38 yıldır beklenen imza! Büyük Mustafa, Büyük Altay'da!

Salim Manav
28.04.2021 - 13:47 | Son Güncellenme: 28.04.2021 - 17:18

Mustafa Denizli, 18 yıl formasını terlettiği Altay'a teknik direktör olarak geri döndü. Resi imza bugün atıldı. Ünlü teknik adamın yardımcılığını da Mort Nobre yapacak. Detaylar haberimizde...

AJANSSPOR-HABER

Türkiye futbolu bugün tarihi bir imzaya sahne oldu. Futbolumuzun yaşayan efsanelerinden Mustafa Denizli, yuvası Altay'a teknik direktör olarak döndü.

 

Osman Özköylü ile yollarını ayırdıktan sonra teknik direktör arayışlarına başlayan İzmir ekibinde başkan Özgür Ekmekçioğlu, Denizli'ye takımın başına geçmesi çağrısında bulunmuş, tecrübeli teknik adam da bu çağrıya "Mustafa Denizli olmamda en büyük katkısı olan kulübümün bu davetini geri çevirmem takdir edersiniz ki çok kolay değil" yanıtını vermişti.

Mert Nobre de ekipte

Prensip olarak dün anlaşma sağlandıktan sonra Altay Kulübü, bugün Mustafa Denizli'yi resmen duyurdu. Böylece Denizli, 1965'ten 1983'e kadar tam 18 yıl formasını giyip yıldızlaştığı önce A Milli Takım'a yükseldiği sonra da Galatasaray'a transfer olduğu yuvası Altay'a tam 38 yıl sonra hoca olarak geri döndü. Yıllardır beklenen bu birliktelik de 28 Nisan 2021'de gerçekleşmiş oldu. Denizli, yanına Beşiktaş'ı çalıştırdığı 2008-2011 arasında öğrencisi olan Brezilya asıllı Mert Nobre'yi de aldı. Nobre, son olarak, Süper Lig'de Gençlerbirliği'ni çalıştırmıştı.

Türk futbolundaki devrimin öncülerinden

Altay'da müthiş sol ayağıyla bilinen ve kornerlerden attığı gollerle tanınan Mustafa Denizli, İzmir ekibiyle iki kez Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Denizli, 1983-84 sezonunda Galatasaray'a geldi ve Fatih Terim'in de olduğu takımda 1 yıl forma giydi. Sezon sonu futbolu bırakınca Jupp Derwall'in yardımcısı olan Denizli, Alman hocanın yardımcısı olarak şampiyonluk yaşadı.

 

Bu şampiyonluk Galatasaray'ın 14 yıl sonra mutlu sona ulaştığı 1987'de geldi. Bir sonraki sezon Derwall, danışman konumuna geçti ve takımın teknik direktörlüğünü Mustafa Denizli üstlendi. Sarı kırmızılılar Denizli ile de şampiyon olurken, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda da (bugünkü Şampiyonlar Ligi) yarı finale kalarak tarihi bir başarıya imza attı.  

 


Galatasaray'ı çalıştırırken A Milli Takım'ı da yöneten Denizli, hücum futbolu felsefesini getirerek, zihniyet devrimi yaşattı. Denizli, İngiltere'den 8 gol yenilse de felsefesinden taviz vermedi.  

Alanya'da şansını denedi

Galatasaray'daki büyük çıkışının ardından Denizli, 1989-90 sezonunda Almanya'da Bundesliga 2 ekiplerinden Alemannia Aachen Kulübü'nün başına geçti. İyi başlangıç yapsa da takım daha sonra büyük bir düşüş yaşayınca yollarını ayıran Denizli, 1991'de yeniden Galatasaray'ın bir nuraması oldu. Bu dönemde Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası zafereri yaşayan Denizli, 1992-93'de UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda yarı finalin eşiğinden döndü. Sonraki iki sezon Kocaelispor'da geçiren Denizli, ardından yeniden A Milli Takım'ın başına geçti ve ay yıldızlı ekipi 2000 Avrupa Şampiyonası'nda taşıdı. Türkiye, turnuvada çeyrek final oynama başarısı gösterdi. 

Ezeli rakip Fenerbahçe'de şampiyonluk

Mustafa Denizli, Galatasaray'a mal olan kimliğine rağmen 2000-2001 sezonunda Fenerbahçe'nin başına geçti ve sarı lacivertli ekibi şampiyon yaptı. Denizli, bir sonraki sezonu tamamlayamadan takımdan ayrıldı. 2003-04 sezonunun Manisapor'u Süper Lig'e taşımak için kolları sıvadı. Ancak bu hedefe ulaşamayınca sezon sonunda takımla yollarını ayırdı. 2006-07 sezonunda ilginç bir karar alan Denizli, İran'ın Persapolis takımını yönetti ve ligi 3. sırada bitirdi.

Beşiktaş ile ezeli hat-trick

Mustafa Denizli, 2008-09 sezonunda 6. haftasında Ertuğrul Sağlam'ın yerine Beşiktaş'ın başına geçti. Denzil, çocukluğundan bu yana Beşiktaşlı olduğunu da ilan etti. Ve Denizli, siyah beyazlıları da mutlu sona ulaştırdı. Böylece Üç büyükleri şampiyon yapan tek teknik direktör olarak Türkiye futbol tarihine bir kez daha adını yazdırdı. Denizli, 2010-11 sezonu sonunda Kara Kartal'dan ayrıldı.

İran'dan sonra Azerbaycan'a da gitti

Denizli 2011'de yeniden Persepolis'e döndü.2012'deyse Çaykur Rizespor'u Süper Lig'e taşıdı. 2013'te Azeri ekibi Hazar Lenkeran'ı çalıştıran tecrübeli teknik adam, Kasım 2015'te 3. kez Galatasaray'a döndü ama sezonu bitiremeden Mart 2016'da istifa etti. 2018'de Kasımpaşa'nın başına geçen Denizli, Mayıs 2019'dan bu yana takım çalıştırmıyordu. 

Altay'ın 18 yıllık hasretini bitirmeye geldi

Mustafa Denizli, 1914'te kurulun ve futbolmuzun en köklü kulüplerinden olan Altay'ı yeniden layık olduğu yere taşımak için kolları sıvadı. Bir zamanlar Süper Lig'in en uzun soluklu kulüplerinden olan Altay, 2002-03 sezonunda küme düştü. Altay, 18 yıldır Süper Lig özlemi çekiyor. Denizli, doğduğu kulübü, bitimine 2 hafta kalan TFF 1. Lig'de play-off'tan Süper Lig'e taşımak için çalışacak. İzmir ekibi, play-off oynamayı garantilemiş durumda. 

Senin için hazırladığımız haberler