Almanya'da büyük kriz: Katar...

Eren Tuncay
19.07.2021 - 13:11 | Son Güncellenme: 19.07.2021 - 13:15

Almanya Futbol Federasyonu'nun Katar Havayolları ile sponsorluk yapma anlaşması haberlerinin ortaya çıkmasına büyük tepki geldi. İşte detaylar...

Almanya'da büyük kriz: Katar...

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Başkan Fritz Keller’in 1. Başkan yardımcılarından Rainer Koch ile yaşadığı iç çekişme ve yardımcısı için soykırımı organize eden Nazi mahkeme başkanı benzetmesi yapmasının ardından mayıs ayında istifa etmesiyle ciddi bir yönetim krizine sürüklenen Almanya Futbol Federasyonu (DFB), yeni başkan ve yönetimini seçmek için 2022 sonbaharında yapılması gereken ancak muhtemelen 2022 Ocak ayına çekilecek Genel Kurul toplantısını bekliyor. 

Keller’in istifası sonrası 1. Başkan Yardımcıları Rainer Koch ve Peter Peters tarafından yönetilen DFB, Alman kamuoyunda “skandal” olarak nitelenen yeni bir haber ile sarsıldı.

Katar ile anlaşmaya büyük tepki

DFB’nin uzun yıllardan insan hakları ihlalleri iddiasıyla Almanya’da büyük eleştiriler alan Katar’ın devlete ait Katar Havayolları (Qatar Airways) ile sponsorluk anlaşması yapma düşüncesinin ortaya çıkması, ülkede büyük tepkilere yol açtı. Bu durum şu anda federasyonu yöneten Koch ve Peters’i daha da zor duruma soktu.

Açıklama yapmadılar

Haberin ortaya çıkmasının ardından hem DFB hem de Katar Havayolları açıklama yapmaktan kaçındılar. Ancak Süddeutsche Zeitung gazetesinden Thomas Kistner’in Katar Havayolları ile yaptığı görüşme sonrası bildirdiğine göre şirket teklifin DFB’den geldiğini ve kendilerinin konuyla ilgilerinin olmadığını açıkladı. Bu haber Almanya’da daha büyük bir tepkiye yol açtı. Konuyla ilgili olarak DFB’deki sessizlik ise sürüyor.

Bayern Münih'e uzun süredir tepki var

Almanya devi Bayern Münih’in de Katar ile olan ilişkileri uzun süreden beri eleştiri konusu oluyor. Bayern Münih futbol şirketinin ortağı Volksawagen’in Katar’daki yatırımları nedeniyle Bayern Münih’in devre arası kamplarını Katar’da yapması ayrıca formanın koluna yerleştirilen Doha Hava Limanı ve Katar Havayolları reklamları özellikle Bayern Münih kulüp üyelerinin büyük tepkisini çekiyor.

Katar'a neden tepki gösteriliyor?

Katar’ın 2010 yılında yapılan seçimde 2022 Dünya Kupası organizasyonunu tartışmalı şekilde almasının ardından özellikle ülkedeki stat inşaatlarında çalışan yabancı işlerin insan haklarının ihlal edildiği ve çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği iddiaları yıllardır Uluslararası Af örgütü ve dünyadaki çeşitli medya organları tarafından dile getiriliyor. Katar’ın son 10 yılda spor organizasyonlarına yaptığı yatırımlar, UEFA içinde sponsorluklar vasıtası ile etkin hale gelmesi, PSG’nin satın alınmasıyla kulüp başkanı Nasır El-Halifi’nin UEFA İcra Kurulu üyesi ve Avrupa Kulüpler Birliği Başkanı seçilmesi, Katar’ın imaj parlatma çalışması yaptığı şeklinde yorumlanıyor.

Senin için hazırladığımız haberler