtlamasındaki ‘artı’ uygulamasına karşı çıkarak, diğer kulüplerle birlikte Tahkim'e gitti ve ilk 11’de yerli fikrini hâlâ savunuyor olabilir. Ancak böyle bir durumda ilk 11’de altyapıdan oyuncu oynatma zorunluluğu sürerse bu da otomatikman yabancı sayısının yine kısıtlaması ve ‘artı’ sisteminin devamı anlamına gelecektir.

2 oyuncu için en 5 az kişi olmalı!

Bir diğer ihtimal ise Koç, altyapıdan ilk 11’de ‘zorla’ oynatılma koşuyla oyuncu çıkartmanın zor olduğunu ve bu mecburiyetin getireceği sakıncaları görerek, yeniden eski sistemin devamından yana tavır almaya başladı.

Gerçekten de zaten oyuncu yetiştirme güçlüğü çeken futbolumuzda ilk 11’e altyapıdan 2 oyuncu oynatma zorunluluğu getirdiğinizde 28 kişilik kadronuzda en az 5-6 civarında ilk 11 çapında kulüpte yetişmiş oyuncu bulundurmanız gerekir ki, sakatlık ve ceza durumlarında yedekleme imkânınız olsun.

Dolayısıyla Ali Koç’un kendinin de ifade ettiği gibi, yetiştirmenin zorlukları yanında ilk 11 zorunluluğun sakıncalarını yapılan haklı eleştiriler doğrultusunda gördüğünü düşünüyorum.

Senin için hazırladığımız haberler