Asgari ücretliden vergi kalkıyor mu? Vergi istisnası nedir?

20.12.2021 - 17:10 | Son Güncellenme: 20.12.2021 - 17:14

AK parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, asgari kazançlar vergi dışı kalacak dedi. Vergi istisnası nedir, vergi kalkıyor mu, ne kadar yansıyacak gibi aramalar sürüyor. İşte detaylar...

Asgari ücretliden vergi kalkıyor mu? Vergi istisnası nedir?

AJANSSPOR HABER

 AK parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Tüm ücretlilerin asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakılacak. Vergi istisnası 18.5 milyon işçi ve memuru kapsayacak.” ifadelerini kullandı. Peki vergi istisnası nedir? İşte detaylar...

Vergi istisnası nedir?

Esas itibariyle vergiye tabi olması gereken bir olay ya da gelirin tümünün ya da bir kısmının vergi dışı bırakılmasıdır. Vergi muafiyeti kişi ve gruplara uygulanırken, istisna ise vergi konusu ile ilgilidir. Muafiyet tamamen uygulanmama anlamına gelirken, istisna olaydan ayrı tutma anlamındadır.

Vergi istisna muafiyet sebebi ne demek?


'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.

Vergi istisnası ne anlama gelir?

Vergi istisnası vergiye tabi olması gereken bir olay veya kazancın kısmen veya tamamen vergi dışında tutulmasıdır. Vergi istisnası geçici veya sürekli olabilir. Örneğin kanunla kurulan emekli sandıkları ile Sosyal Sigortalar kanununda belirtilen sandıklar tarafından ödenen Emekli maluliyet dul ve yetim aylıkları gelir vergisinden istisna edilmiştir. Vergi muafiyeti vergi yükümlüsü olması gereken gerçek veya tüzel kişilerin vergi yasalarında yer alan hükümler doğrultusunda vergi dışında bırakılmasıdır. Örneğin Türkiye sınırları içerisinde 200 metrekareden küçük tek konutu olan emekliler Emlak vergisinden muaf tutulmuşlardır. Vergi muafiyeti vergi istisnasına farklı olarak olaylara veya kazançlara değil kişilere veya kurumlara uygulanır.

Senin için hazırladığımız haberler