Arda Turan'a verilen tarihi cezada indirim olacak mı? Alpay Köse açıkladı!

10.05.2018 - 18:10 | Son Güncellenme: 10.05.2018 - 18:10

Arda Turan'a verilen tarihi cezada indirim olacak mı? Alpay Köse açıkladı!

Spor Toto Süper Lig’de Medipol Başakşehir forması giyen Arda Turan’a rekor bir ceza verildi. Tecrübeli futbolcuya 16 maç ceza geldi. Söz konusu cezayı, Spor Hukuku Uzmanı Avukat Alpay Köse değerlendirdi.

Radyospor programcısı ve Ajansspor editörü Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Alpay Köse’nin değerlendirmeleri şu şekilde;

Verilen karar doğru mu?

Arda Turan’a yapılan sevk hükümleri nedeniyle 3 ayrı suçtan dolayı ceza verilmiş bulunuyor. Yan hakeme yaptığı bir fiili saldırı var. Burada 10 ila 15 arası ceza konusu. Daha önce böyle bir ceza olmadığı için Disiplin Kurulu alt sınırdan ceza vermiş. Diğer hakaretten ve tehditten dolayı ceza verilmiş. Bu cezaların biraz ağır olduğunu söylemek mümkün. Özellikle hakaret ve tehdidin aynı fiil içinde ve yakın zamanda yapıldığı göz önüne alındığında içtima hükümleri uygulanarak tek bir ceza verilip buradan ağırlaştırma uygulanması gerekirdi. Burada 1-2 maçlık fark oluşabilir. Bu konu da Tahkim Kurulu’nda değerlendirilecektir.

Başakşehir'den ayrılır ve Avrupa'ya giderse ceza geçerli mi?

Medipol Başakşehir’den ayrılırsa ve Avrupa’dan bir takıma giderse bu ceza uygulanmaz. Orada aynı şekilde oynamaya devam eder. Ama Türkiye’den bir takıma giderse cezalar uygulanır. Sadece ırkçılık ve şikeye ilişkin cezalar uluslararası ceza kapsamındadır. Bunun dışında verilen cezalar başka ülkelerde uygulanmıyor.

Arda Turan kayrılıyor iddiaları üzerine...

TFF’nin Arda Turan gibi yıldızları kayırdığı gibi kanaatler var. Bu çok haksız da sayılmaz. Disiplin Kurulu’nun böyle bir ceza vermesi önceki örneklere bakarsak enteresan bir durum. Bu bir örnek teşkil eder mi? Zannetmiyorum. Arda’nın yaptığı fiile karşı, Başakşehir’in kollandığına dair bir kanaat vardı. Bundan sonraki olaylarda böyle olacağını zannetmiyorum. Daha önce Emre ve Volkan ile ilgili çıkan olaylarda TFF’nin ceza vermediğini görmüştük.

Medipol Başakşehir nasıl bir yol haritası izleyecek?

Burada Medipol Başakşehir’in yapacağı şeyler neler? Tahkim Kurulu’na itiraz edecek. Başka yapabileceği bir şey yok. Muhtemelen duruşmalı toplantı talep edecekler ve cezanın inmesini isteyecekler. Tahkim Kurulu da kararını verecek. Tahkim’in kararına başka bir itiraz söz konusu değil. Tahkim’in kararları nihai karar oluyor.

Sivasspor maçında ne olmuştu?

Başakşehir ile Sivasspor arasında oynanan karşılaşmanın 90+4'üncü dakikasında bir pozisyona sinirlenen Arda Turan, karşılaşmanın yardımcı hakemine fiziksel müdahalede bulundu ve direkt kırmızı kartla oyun dışında kaldı. O anlarda Arda Turan'ın sinirlerine hakim olamaması ekranlara yansımıştı. 

Senin için hazırladığımız haberler