Anadolu Efes'ten "Kural Hatası" yanıtı!

05.01.2016 - 16:15 | Son Güncellenme: 05.01.2016 - 16:15

Anadolu Efes Kulübü, TED Ankara Kolejliler Kulübü'nün federasyona yaptığı kural hatası başvurusuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Kulüpten yapılan açıklama şöyle;

"Ted Ankara Kolejliler Spor Kulübü arasında 3 Ocak 2016 Pazar günü oynanan Spor Toto Basketbol Ligi karşılaşmasıyla ilgili rakibimizin Türkiye Basketbol Federasyonu nezdinde yaptığı "kural ihlali" başvurusuyla ilgili önemli noktaları, kamuoyunun bilgi ve değerlendirmelerine sunuyoruz.

"Karşılaşma öncesinde oyuncumuz Bryant Dunston'ın isminin esame listesine yazılmamasıyla ilgili söz konusu olay, aşağıdaki şekilde cereyan etmiştir:

Karşılaşmanın ilan edilen resmi başlangıç saatinden bir saat önce esame listemiz, kulübümüz temsilcileri tarafından müsabakanın teknik komiserine teslim edilmiştir. 42 forma numaralı oyuncumuz Bryant Dunston'ın isminin esame listesinde bulunmadığı, kulübümüzün yetkilileri tarafından fark edilmiş ve kulüp temsilcilerimize bilgisi verilmiştir.


Kulüp temsilcilerimiz, müsabakanın başlamasına 29 dakika kala teknik komisere bilgi vererek, sahaya çıkmış ve ısınmakta olan oyuncumuzun isminin esame listesine eklenmesini talep etmişlerdir. Teknik komiser, gözlemci ve maçın hakemlerinin görüşmeleri ve onayları sonrasında oyuncumuzun ismi esame listesine eklenmiştir.

FIBA tarafından 2 Şubat 2014'te kabul edilen ve 01 Ekim 2014 tarihinden beri uygulanmakta olan Basketbol Oyun Kuralları'nın ilgili maddeleri aşağıda belirtilmiştir.

7.1 Oyuna belirlenmiş başlama saatinden minimum 20 dakika önce, her antrenör ya da temsilcisi; sayı görevlisine, oynayacak takım üyelerinin isimleri ve numaraları ile birlikte takım kaptanının, antrenörün ve antrenör yardımcısının isimlerini içeren bir liste verecektir. Maç kağıdında ismi bulunan tüm takım üyeleri oyunun başlamasından sonra gelseler bile oynayabilirler.

7.2 Oyunun belirlenmiş başlama saatinden minimum 10 dakika önce, her antrenör, takım üyelerinin isim ve numaraları ile antrenör isimlerinin doğruluğunu, maç kağıdını imzalayarak konfirme edecektir. Aynı zamanda, oyuna başlayacak 5 oyuncuyu da işaretleyecektir. "A" takım antrenörü ilk olarak bu bilgiyi verecektir.

Bu maddelerin uygulanmasından doğacak karmaşıkların önüne geçilmesi için Türkiye Basketbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Eğitim Koordinatörlüğü tarafından yayınlanmış olan "Resmi Basketbol Kuralları 2014" Resmi Yorumlar bölümü Madde 7- Antrenörler: Görev ve Yetkileri gereğince şöyle denilmektedir;

7-1 Açıklama: Maçın belirlenmiş başlama saatinden minimum 20 dakika önce, her antrenör ya da temsilcisi; sayı görevlisine, oynayacak takım üyelerinin isimleri ve numaraları ile birlikte takım kaptanının, antrenörün ve antrenör yardımcısının isimlerini içeren bir liste verecektir. Antrenör, oyuncuların formalarındaki numaraların listede doğru olduğundan kişisel olarak sorumludur. Maçın belirlenmiş başlama saatinden minimum 10 dakika önce antrenör maç kağıdını imzalayarak, takım üyelerinin isim ve numaralarının ve antrenörün, antrenör yardımcısının ve kaptanın isimlerinin doğru olduğunu teyit edecektir.

7-2 Örnek: A Takımı, takım listesini zamanında sayı görevlisine verir. İki oyuncunun formalarındaki numaralarla listedeki numaralar aynı değildir ya da bir oyuncunun ismi maç kağıdında görünmemektedir. 

Bu, fark edilir:

(a) Oyun başlamadan önce.

(b) Oyun başladıktan sonra.

Yorum:

(a) Herhangi bir yaptırım uygulanmadan, yanlış numaralar düzeltilir ya da oyuncunun ismi maç kağıdına eklenir.


(b) Baş hakem, her iki takımı dezavantajlı duruma düşürmeden, uygun bir zamanda oyunu durdurur. Herhangi bir yaptırım uygulamadan yanlış numaralar düzeltilir. Ancak, oyuncunun ismi maç kağıdına eklenemez."

Yukarıda belirtilen Resmi Basketbol Kurallarının ilgili maddeleri ve vaka örneği (7-2 Örnek maddesi A bendindeki yorum örneği) gereğince herhangi bir kural ihlali bulunmadığı ve Kulübümüzün söz konusu değişikliği belirtilen süre olan maçın başlamasında değil maçın başlamasına 20 dakikadan fazla bir süre varken yaptığı açıkça anlaşılmaktadır.

Esame listesinde ve maç kağıdında maçın resmi başlangıcı olan hava atışına kadar yapılan değişikliklere müsade edildiği açık bir şekilde ifade edilmiş ve daha önce ligimizde örneklerine rastlanmıştır.

Karşılaşma öncesinde Kulübümüz tarafından herhangi bir kural ihlali yapılmadığı son derece açık olmasına rağmen, Ted Ankara Kolejliler yöneticilerine ilgili FIBA Basketbol oyun kuralları kulübümüz yöneticileri ve Spor Toto Basketbol Ligi Direktörü tarafından gösterilmesine ragmen kamuoyunun bu şekilde meşgul edilmesi, Anadolu Efes Spor Kulübü ailesini üzüntüye sevk etmektedir. Ayrıca yapılan itiraz ile ilgili süreç devam ederken kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamaların yapılması da üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur.

Konuyla ilgili tüm hukuki haklarımızı saklı tuttuğumuzu bildirmek isteriz."

Senin için hazırladığımız haberler