Ali Şafak Öztürk'ten 'yabancı kısıtlaması' açıklaması

21.03.2019 - 12:42 | Son Güncellenme: 21.03.2019 - 15:42

Ali Şafak Öztürk'ten 'yabancı kısıtlaması' açıklaması

Antalyaspor Başkanı Ali Şafak Öztürk, futbol gündeminde yer alan yabancı sınırlamasındaki değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkan Öztürk'ün değerlendirmeleri şöyle:

Potansiyel bir yabancı sayısı azaltma kararı çıkmasıyla ilgili bir kaç ana konunun tartışılması lazım:

Ligimizin kalitesine etkisi ne olacaktır?

Türk oyuncularının ve dolaylı olarak Milli takımın kalitesi ve performansına etkisi ne olacaktır?

Türk futboluna mali etkisi ne yönde olacaktır?
 

Ligimizin kalitesine etkisi ne olacaktır?

Kullanılabilir oyuncu havuzunun daralması sonucunda ligimizin genel kalitesine olumsuz yansıma olacaktır. Dar havuzdan seçilecek oyuncu tercihleri nedeniyle transferlerde ki hata oranı daha da artacaktır.

Takımlar içerisindeki rekabetçi ortam azalacak, kadrolar sayısal anlamda daha daralacaklardır. Ana oyuncuların yerleri çok daha garanti olduğundan, performans geliştirme motivasyonu azalacaktır.

 Avrupa kupalarında mücadele eden takımlarımızın rekabet güçleri zayıflayacaktır. Rakiplerin neredeyse hepsi sınırsız yabancı oyuncu oynatabilmektedirler.

Özellikle Anadolu kulüplerinin gücü azalacaktır. Oyuncu havuzunun daralmasıyla, satılan veya kaybedilen oyuncuların telafisi zorlaşacaktır.

Son zamanlarda alt liglerde artan kalitede aynı oranda zayıflayacak rekabet yapısı orada da azalacaktır. Hatta bir üst lige çıkan kulübün çıktığı ligde tutunması daha zor hale gelecektir, takviye konusunda sıkıntı yaşayacaklardır.

Türk oyuncularının ve dolaylı olarak Milli takımın kalitesi ve performansına etkisi ne olacaktır?

Oynama garantilerinin artması Türk oyuncularımızın çalışma tempolarını ve gelişimlerini olumsuz etkileyecektir.

Yurt dışına Türk oyuncu satışlarımız azalacaktır. Yüksek kazançları olan Türk oyuncularının yurt dışına çıkma isteği azalacaktır. Yurt içindeki takımlarda Türk oyuncuları kendi bünyelerinde tutmak zorunda kalacağı için oyuncu satışları zorlaşacaktır.

Sonuç olarak Milli Takım’a tercih edilen oyuncular eskisi gibi ağırlıklı olarak İstanbul kulüplerinden olacaktır.

Türk futboluna mali etkisi ne yönde olacaktır?

Kulüplerin en önemli gelir kaynağı olan yayıncı kuruluş geliri, şu anki esnek yabancı kuralı yürürlükteyken tarihinin en yüksek seviyesine çıkmıştır. Ayrıca izlenme ve maçlara giden taraftar sayısında da artış gözlenmektedir. Bu gelirlerin azalma riski dahi kulüplerimize çok zarar verecektir.

Son yıllarda gözlemlenen yüksek bonservisli yerli ve yabancı oyuncu satışları bu kural döneminde olmuştur. Artık Avrupa, Çin, Arap takımları tarafından yakından takip edilen, son durak olmaktan çıkan, yeni bir pazar halini alan ligimiz, cazibesini kaybeder. Daha az enternasyonal bir lig, dışarıdan transfer riski daha yüksek bir lig haline geri dönecektir.

Hali hazırda devam eden yabancı oyuncuların sözleşmeleri yeniden gözden geçirilmek zorunda kalınacak ve bunun da mali külfeti olacaktır.
 

 

Sonuç olarak bütün veriler diyor ki; lig kalitesi düşecektir, Türk oyuncu kalitesi düşecektir, kulüplerin gelirleri azalacaktır.

Bu kural döneminde yayın ihalesi rekor seviyeye çıkmışken, stadyumlarımıza gelen taraftar sayısı artmışken, çok yüksek seviyelere oyuncu satışları gerçekleşmeye başlamışken, Anadolu kulüplerinde oynayan milli seviyelerde ki oyuncu sayıları artmışken, neredeyse bütün kulüplerimizde alt yapıdan oyuncu oynatma oranı artmışken, oyuncu ihraç eden milli takımların daha başarılı olduğu son Dünya Kupasında da tekrar tescil edilmişken, biz gerçekten neyi tartışıyoruz?

Senin için hazırladığımız haberler