Almanya'da 50+1 Kuralı Kalıcı Oldu! Kulüp Sahipliğinin Önü Kapandı

Akın Ungan
08.03.2023 - 15:19 | Son Güncellenme: 08.03.2023 - 15:33

Son dakika | Almanya’da 50+1 kuralı Bundesliga Yönetim Kurulu’nun kararıyla kalıcı oldu. Artık Almanya'da kulüp sahibi olunamayacak. İşte tüm detaylar.

Almanya'da 50+1 Kuralı Kalıcı Oldu! Kulüp Sahipliğinin Önü Kapandı

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Almanya’da uzun yıllardan bu yana tartışma konusu olan 50+1 kuralı Bundesliga Yönetim Kurulu’nun kararıyla kalıcı hale getirildi. Bu da artık istisnalar dahilinde dahi kulüp sahibi olunamayacağı anlamına geliyor.

Almanya’da daha önce bir kulübün sahibi olabilmek için o kulübü 20 yıl boyunca finansal ve yapısal olarak ciddi anlamda desteklemek gerekiyordu. Bu kurala uygun olarak Volkswagen firması Wolfsburg’un, Bayer firması Leverkusen’in sahibi oldu.

Hopp Hoffenheim'ın haklarını derneğe devredecek

Dünyanın en büyük yazılım firmalarından biri olan SAP’ın sahibi Dietmar Hopp da Hoffenheim’ın sahibi konumuna gelirken, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, şimdiye kadar sahiplikle ilgili hiçbir yetki kullanmadığını ve kulübün dernek olarak yönetilmeye devam ettiğini ifade etti. Ayrıca Hopp, bundan sonra da sahiplik ile ilgili tüm haklarını kulübe ait derneğe devredeceğini ilan etti.

İlgini Çekebilir
Büyükekşi'den Jesus'a Play-off cevabı
Habere Git

Kind’in başvurusu kabul edilmedi

Diğer yandan 20 yıldan fazladır Hannover kulübünü destekleyen ve kulübe sahip olmak için başvuru yapan Martin Kind’in bu isteği ise bir süre önce Bundesliga yönetimince desteğin yetersiz olduğu gerekçesiyle kabul edilmemişti.

Konu, Almanya Rekabet Kurulu'na gitti

20 yılda kulüp sahibi olma konusu yapılan itirazlar sonucunda Almanya Rekabet Kurulu’nun önüne de gitmiş, Kurul istisnaların da rekabete aykırı olduğu konusunda görüş bildirse de henüz nihai kararını vermemişti.

Bundesliga Rekabet Kurulu'ndan önce karar aldı

Özellikle tüm kulüp taraftarlarının kulüplerin satılmasına karşı olmaları ve bunu statlarda sürekli gündeme getirmeleri sonucunda Bundesliga Yönetimi, Rekabet Kurulu kararından önce kulüplere sahip olmanın önünü kapatan kararı aldı.

İlgini Çekebilir
Jesus'tan sert sözler: "Kimse bana fikir veremez!"
Habere Git

Volkswagen ve Bayer sahipliği sürdürecek ama...

Alınan bu karar sonrası Volkswagen ve Bayer kendi kulüplerinin sahipliğini sürdürecek olsalar da kulübün ismini, logosunu, renklerini veya ayakta seyirci alınan tribünlere koltuk koyulması kararlarını ancak kulübün denetleme kurulunun onayı ve dernek tarafının veto etme yetkisini kullanmaması doğrultusunda yapabilecekler.

Red Bull, Leipzig’e sahip olamayacak

Diğer yandan 14 yıldan bu yana Lepzig’i destekleyen ve kulübe sahip olmak için 6 yılı kalan Red Bull firması da Leipzig’in sahibi olamayacak ve yalnızca şu andaki sponsorluk statüsü üzerinden kulübün en fazla %49’una sahip olarak ilişkisini sürdürecek.

Senin için hazırladığımız haberler