Alpay Köse: "Galatasaray, şu anda CAS'a başvuramaz çünkü..."

12.10.2018 - 19:39 | Son Güncellenme: 12.10.2018 - 16:43

Spor Hukuku Uzmanı Alpay Köse, Galatasaray'ın UEFA ile yaptığı görüşme ve Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvuru yapıp yapamayacağını Radyospor'da değerlendirdi.

Alpay Köse: "Galatasaray, şu anda CAS'a başvuramaz çünkü..."

UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) Araştırma Komisyonu'nun, Galatasaray ile yapılan anlaşmayı yeniden inceleme kararı almıştı. Bu karar sonrası Galatasaray yönetimi UEFA ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Galatasaray’ın UEFA’dan herhangi bir ceza alıp almayacağı konusunda çeşitli tartışmalar yaşandı. Spor Hukuku Uzmanı Avukat Alpay Köse, sarı-kırmızılıların CAS’a başvuru yapıp yapamayacağını ve kulüplerimizi bir cezanın bekleyip beklemediğini değerlendirdi.

Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorunlarını yanıtlayan Alpay Köse’nin değerlendirmelerinden Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

"Galatasaray'ın, yeniden gözden geçirme kararı için CAS'a gitmesi teknik olarak mümkün değil"

Teknik olarak baktığımızda ortada Galatasaray adına bir çelişki söz konusu. Çünkü; şu an CAS’a başvurulabilecek bir karar söz konusu değil. Daha önce yapılan bir anlaşma var. Sonra da anlaşmanın müfettiş tarafından itiraz edilmesiyle gözden geçirilmesi için bir talep var. Bu karara karşı CAS’a gidilmesi mümkün değil. Ancak; önceki anlaşmadan farklı bir karar olursa o zaman CAS’a gidilebilir. Sayın Cengiz’in olumsuz bir sonuç çıkacağına uyanıp da CAS hazırlığı yaptığı sonucu da çıkarılabilir. Hukuk olarak söylenecek şey; şu an için CAS’a gidebilme söz konusu değil.

"Gelecek sezon için ceza riski var"

CAS’a yeniden gözden geçirme kararı için gidilemez. Çünkü bu karar, Galatasaray ile yapılan anlaşmanın ortadan kaldırıldığı anlamına gelmiyor. Belki de yeniden gözden geçirilip aynı anlaşma onaylanacak. Ortada tabi ki bir ceza ihtimali elbette söz konusu. Yeniden görüşülme talebi kabul edildi. Önceki anlaşmanın aynısı da çıkabilir. Daha ağır yaptırımlar ya da ceza çıkabilir. Bu sezon için bir tehdit yok. Fakat; gelecek sezon için ceza çıkma ihtimalini ben biraz daha yüksek görüyorum.

"Şikayetlerin, UEFA üstünde bir etkisi olmaz"

Türkiye’den şikayetlerin ne olduğu yönünde kimsenin bir bilgisi yok. Finansal Fair Play konusu tamamen teknik bir konu. Birileri şikayet ediyor olsa bile UEFA üstünde bir etkisi yok. Gizli bir konu olsa ve şikayet ediliyor olsa başka olur. UEFA’da imaj kötüleme olabilir. Ama şikayet konusu Finansal Fair Play olamaz.

"Kulüplerimiz ve TFF önlemler almalı"

Kulüplerimizin FFP noktasında çok ciddi sıkıntıları var. Bu sezon bir şekilde atlatıldı. Ama kulüplerimiz bu anlamda önlem almazsa çok daha ağır cezalarla karşı karşıya kalma riskimiz var. Yetkililerin ve özellikle Türkiye Futbol Federasyonu’nun çeşitli önlemler alması şart diye düşünüyorum.

U21 maçında yaşanan olaylar ve cezalarla ilgili ne düşünüyor?

U21 maçında çok elim olaylar yaşandı. Ciddi bir hadise olduğunu görüyoruz. Konyasporlu futbolcuların daha çok ceza alması normal. Olaya U21’de oldu diye bakmamak lazım. Ayrıca bu konuda sosyal medyada yayılmasaydı gündeme bile gelmeyecekti. Hatta TFF’nin de gündemine girmeyecekti. U21’de oynayan futbolcular kulüplerin geleceği. Cezaların verilmesini normal buluyorum.

Senin için hazırladığımız haberler