Fenerbahçe Divan Kurulu bitti! Ali Koç başkanlığa aday olacak mı? Açıkladı

Orhan Gülek
03.02.2024 - 10:44 | Son Güncellenme: 03.02.2024 - 17:43

Fenerbahçe'de şubat ayı Olağan Yüksek Divan Kurulu Toplantısı gerçekleşti. Ali Koç, takımın durumu, transferler ve başkanlık seçimi hakkında flaş açıklamalarda bulundu.

Fenerbahçe Divan Kurulu bitti! Ali Koç başkanlığa aday olacak mı? Açıkladı

AJANSSPOR - HABER

Fenerbahçe'de Şubat ayı Olağan Yüksek Divan Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

Fenerbahçe Kulübü'nün Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nda Ali Koç'un sezon sonu görevi bırakacağı ve seçimde aday olmayacağı iddialarıyla ilgili konuşmalar yapıldı. İşte tüm detaylar...

Uğur Dündar: "Ali Koç'a atılan iftiraları asla unutmayacağız"

İlk olarak söz alan Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, şu ifadeleri kullandı:

"Devletimizin bekası uğruna şehitler veren ama tarih boyunca son kale olarak dimdik ayakta olan kulübümüze ve değerli başkanımız Ali Koç'a iftiralarla hedef gösterilerek itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır. Bunları yapanların geçmişi biraz araştırıldığında karşımıza Fenerbahçemize kumpaslar tezgahlanırken Fetö'nün yanında yer alıp onlara methiyeler düzenler çıkmıştır. Bunların amacı son kaleyi yani Fenerbahçe'yi ele geçirmek ve şampiyonluklarımızın önünü kesmektir. Son dönemde Fetö artıklarınca kulübümüz ve Ali Koç'a atılan iftiraları asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımız ayrıca yargıda bunların hesabını soracağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."

Burak Çağlan Kızılhan: "10 yıl boyunca geri adım atmadık"

Daha sonra söz alan Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan ise şu ifadeleri kullandı:

"3 Temmuz 2011'de başlayan haksızlıklara karşı direnişimiz, 27 Aralık 2021'de onurlu bir zafere dönüştü. Sözde şike davası olarak bilinen ve Fetö'nün kulübümüzü ele geçirme amacıyla kurulan kumpasla ilgili Yargıtay'ın İstanbul 13. ağır ceza mahkemesinin berat kararının onaylanması Fenerbahçemizin hem vicdanlarda hem de hukuk önünde temiz olduğunu bir kez daha kanıtladı. Kararlı mücadelemizde 10 yıl boyunca geri adım atmadık, dimdik ayakta durduk. 3 Temmuz'u kurgulayıp, uygulayanlar ise şu anda ortada yok. Kulübümüzün maddi, manevi zararları giderene kadar kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz. Hukuk zaferinin 2. yıl dönümünden 6 gün önce TFF'ye açtığımız davanın duruşması görüldü. Davamız 2021 yılından beri olmasına rağmen karşı tarafın geciktirme taktikleri ve hakim değişiklikleri nedeniyle uzun bir süre uzadı. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 16 Nisan 2024 olarak belirledi."

Fenerbahçe'nin borcu açıklandı

Denetleme Kurulu Üyesi Mehmet Vodina, denetim kurulu raporlarını sundu. Vodina, sarı-lacivertli kulübün ve bağlı ortaklıklarının toplam borcunun 11 milyar 466 milyon TL olduğunu ifade etti. Vodina, “1 Haziran 2023 ve 31 Ağustos 2023 ara dönemine ilişkin hazırlanan raporumuz yönetim kurulumuza verilmiştir. Bu ayları kapsayan dönemi özet olarak sizlere sunuyorum. Toplam borcumuz 11 milyar 466 milyon TL’dir. 31 Mayıs 2023 tarihinden belirlenen tarihler arasında borç 3 milyar artmıştır” diye konuştu.

Kulübün Varlıklar toplamının 6 milyar 252 milyon TL olduğunu belirten Mehmet Vodina, net gelirin 2 milyar 508 milyon TL, giderlerin 1 milyar 701 milyon TL, finansman giderlerinin 485 milyon TL, dönem karının da 304 milyon TL olduğunu ifade etti.

Fenerbahçe'den Yüksek Divan Kurulu'nda hakemlere çağrı

Fenerbahçe Kulübü Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan, Yüksek Divan Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve hakemlere çağrıda bulunarak "Adaletli olun, tüm maçları hakkaniyetle yönetin." ifadelerini kullandı.

Uğur Dündar: "Fenerbahçe'ye başkan bulunur ama ikinci bir Ali Koç bulunmaz"

Tekrar söz alan Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, şu ifadeleri kullandı:

"Yüksek Divan Kurulu olarak, sayın başkanımız Ali Koç'un görevine devamında sonsuz yararlar görüyoruz. Fenerbahçe'ye başkan bulunur ama ikinci bir Ali Koç bulunmaz. Başkanımız gitmek istese bile, onu görevinin başında tutmak için her türlü özveride bulunmaya hazırız."

Ali Koç: "Bu iki istatistik her şeyi açıklıyor"

Son olarak söz alan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Dün akşama kadar liderdik 1 maç eksiği ile 2. sıradayız, mücadele ettiğimiz bütün kulvarlarda iddialı bir şekilde devam ediyoruz. Takımımızın aidiyet ve çalışması ile 23 hafta sonunda 60 puanla kulüp rekorumuzu kırmış bulunmaktayız. Bu sezon performansımızla Avrupa'da 100 golü bulan ilk takım olmuşuz. İkinci takım 85 golle Bayer Leverkusen. Bu iki istatistik her şeyi açıklıyor. İsmail Kartal hocamızın bu sezon 2.33'lük bir puan ortalaması var. Hocamızı da tebrik ederim."

"Fenerbahçe'nin rakibi maalesef Fenerbahçe olmuştur"

"Geç gelen bir golde bile camiamızın kırılganlığı hepimizi derinden etkiliyor, özellikle de futbolcularımızı. Böyle bir sezonda başkan olarak böyle bir konuya dikkat çekiyorum çünkü bu 10 yıllık bir sürecin sonucu. Şampiyonluklar zorlu ve uzun yıllardır. Özellikle konu Fenerbahçe ise. Bu yolda birçok şey yaşayacağız ama sezon sonuna kadar desteklemekten vazgeçmemeliyiz. Son dönemde Fenerbahçe'nin rakibi maalesef Fenerbahçe olmuştur. Özellikle sizlerden ricam bu. Maçlar sıkıştığında takımın tribünlere çok ihtiyacı var. Takımıza güveniyoruz, inşallah yolun şampiyonluk ve aydınlık olur. İsmail Kartal, Mario Branco ve yardımcısı Okan Özkan'a, yöneticilerimize, futbolcularımıza teşekkür ediyorum. Camiamızı şampiyonluğa ulaştırmalarını canı gönülden diliyorum. Antalyaspor en zor maçlarımızdan, inşallah bugün şans yanımızda olur."

"Krunic'"i İsmail Hocamız çok istemişti"

"Krunic'i İsmail Hocamız çok istemişti yazdan beri. Sade ve sağlam, güven veren duruşu var. Çok daha pahalıya gelebilirdi ama 3 Milyon Euro'nun altında bir transfer oldu. Leonardo Bonucci'nin liderlik karakteri ve son sezonunda şampiyonluğa oynamak istemesi dolayısıyla getirdik. Stoper hattının şiştiği söyleniyor ama hatırlarsanız FC Nordsjaelland maçına stopersiz çıktık."

"Çağlar Söyüncü, imza parasından fedakarlık etti"

Çağlar Söyüncü transferine de değinen Ali Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Milli yıldızımız Çağlar Söyüncü'yü kadromuza kattık. Çağlar transferinde Atletico Madrid ile aramızda finansal olarak ciddi bir uçurum vardı ve görüşmelerde masadan çekilmiştik. Daha önce hiç görmediğim bir şey oldu. Sonra Çağlar dört ay Fenerbahçe'de oynamak için Atletico Madrid'den alacağı imza parasından fedakarlık etti. Milyon Euro seviyesinde bir rakamdan vazgeçti. Kendisine fedakarlığı için teşekkür ediyorum. Selahattin Baki'ye teşekkür ediyorum. İnşallah bu transfer Fenerbahçemiz ve Çağlar için hayırlı ve uğurlu olur."

"Melissa Vargas'ın lisans işlemleri tamamlandı"

"Melissa Vargas'ın transferi hakkında da konuşan Koç, "31 Ocak'ta Türkiye'de transfer bitiyor. Biliyorsunuz Çin'de oynuyor ve sonra bize geliyor. Melisa'nın ülkemize gelebilmesi için takımın final serisini 3-0'da bitirip, 30 Ocak'ta lig bitimiyle gelmesini istiyorduk. Melissa Vargas'ın takımı 55 maçtır yenilmedi, neredeyse set bile vermedi. Ancak 55 maç sonra takımı ilk yenilgisini aldı. Final serisi uzadı ve bu şekilde lisans işlemlerini yetiştireme şansımız imkansız hale geldi. Voleybol Federasyonu ve yöneticilerimizin çalışmaları, Vargas'ın menajerlik şirketinin biraz itmesiyle birlikte Melisa Vargas'ın takıma döneceğini açıklıyorum. Lisans işlemleri tamamlandı. Kendisi hala sakat, yeni yeni oynamaya başladı. İnşallah Mart ve Nisan gibi bize katkı sağlayacak düzeye gelecek. Bu transferin maliyeti oldu. Bize destek veren sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum." dedi.

"Standartsız hakem performansları bir norm haline geldi artık"

Hakem kararlarına da değinen Koç, "Bu kadar kısa sürede bu kadar olağanüstü olayların yaşandığı ülkemizde futbol hiçbir şey olmamış gibi devam edebiliyor. Emin adımlarla ilerliyoruz, camiamız da takımımızın en büyük destekçisi. Bu sezon takım ve taraftarlarla özlediğimiz Fenerbahçe'yi sonunda görüyoruz. Ancak şampiyonluk mücadelesi için bunlar Türkiye'de yeterli olmuyor. TFF hakemlerin saha içi ve saha dışında aldığı kararlar, yarışın kaderini doğrudan etkiliyor. Saha içindeki tartışmalar her hafta büyüyerek devam ediyor. Standartsız hakem performansları bir norm haline geldi artık." dedi.

"Tek dileğimiz maçlarda adil yönetim olsun"

Adalet talep ettiklerini ifade eden Koç, "Futbolda kurallar renklere göre farklı mı uygulanıyor? Sorumlu olanlar bu durumu nasıl düzeltecekler merakla bekliyoruz. Tek dileğimiz maçlarda adil yönetim olsun, çifte standart ortadan kaldırılsın. Hakem kararlarında standart yakalansın. Tek arzumuz bu." dedi.

"TFF'ye 12 mektup yazdık"

Alınan cezalara da değinen Koç, "Saha dışında da adaletsiz durumun nasıl devam ettiğini de görüyoruz. Fenerbahçe kurullardan 7 Milyon 379 Bin TL cezaya çarptırılmış. Tahkim'de bu cezalar 6 Milyon 549 Bin TL'ye indirilmiş. Rakibimiz 4 Milyon 439 Bin TL ceza almış. 3 Milyon 591 Bin TL'ye inmiş. Şu sezonda Fenerbahçe ile Galatasaray arasında çok fark olmaması gerekli. Bize %12, onlara %20 indirim yapılmış. TFF'ye 12 mektup yazdık, sadece 1 tanesine cevap alabildik. TFF'ye sesleniyorum, hak yemeden sezonun adil tamamlanmasını sağlayın. Böyle bir iklimde zaten su yolunu bulacaktır." dedi.

"Kulübümüz FETÖ kumpasından çok büyük zararlar gördü"

Fenerbahçe'nin her mecrada üzerine gelindiğini dile getiren Koç, "Bu sezon bir tanesi çıkıp Fenerbahçe devlet ile anlaştı şampiyon olacaklar dedi. Bu neden Fenerbahçe'ye oluyor? Fenerbahçe'nin son 10 sezonda 1 kez şampiyon olduğunu biliyorlar ama ekranda bunu hatırlamıyorlar. Zamanında kulübümüz FETÖ kumpasından çok büyük zararlar gördü. Aslında biz son 10 senede değil son 13 senede 1 kez şampiyon olabildik." dedi.

"Ülke tarihinin en karanlık olayı olacaktı"

"Sizce bu tesadüf olabilir mi? Sportif rekabetle açıklanabilecek bir tablo mu bu. 3 Temmuz'da başlayan sürecin en önemli olaylarından biri stadımızda yaşananlardır. Taraftarlarımıza biber gazı sıkan polislere talimatı verenler sonra FETÖ üyesi oldukları için görevden alınan emniyet müdürleriydi. Kim bunun hesabını sorabilir? Devlet yeri gelirse sorabilir. Bu camianın uğradığı maddi ve manevi zararlar ne olacak? Sonrasında takım otobüsü kurşunlandı. Eğer teşebbüslerinde başarılı olsalardı, dünyada bir takımın başına gelmiş en ağır olay olarak tarihe kara bir leke olarak geçecekti. Ülke tarihinin en karanlık olayı olacaktı. Bu olayın faili meçhul olması tüm sorumluların en büyük ayıbıdır. Bu dosya çok iyi araştırılmasına rağmen sonrasında nedense savsaklanılmıştır."

"Üç dört günde bir saldırıya uğramışız"

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kulübümüze bir ziyareti olmuştu. Bazı yerler çok rahatsız olmuş olacak ki, ziyaret tarihini takip eden 110 gün içinde şahsımı 33 kere trend topic yaptılar. Üç dört günde bir saldırıya uğramışız."

"Hiç endişelenmeyin biz gayet kararlıyız"

"Transfer harcamalarımız engellendi. O dönemin federasyon başkanını hepiniz hatırlarsınız. Maddi zararlarımızın telafi edilmesini istedik ama bu uzlaşı taleplerimiz hiçbir karşılık bulmadı. Tazminat davaları açtık. 2,5 sene oldu, davayı sürüncemede bırakma cabaları vardı. Nihayet 2,5 sene sonra mahkeme başladı. Hakimler değişti. Hiç endişelenmeyin biz gayet kararlıyız. Hak arayışında yine kimse yanımızda değil."

"Neden hep Fenerbahçe hedef?"

Fenerbahçe'nin hep sistemin dışına itilmeye çalışıldığını ifade eden Koç, "Geçmiş şampiyonluklar için bir arpa boyu yol alınamadı. Geçen sene deprem sonrası üç büyüklerin maçlarında siyasi sloganlar atıldı. Sonrasında Kayserispor maçı öncesi Fenerbahçe'ye deplasman yasağı getirildi. Bu yasak sadece bize getirildi. Vaktimiz olsa son 6 senede yaşadığımız birçok örneği daha paylaşabilirim. Fenerbahçe ile sıkıntıları var. Fenerbahçe camiası bu tehlikenin farkında olmalıdır. Sistem Fenerbahçe'yi hep sistemin dışına itmeye çalışıyor, bunu söylemek abartı olmaz. Bu kadar çok haksızlığa ve saldırıya uğrayan bir kulüp var mı? Neden hep Fenerbahçe hedef? Fenerbahçelilerin sorması gereken asıl soru bu." dedi.

"Sistem çok net, önce algılar sosyal medyaya yerleştiriliyor"

"Bu sistemi ülkemize kimin soktuğunu herkes çok iyi biliyor" diye Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Suudi Arabistan'da oynanmasını organize etmişiz, sonra da oynanmamasını sağlamışız. Gülüyoruz bu insanlara ama bu insanların sıkıntıları Fenerbahçe'nin ilke ve değerlerine sıkı sıkı bağlı olması mıdır? Bu kişilerin bazıları terör örgütüne hizmet ediyordu. Bu kişiler neden hep bizi hedef alıyor? Bunun açıklanması lazım. Sevmiyor ile açıklanamaz. Bu tarz algı yaratma, iftira atma olayları ülkemizde norm haline geldi. Sistem çok net, önce algılar sosyal medyaya yerleştiriliyor sonra ise geleneksel medya ile pişiriliyor. Bu sistemi ülkemize kimin soktuğunu herkes çok iyi biliyor. Ancak bu sistemin neden devam ettiğini halen anlamış değilim."

"Kasıt olmadığı ortaya çıkacaktır"

"Başkan olduğum sürece 'Fenerbahçe'yi şampiyon yapmazlar' sözlerimin nedenini şimdiye kadar biraz olsun anlatabildiğimi düşünüyorum. Devletimizin bu süreçte yaşananları araştırmasını talep ve rica ediyoruz. Kapsamlı bir soruşturma sonrasında neler yaşandığını, kimlerin sorumlu olduğunu, TFF'nin söylediğini aksine milli değerlerimizin ve Atatürk'ün tartışma konusu olup olmadığı, TFF'nin organizasyonun yetersizliği mi, kulüplerin isteği mi? Ne varsa ortaya çıkacaktır. Kasıt olmadığı ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmanın yapılmasını devletimizden rica rica ediyoruz."

"Transfer yaparken etik kurallara dikkat etmezler"

"Biz hakikatten çok farklı camiayız. Herkes kendi camiasını en iyi bilir, kendi camiasını över. Ben gerçeklerden hareket etmek istiyorum. Olağanüstü yeteneğine sahipler. Algı yaratma, manipüle etme yeteneğine sahipler. Bizimle alakası olmayan konularla ilgili basın toplantısı yapıyorlar, sürekli olarak Fenerbahçe gündem geliyor. 10 pozisyonda 1 kez aleyhlerine karar çıksın, ortalığın altını üstüne getirirler. Utanma, üzülme, riyakarlık. Hiç böyle duyguları yok. Utanma refleksi gelişmemiş bir camia. Fenerbahçe'de hiçbir yönetici verdiği parayı geri dahi istemez. Kulübün hisselerine haciz getirmez. Fenerbahçe'de bir yönetici verdiği para sonrası kulübün hisselerine haciz getirecek, sonra başkan seçilecek! Bu bizde olamaz, maça bile gelemez. Transfer yaparken etik kurallara dikkat etmezler. Bize kimse oyuncumuzu ayarttınız diyemez. Kulüpler Birliği Vakfı'nda bize herkes teşekkür eder. Onlar önce oyuncunun aklını çeler ve sonra kulübünü köşeye sıkıştırırlar. İşler kötü giderken ortalığı kızıştırırlar. Biz spor kulübüyüz, onlar da spor kulübü."

"Tek adayımız şu an Saadettin Saran"

Başkanlık seçimi hakkında da konuşan Koç, "Sayın başkanım her şeye rağmen mücadeleye ve göreve devam! Bırakmak yok. Saadettin Saran'a haksızlık yapılıyor. Sayın Saran, benim bir dönem daha devam etmem gerektiğini söyledi. Ben de kendisine devam etmeyi düşünmediğimi söyledim. O yüzden aday olarak çıkmasının iyi olacağını söyledim. Kendisi her görüşmemizde aday olmam halinde çekileceğini söylüyor. Bu son derece mert ve şeffaf yaklaşımdır. Biz "İmzayı topla ve seninle bilgileri paylaşım" dedik. Başkan adayı olmak isteyenler imza toplamalı ve harekete geçmeli. Verebileceğimiz hukuki olarak her türlü bilgiyi vereceğiz. Tek adayımız şu an Saadettin Saran." dedi.

"Saadettin Saran'a haksızlık etmeyin, bilgimiz vardı"

Son olarak tüm adaylara seslenen Koç, "Kimseyi desteklemiyoruz. Adaylar çıksın, bu durum şampiyonluk yarışını etkilemez. Hem şampiyonluğa koşabiliriz, hem de demokrasi şölenimizi yaşatabiliriz. İmza toplandıysa, bizim bilgimiz çerçevesinde ve uygun gördüğümüz süreçte yapılmıştır. Saadettin Saran'a haksızlık etmeyin, bilgimiz vardı." dedi.

Senin için hazırladığımız haberler