Ali Şen ve Süren'den flaş açıklamalar!

14.04.2019 - 18:32 | Son Güncellenme: 14.04.2019 - 15:56

Ali Şen ve Süren'den flaş açıklamalar!

Fenerbahçe eski Başkanı Ali Şen ve Galatasaray eski Başkanı Faruk Süren BeIN Sports'a çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ali Şen'in açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şöyle:

Ali Şen, Okocha ile yaşadığı saat kaç anısını anlattı:

Okocha'ya 20:45 demiştim. Derbilerde keyifli anlar ve iz bırakman gerek. İlişkilerimiz böyleydi. Süren ile ilişkilerimiz çok iyi. Aile dostluğumuz var. Ali Uras ve Alp Bey ile de öyleydi.

"Faruk Süren 1 numaradır"

Bu gelirler bizim zamanımızda olsaydı, ben Fenerbahçe'yi Avrupa şampiyonu yapardım. En büyük hangi başkan diye soruyorlar. 1 numara Faruk Süren'dir. 4 şampiyonluk arka arkaya, UEFA Kupası, Süper Kupa... Bunlar oyuncak değil. Kupayı aldıkları zaman eledikleri takımlara bakın. Bunlar kolay değil.

 

Ben 80'li yıllarda maçların televizyonda yayınlanması için büyük emek sarf ettim. Televizyon maçı verince, hangi takımı tutacağına karar vermeyen insanlar takım tutar hale geldi. Gençler, futbolseverler coşkunun ve iyi futbolun yanında oldu. Her kulüp zorluklar yaşadı. 6-7 yaşındaki bir çocuk neden sıkıntıya ortak olsun? Keyfe ortak olmak ister.

Erol Aksoy, Cine 5'te yetkiliydi. Maçları o dönem yayınlamışlardı. Para konusunda hemen anlaştık. İyi dostluklarımız vardı. Televizyon gelirlerimizin çoğalması için Faruk Süren'e yetki vermiştik. Bizi temsil edebilir dedik. Erol Aksoy ise şaka falan yaptığımızı sanmış. Fenerbahçe'yi de temsil eden Galatasaray Başkanı Faruk Süren olmuştu.

Avrupa'nın dev takımlarındaki yıldızları ülkemize kiralık olarak getirmeliyiz. Gerçekçi davranmak lazım. Mesele Mesut Özil kiralanabilir. Kiralama modeline uygun bakılabilir. Arz mı daha çok talep mi? Türkiye bu rolü üstlenebilir. Kaç antrenör boşta? Büyük farklar var. Avrupa'da yıldız denen futbolcular, antrenörün kafasına uygun değilse ya satılacak ya da kiraya verilecek. Türkiye, kiralama sistemini iyi kullanırsa yeni bir tablo olabilir.

Arsene Wenger'in, "Futbolcunun pasaportu olmaz" sözünü çok doğru buluyorum. Fatih Terim de full yabancı oyuncu oynattı. Yabancı kuralında ne olacağını iyi belirlemek gerekiyor. Kulüp başkanı futbolcu bulmak zorunda değil. Gençleşme, bir sürü gence imza attırmak demek değildir. İyi gençler bulalım. İleride Mesut Özil olabilecek kapasitede gençler bulalım. Ama takıma hep genç koyarsan o takım farklı yenilgiler alır. Mantıklı olanı; 20 yaşında olan birini ortalama alırsanız, becerikli insanlar çoğunluklu mudur? Gençler birçok alanda çoğunluktayken futbolda öyle değil. Fenerbahçe'ye Ferdi Kadıkıoğlu geldi. Onu başkan Ali Koç mu getirmek zorunda? Ali Koç'un başka işleri var. Başkan altyapı sistemiyle bu kadar detaylı uğraşmak zorunda değil. Fakat; sistem kurulmalı tabi ki.

Ali Koç'u destekledim. Bana soran, kulübün hali ne olacak diyen kongre üyeleri de destekledi. Türk futbolu adına Ali Koç'un gelmesi şans diyordum. Ali Koç, soyadına sığınan bir kişi değil. Ali Koç'u, Ali olarak bütün taraftarlar çok sevdi. İyi başkanlık yapamadım dedi. Basketbolda inanılmaz bir başarıları var. Birçok branşta başarılar var. Bir de futbol var. Türkiye'de daha çok futbolseverler var. Takımın bu haline rağmen stadın dolma sebebi Ali Koç'tur. Bu güven, Ali Koç'a olan güvendir. Fener Ol kampanyasını daha önce denemiştik. Benim başkanım Ali Koç olduğu için rahatım. Bir endişe duymuyorum. Fener Ol kampanyasında para toplanır mı diye düşünmem. Gayet tabi bu kampanyayı denemekte fayda var.

Faruk Süren...

Ajansspor'un Faruk Süren'in açıklamalarından derledikleri şöyle:

İlişkiler yapay olarak tırmandırıldı. Aynı toleransla birlikte başkanlar ilişki kuramıyor. Bütün dünyada böyle bir gerginlik ortamı yaratılıyor. Gerginlik iyi satılıyor. Nereden bakarsanız bakın, bu seviyedeki kulüpler 150 milyon Euro civarında gelir sağlıyor.

Ali Şen Başkan bana iltifat etti. UEFA şampiyonluğunda tüm ekibin emeği vardı. Başkanlığa beni seçtiler. Biz arkadaş olduğumuz zaman saha içinde mücadele etsek de saha dışında rekabeti kapatmak lazım. Ayrı renklere sevdalıyız. Saha içinde sonuna kadar mücadele ederiz. Daha sonra birlik olmamız gerek.

Televizyon yayın gelirlerinde paylaşımda sıkıntılar oldu. Elde edilecek gelirin ne kadarını kim alacak konusu konuşuldu. Beşiktaş'ın da pay alması gerekiyordu. Premier Lig'de seyirciler İngiliz. Ama oynayan futbolcular yabancı ağırlıklı. Özellikle şampiyonluk kovalayanların hocaları yabancı. Ayrıca hakem faktörü de var. Bizim ligimizde hakemler de oyun kuralları konusunda iyi eğitilmeli ki ilerleyebilelim. Hakemlerin futbol anlayışlarını değiştirmesi gerekiyor. Hareketlerin kasti olup olmadığını çözemeyen hakemler var.

Yarışmacı takımlar futbolcu yetiştirme yeri değildir. Türkiye'de yerli oyuncu yetişmiyor. Ama Almanya'da yetişiyor. Demek ki eğitimde bir sıkıntı var. Sadece sporda değil hiçbir alanda sınırlama olmamalı. Kendi içimizde yetiştirebilmeliyiz. Çeşitli kurallar getirilebilir. İngiltere, Hollanda nasıl yapıyor? Mesela; Ajax var 3 tane tecrübeli koymuş takıma gerisi genç...

1700 kişinin katılmış olduğu Genel Kurul az sayıya düşmüştü. Galatasaray Genel Kurulu'nda kötü bir hava vardı. İbrasızlığın olmaması için Mustafa Cengiz'e uyarıda bulundum. Erken seçim kararı al dedim. Cevap vermedi. Ben sadece tavsiyede bulundum. Ben Mustafa Cengiz'i tehdit etmedim. Eski bir başkan, mevcut başkana tavsiyede bulunabilir. Galatasaray'ın her halükarda seçime gitmesi gerek. En makul sürede gitmesi gerekiyor. Çünkü güven tazelemesi lazım. Galatasaray'ın ayrıca her maçtan 3 puan alması lazım.

Ali Koç, standardı başka bir yere getirecek. Fenerbahçe'yi beklenen çizgiye çekecektir.

Büyük kulüplerimizin futbol faaliyetleri şirketlerde. Birinci kural; kasaları ayırmak lazım. Borsanın kurallarına tabi olmak lazım. Finansal sıkıntıları çözebilmek lazım. UEFA Kupası başarısını maddi olarak değerlendiremedik. Bir süreç sonra bunun gelirini alıyorsun. Sadece Türkiye değil bütün Asya'da kurulu düzene karşı çıkmıştır. 2002'de bu başarılı çarkı geri çeviren bir yönetim sistemine döndük.

Ali Şen: UEFA Kupası'nı Galatasaray kazandığında bir Galatasaraylı kadar mutlu oldum. Benim 35 yıllık sekreterim Galatasaraylıydı. Şirketteki müdür de Galatasaraylı. Ona karışmam. Taraftarlık başka bir şey. Benim milliyetçiliğim taraftarlığın önünde gelir.

Basketbolda Euroleague'de Fenerbahçe'yi tutuyorum. Seyri de zevk veriyor.

Biz Manchester United'ı kimsenin yapamadığını yaparak 40 yıl sonra yendik. Faruk Başkan da sağ olsun aradı tebrik etti. Fenerbahçeli katkı yapacaksa yapmalıdır. Ben Frankfurt'tan zamanında hoca getirdim. Basketbolda yıllar önce Fenerbahçe'ye yaptığım katkılar da bilinir. Friedel Rausch'u hatırlar sporseverler. Fenerbahçe yönetiminde değildim ama gidip de adamı getirdim. Getirdiğimde kıyamet koptu. Çünkü Avrupa'da inanılmaz işler yapmışlardı.

Faruk Süren: Fenerbahçe, United'ı yendiğinde ben Ali Şen'i aradım ve tebrik ettim. Ali Koç bence çok başarılı olacak. İyi yolda olduğunu düşünüyorum. Kurumsal bir bilinci var. Bu kurumsal yapıyı oturtacaktır. Bütün kulüplerimizde bunu yapmak lazım.

Fenerbahçe'nin durumu benim için sıkıntı. Gazetelerde takımın halini görünce sıkıntı yaşıyorum. Fenerbahçe küme düşecek diyenleri görünce bu üzücü oluyor. Fenerbahçeliliğin ne olduğunu bilmeyenler bunu anlamaz. Fenerbahçe'nin tepede, zirve yarışında olmayışına bir üzüntü var. Fenerbahçe tarihi ortadadır. Bunu konuşulması bile ayıp. Beşiktaş bunu yaşadı. Hüngür hüngür ağlayan yöneticiler vardı. Biz de onların yanında olduk. Taraftarlar da Ali Koç'u her zaman desteklesinler. Bütün taraftarlardan ricam; desteklerinin devam etmesi. Fener Ol kampanyasına bir yarış olarak bakmasınlar. Herkes gönlünden geçeni versin.

Galatasaray da benzer sıkıntılar yaşadı. Çok eski dönemde ciddi sıkıntılar yaşandı. Fenerbahçe küme düşmez.

"Alex mi, Hagi mi?" sorusu...

FARUK SÜREN :

Alex mi, Hagi mi? Bence her ikisi birden. Messi'nin, Ronaldo ile kendimi saymadım lafını hatırlatmak gerek.

ALİ ŞEN :

Alex mi, Hagi mi? Bence de her ikisi birden.

20 senedir Galatasaray kazanamıyor. Bunun üzerine çok düşer, odaklanırsanız yine yenemezsiniz. Normal bir oyun oynayıp yenebilirsiniz. Galatasaraylı futbolcular 20 senelik seriyi düşünmeden oynamalı. Galatasaray her maça yenmek için çıkar. Teknik direktör Fatih Terim'in de bu felsefeyle çıkacağını düşünüyorum. Saha avantajı Fenerbahçe'de. İbre Fenerbahçe lehine görünüyor. Ama ne olacağı belli olmaz. Bizim oyuncularımız derbinin rekabetini ve derbi ruhunu biliyor mu? Bu da önemli. Fenerbahçe'de bu rekabeti bilen daha çok oyuncu var. Galatasaray'ın yenmesi lazım.

Bizim de rakibimiz Galatasaray'ın da derbide puana ihtiyacı var. Galatasaray'da ilk 11'de oynayan oyuncuların üstünde 20 yıl konusunda baskı olabilir. 40-50 yıl önceki Fenerbahçe-Galatasaray kadrosundaki düşünce ve duygu da ayrı. Takımda profesyoneller daha çok. Bilmem anlatabildim mi? Derbilerde ruh çok önemli.

Senin için hazırladığımız haberler