Arjantin’de Messi’nin gölgesinde kalan gizli kahraman: Scaloni!

11.07.2021 - 17:27 | Son Güncellenme: 11.07.2021 - 18:28

Arjantin Copa America’yı kazanıp 28 yıl sonra bir büyük turnuvada şampiyon olurken, Lionel Scaloni ilk teknik direktörlük deneyiminde tarih yazdı.

Arjantin’de Messi’nin gölgesinde kalan gizli kahraman: Scaloni!

OZAN ERMİŞ-AJANSSPOR

Ezeli rakibi Brezilya’yı 1-0 yenerek 28 yıllık Copa America özlemine son veren Arjantin’de büyük coşku yaşanıyor. Hem Arjantin’de hem de dünyadaki manşetlerde doğal olarak Lionel Messi var. Barcelona’nın yıldızı, futbol kariyerinin sonlarına yaklaştığı dönemde en büyük eksiği olan Arjantin Milli Takımı ile kupa kaldırmayı nihayet başardı.  

Messi'den şampiyonluğa 9 gollük katkı 

Turnuvada 4 gol, 5 asistiyle başarılı bir performans ortaya koyan 34 yaşındaki yıldız kendisinden beklendiği gibi şampiyonluk adına başrolü üstlendi. Ancak bu başarıda, en az Messi kadar bir başka ismin de payı var. Bu kişi ilk teknik direktörlük deneyiminde Arjantin’e Copa America’yı kazandıran Lionel Scaloni’den başkası değil. 

İşte Scaloni'nin başarı formülü

Henüz bir kulüp takımı dahi çalıştırmadan Arjantin gibi beklentilerin her zaman tavan yaptığı bir milli takımın başına geçen Scaloni en kurt teknik adamlara taş çıkardı. Henüz 43 yaşında olan genç futbol adamı, takımını turnuva boyunca kusursuz yönetti. Aslında her daim çok iyi hücumcuları bulunan Arjantin’i şampiyonluğa götüren formülü bir cümleyle özetlemek mümkün: “Messi’yi mutlu et ve takıma savunma yaptır.” 

Maradona ve Bielsa'nın yapamadığını yaptı

Yukarıdaki formül çok basit gibi görünse de geçen 28 yıllık süreçte Daniel Passarella, Marcelo Bielsa, Jose Pekerman, Diego Armando Maradona ve Jorge Sampaoli gibi nice ünlü teknik adam Tangocuların kupa hasretine son veremedi. 

Ego yönetmede çok başarılı

Genç çalıştırıcı Scaloni öncelikle Lionel Messi’nin egosunu çok iyi yönetti. Messi her ne kadar saha içinde sakin bir kişilik çizse de geçmiş yıllarda özellikle Arjantin Milli Takımı’ndaki dominant rolü konusunda farklı haberlere konu oldu. Mauro Icardi’nin en formda dönemlerinde Messi tarafından milli takıma aldırılmadığı iddia edildi. Yine son Dünya Kupası’nda Paulo Dybala’nın, Messi istemediği için yeterince süre alamadığı basına konu oldu. 

Messi'yi mutlu etti, karşılığını aldı

Arjantin’de bu kez tamamen Lionel Messi etrafında bir takım kuruldu. Nitekim yıldız futbolcunun yarı finaldeki Kolombiya ve finaldeki Brezilya maçlarında sakat olmasına rağmen büyük özveriyle oynaması da bu takımı ne kadar benimsediğinin bir kanıtı oldu. Hatta şampiyonluk sonundaki samimi kucaklaşma Lionel Scaloni’nin adaşı Messi ile ne denli iyi geçindiğini gözler önüne seren bir belgeydi. 

'Arjantin defans yapmaz, yaptırır' demedi

Scaloni ikinci olarak Tangoculara bu turnuvada müthiş bir takım savunması yaptırdı. Arjantin Copa America’daki 7 maçında sadece 3 gol yedi ve 3 maçını 1-0’lık skorlarla kazanarak adeta ezber bozdu. Her topun kıymetini bilen, kaptırınca tüm takım savunmaya geçen ve fazla risk almayan efektif futbol anlayışı Arjantin’i şampiyonluğa taşıdı. Öyle ki Brezilya gibi bir deve karşı deplasmanda oynamalarına rağmen neredeyse 90 dakika tek bir ciddi gol pozisyonu vermediler.       

Hem ağabeylik hem taktik

Saha kenarında bir teknik adamdan çok ağabey gibi duran Scaloni'nin tüm takımın sevgi ve saygısını kazandığı Arjantinli yıldızların büyük mücadelesinden belli oldu. Ancak modern futbolda iş ağabeylik ile bitmiyor. Tangocuların en zayıf rakibe karşı bile turnuva boyunca oyun disiplinine 90 dakika sadık kalan futbolu da Scaloni'nin taktik bilgisinin bir kanıtı. 

Şampiyonlukta Messi kadar payı var 

Kısacası maçın her anını saha kenarında yaşayan, hiçbir zaman takım elbise tercih etmeyen, her an üzerindeki eşofmanları çıkarıp oyuna girecekmiş gibi bir görüntü veren Lionel Scaloni, teknik direktörlük kariyerinin başında yakaladığı bu başarıda en az Lionel Messi kadar saygıyı hak ediyor.  

Lionel Scaloni’nin Arjantin karnesi

 

  • 34 maç (19 resmi, 15 özel)
  • 20 galibiyet
  • 10 beraberlik
  • 4 yenilgi
  • 61 gol attı
  • 24 gol yedi 

Lionel Scaloni’nin futbolculuk kariyeri 

 

  • 1995-96 Newells Old Boys
  • 1996-98 Estudiantes
  • 1998-2006 Deportivo La Coruna
  • 2006-07 Racing Santander
  • 2007-09 Mallorca
  • 2009-13 Lazio
  • 2013-15 Atalanta
  • Defans - orta saha: 415 maç / 19 gol / 84 sarı / 5 kırmızı kart

Lionel Scaloni’nin teknik adamlık kariyeri 

 

  • 2016-17 Sevilla (Yardımcı antrenör)
  • 2017-18 Arjantin (Yardımcı antrenör)
  • 2018- Arjantin (Teknik direktör)
Senin için hazırladığımız haberler