Arda Turan'a ceza gelecek mi?

10.02.2021 - 13:26 | Son Güncellenme: 10.02.2021 - 13:35

Galatasaray'da Arda Turan'a ceza gelecek mi? Kadıköy'de derbide Fenerbahçe'yi 1-0 mağlup eden Galatasaray'ın soyunma odasında yapılan küfürlü tezahürat sosyal medyada ortaya çıktı. Etebo'nun Instagram hesabından paylaştığı görüntülerde Arda Turan'ın küfür ettiği görüldü. Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu, Arda Turan'ı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk etti.

Arda Turan'a ceza gelecek mi?

AJANSSPOR - HABER

Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu, Fenerbahçe-  Galatasaray derbisinden sonra soyunma odasında küfürlü tezahürat yaptığı ortaya çıkan sarı - kırmızılı takımın kaptanı Arda Turan'ı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk etti. Kurul, Profesyonel Futbol Disiplin Talimatı'nın 41. maddesindeki hakaret ifadesine dayanarak, Arda Turan için 2 ila 5 maç arasında ceza talebinde bulundu.  (Arda Turan'a en az 2 maç ceza istendi!)

Talimatta yer alan  'MADDE 41'de  "TFF veya mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kulüp ve kişilere, hakaret eden, söven, tehdit eden veya herhangi bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunan..." ifadesi yer alıyor.

Takım arkadaşı Etebo'nun cep telefonuyla çekip kendi sosyal medya hesabında yayınladığı küfürlü tezahüratta Arda Turan hakkında ceza talep edilip edilemeyeceği spor hukukçularını böldü. Konuya ilişkin olarak eski PFDK Başkanı Hüseyin Karaahmetoğlu ile CAS Hakemi ve Spor Hukuku Uzmanı Emin Özkurt farklı görüşte.

'Arda Turan sorumlu değil'

Karahametoğlu, PDFK'nın Turan'a ceza veremeyeceğini iddia ediyor. Karaahmetoğlu, "Yayıncı kuruluş tarafınca çekilmeyen ve TFF Temsilci Raporu'nda yer almayan küfürler nedeni ile talimatın 41. Maddesi gereğince ceza verilmesi emsal kararlara göre mümkün değildir. Bilindiği üzere Profesyonel Futbol Disiplin Talimatı'nda saha dışında cereyan eden olaylarla ilgili sadece  temsilcisi raporuna istinaden ceza verilmektedir" dedi. (Galatasaray soyunma odasında küfürlü tezahürat)

'Şahısta hata yapıldı'

Arda Turan'ın küfürlü tezahüratını takım arkadaşının çekip yayınladığına dikkat çeken Karaahmetoğlu, "Bu görüntülerin delil olarak kabul görülmesi söz konusu olamaz. PFDK'nın, bu tür görüntü ve yayınlar nedeniyle ceza verilmesine yer olmadığına dair daha önce aldığı kararları var.  Eğer Arda Turan, kendi sosyal medyasından bu görüntüleri yayınlarsa, bu durumda 41. maddeye göre ceza verilmesi mümkündür. Bana göre, TFF'nin hukuktan sorumlu yöneticisnin TFF Hukuk Kurulu'na gönderdiği görüşte hatalı. Arda Turan'ın gıyabında ve bilgisi dahilinde olmayan üçüncü kişi  tarafınca çekilen görüntülerin delil olamayacağının yerleşik kararlarca kabul görmektedir. TFF bu durumda, bu görüntüleri kendi hesabından yayınlayan Etebo'yu PFDK'ya sevk etmeliydi. Burada TFF Hukuk Kurulu şahısta hata yapmaktadır" dedi.

'Arda Turan'ın hedef belli'

CAS Hakemi ve Spor Hukuku Uzmanı Emin Özkurt ise aynı fikirde değil. Özkurt, Arda Turan'ün küfür ettiği ortamın ve zamanının belli olduğunun altını çizerek, "Maç öncesi Fenerbahçe'nin stadında Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'e edilmiş küfürler var. Maç sonunda Arda Turan'ın ettiği küfüre de bakılınca, muhatabın kim olduğu anlaşılıyor zaten. Arda Turan'ın Fatih Terim'e edilen küfürlere karşı bir küfürlü tezahüratla reaksiyon verdiği anlaşılıyor" dedi.

'Yayıncı görüntüsü şart değil'

Görüntülerin yayıncı kuruluş tarafından çekilip çekilmemesinin önemli olmadığını kaydeden Özkurt, "Arda Turan'ın küfürlü tezahüratları yasadışı bir şekilde elde edilmiş değil. Arkadaşı tarafından kendi hür iradesiyle kaydedilip yayınlanmıştır. Bu görüntülerin Arda Turan tarafından bizzat  yayınlanıp yayınlanmamasının da bir anlamı yoktur. Ortaya çıkmış bir hakaret söz konusudur. Geçmişte bu tür olaylara ceza verilmemişse, bu geçmişteki kararların doğruluğunun sorgulanması gerektiğini ortaya çıkartır. Dolayısıyla, TFF Hukuk Kurulu'nun sevkinde bir hata görmüyorum. PFDK da bu görüntüleri delil kabul edip ceza talebini değerlendirebilir. TFF gözlemcisinin raporuna ihtiyaç yoktur" dedi.

Özkurt, geçmişten bugüne kadar, bir çok olayda 'durumu kurtarmaya' yönelik; tabiri caizse eyyam yapıldığı için standartsızlıkların oluştuğuna da dikkat çekti.
 

Senin için hazırladığımız haberler