Ali Mahir Başarır: Alpay Özalan Sen Müdahale Etmeyi Bilseydin Hırvatistan'ı Elerdik

İsa Kethüda
21.04.2022 - 21:53 | Son Güncellenme: 21.04.2022 - 22:20

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Spor Yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başarır ayrıca, AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan'a da gönderme yaptı.

Ali Mahir Başarır: Alpay Özalan Sen Müdahale Etmeyi Bilseydin Hırvatistan'ı Elerdik

AJANSSPOR-HABER

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Spor Yasası ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) açıklamalarda bulundu. Başarır, ayrıca TFF eski başkanı Nihat Özdemir, Yıldırım Demirören ve AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan hakkında da konuştu. 

"Katar'a Milli Takımı değil polislerimizi yolluyoruz"

Başarır, "Spor Kulüplerimiz, spor federasyonları kanun teklifini görüşüyoruz. Aslında bu konuyu konuşurken son 20 yılda Türk sporunun nereye geldiğine bir bakmak durumundayuz. Bakın Türkiye'de UEFA kupasını almış, Süper kupayı almış, Avrupa'da büyük başarılar göstermiş takımlar varken bugün mart ve nisan ayında Avrupa'da takımımız yok. Geldiğiniz yıl dünya üçüncüsü olan bir milli takımımız varken, bugün Katar'a Milli Takımı değil polislerimizi yolluyoruz. Böyle bir başarı gelebilir mi, önce bunları konuşalım.

"Bir sürü tartışmalı ihaleler alan Nihat Özdemir TFF Başkanı olmuş"

Değerli arkadaşlar; maddeler güzel, maddeler gayet yerinde ama bu sorunu çözecek mi? Kafaları değiştirmeden, zihniyeti değiştirmeden hiçbir şey değişmez. Bakın son 15 yılda TFF'nin başına gelenlere bakalım. Kamu bankalarına milyarlarca para takan Yıldırım Demirören, futbol federasyonu başkanı olmuş. Bu kulüpler serbest idaresiyle mi vermiş bu oyu. Ben bu adamı oturduğum sitenin futbol takımı başına getirmem. Türkiye'yi betonlaştıran, bir sürü tartışmalı ihaleler alan Nihat Özdemir TFF Başkanı olmuş. Neden? Bu adam yeşil sahaları, çimleri düşünmüyor ki betonları düşünüyor. Böyle mi gelişecek?

"Bırakın futbolu, futbolcular yönetsin, niye Yıldırım Demirören yönetiyor?"

Ya, Sancaktepe Belediye başkanının, eski belediye başkanının ne işi var futbol federasyonunda? Güreş Federasyonu başkanını alıyorsunuz milletvekili yapıyorsunuz, güzel. Sonra VakıfBank'a getiriyorsunuz. Çünkü sizde hiçbir fani açıkta kalmıyor. Bilgi, birikim, akıl yapabilir mi? Hayır. Bırakın futbolu, futbolcular yönetsin. Niye Metin, Ali, Feyyaz yönetmiyor, niye Lemi Çelik yönetmiyor, niye Aykut Kocaman yönetmiyor, niye Bülent Korkmaz yönetmiyor da niye Yıldırım Demirören yönetiyor? Bu akıl, zihniyet devam ettiği sürece istediğiniz yasayı getirin, olmaz. Bakın dibinizdeki 19 Mayıs Stadı'nın önündeki sahada bir futbol sahasını 4 takım paylaşıyor. 2. ligde, 3. ligde birçok takımın antrenman yapacak sahası yok, yok çünkü. Türkiye'de AVM'ler ve statlardan altyapıya tesislerden fazla. Ülkeyi bu hale getirdiniz. Nasıl başarı gelecek ben merak ediyorum. 

"Yasayı değiştiriyoruz Nihat Özdemir'i başkan yapıyoruz. Ya bu nasıl bir kafa?"

İzlanda... 366 bin nüfusu var 36 bin lisanslı futbolcu var, yüzde 10... Türkiye'de binde beş çünkü altyapı tesisleri yok. İkinci ligde, üçüncü ligde birçok takım halısahada antrenman yapıyor. Nasıl olacak bu iş? Yasayı değiştiriyoruz Yıldırım Demirören'i Futbol Federasyonu başkanı yapıyoruz, yasayı değiştiriyoruz Nihat Özdemir'i başkan yapıyoruz. Ya bu nasıl bir kafa. Futbolu medya patronlarına değil, müteahhitlere değil, siyasi fosillerinize değil... Lütfen; futbolu, basketbolu, voleybolu bilen milli sporculara bırakın. Türkiye'de altyapıyı, tesisleşmeyi yağmadığınız sürece hiçbir yere gelemeyiz. Yasa değişir. Türkiye'de maalesef çok acı bir şey var bakın.

"Falcao'ya ödenen para 400 milyon lira"

35 yaşındaki Falcao'ya verdiğimiz para ne kadar biliyor musunuz? 400 milyon lira. Menajeri ayrı, imza parası ayrı. Ya bu beni çok üzüyor. Ben Türkiye'de 35 yaşında emeklilik yıllarını geçiren yabancı futbolcu istemiyorum. Ben Türkiye'de 70 yaşında bir teknik direktör istemiyorum. Bakın ne güzel... Arda'lar, Abdülkerim'ler, Kerem'ler... Gencecik çocuklar bana umut veriyor arkadaşlar. Ama bu çocukları yetiştireceksek tesisleşmek zorundayız. 

"Niye futbol sahası yapılmıyor?

Toki her hafta arazi satıyor bakın. Ne yapıyorsunuz? AVM yapıyorsunuz, bina yapıyorsunuz, müteahhitlere satıyorsunuz. Niye futbol sahası yapılmıyor, neden tesisleşmiyoruz biz? Ben ikinci ligde Maltepespor'da yöneticilik yaptım, Galatasaray kulübünün kongre üyesiyim. Futbolu biliyorum buradaki arkadaşlar kadar. 

"Alpay sen nerede müdahale edileceğini bilseydin biz Hırvatistan'ı elemiştik"

Biliyorum. Laf atma Alpay Bey (Alpay Özalan). Sen nerede, ne şekilde müdahale edileceğini bilmiyorsun. Nerede, ne şekilde müdahale edileceğini bilseydin bugün biz Hırvatistan'ı elemiştik. Sen önce nereye müdahale edeceğini bil. Ben futbolu senden iyi bildiğimi düşünüyorum. Senden daha çok okuyorum ve araştırıyorum çünkü. Hangi sözde yalan var, hangi sözüm yanlış. Laf atıyor, geç bunları diyor. Ya böyle şey olur mu? Burada herkes bunu düşünüyor. 

"Türkiye'yi AVM'ler kurtarmaz. Bu kafayı değiştirin, her şey gelişir"

Ben Türkiye'nin geldiği durumu söyleyeyim. İnsanlar gazete aldığı zaman nereden başlardı okumaya, spor sayfasından. Bugün insanlar spor sayfasını okumuyor çünkü insanları spordan soğuttunuz. İnsanları, futboldan soğuttunuz. Bir başarı yok. Milli Takım'ın haline bakın, kulüplerin haline bakın. 3 büyüklerin bazıları Avrupa maçına 11 yabancıyla sahaya çıkıyor. Utanç verici bir manzara bu.

Türkiye'yi; gençler, lisanslı sporcular, altyapılar kurtarır. Türkiye'yi yeşil sahalar kurtarır, Türkiye'yi AVM'ler kurtarmaz. Bu kafayı değiştirin, her şey gelişir" ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

İngiltere'de düzenlenen Euro 96 grup maçlarında Hırvatistan, A Milli Takımımızı 1-0 mağlup etmişti. Hırvatistan'ın efsane forveti Goran Vlaovic bir pozisyonda savunmamızın arkasına sarkmış ve savunma oyuncumuz Alpay Özalan da oyuncuya yetişmiş ancak faul yapmayarak rakibinin gole gitmesine izin vermişti. Alpay Özalan bu hareketi sonrası ise Fair-Play ödülünü kazanmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler