Ergin Ataman'dan THY Avrupa Ligi, Cedi Osman ve Shane Larkin açıklaması

Orhan Gülek
30.09.2022 - 16:49 | Son Güncellenme: 30.09.2022 - 22:11

Anadolu Efes'te Ergin Ataman, THY Avrupa Ligi'nde üst üste 3. kez şampiyon olmak istediklerini ifade etti. Ataman, Shane Larkin'in son durumu hakkında da açıklamada bulundu

Ergin Ataman'dan THY Avrupa Ligi, Cedi Osman ve Shane Larkin açıklaması

AJANSSPOR - HABER

A Milli Takım ve Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, basın mensuplarıyla buluşmasında THY Avrupa Ligi'nde üst üste 3. kez şampiyon olarak bir ilki başarmak istediklerini söyledi. Ayrıca Ataman, EuroBasket 2022'de Fransa ile oynadığımız son 16 maçı sonrası yaşananlara dair gelen soruları da cevapladı. 

"Olaylara magazinel baktığınız için olayları büyüttünüz"

Yeni sezon öncesi Sinan Erdem Spor Salonu'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ataman, "Geçtiğimiz sezon olduğu gibi yine büyük hedeflerle başlıyoruz. Bu sezon Avrupa Ligi'nde transfer döneminde büyük hareketlilik oldu. Takımların kadrolarını takviye ettiklerini ve revizyona gittiklerini gördük. Bütün takımların hedefinde olan bir takım durumundayız. Biz de geçtiğimiz sezonla alakalı bazı önemli değişiklikler yaptık. Yönetim ciddi fedakarlıkta bulundu, Micic ve Larkin gibi iki oyuncuyu takımda tutmayı başardı. Clyburn, Zizic ve Polonara gibi Avrupa Ligi'nde ciddi dakika alan oyuncular transfer ettik. Biz de kadromuzu güçlendirdik." dedi.

 

Yapılan eleştirlere de cevap veren Ataman"Spor basını olarak milli takımı takip etmiyorsunuz. Bu takımın yanında değilsiniz. Ancak, magazin basını en ufak bir değerlendirmeyi alıp büyütüyor. Türk halkı da magazin konuşuyor. Siz basketbol konuşmadınız Avrupa Şampiyonası boyunca. Kaç kişi Fransa maçında vardı. Kaç tane basın kuruluşu Berlin'de Türk Milli Takımı'nın Fransa maçında vardı? Bundan sonra spor basınını değil magazin basınını davet edeceğim, daha çok gündeme geliriz. Aile içinde bir sorun olur, aile içinde çözülür. Türk basını olarak olaylara magazinel baktığınız için olayları büyüttünüz. Büyütülecek hadise yok." dedi.

"Hedeflerimiz aynı"

Yeni sezonla ilgili de konuşan Ataman "Yeni bir sezona başlıyoruz. Tabii ki hedeflerimiz büyük. Rakiplerimiz her kulvarda güçlü. Bu sezon gerek Türkiye Ligi gerekse EuroLeague'de çok büyük mücadeleler olacağını düşünüyorum. Biz de bir değişime gittik. Yeni 5 tane oyuncumuz var. Onları hazırlık döneminde iyi monte ettiğimizi düşünüyorum. Pazar günü Galatasaray'la lig sezonunu açacağız. Önümüzdeki Cuma günü de Kızılyıldız ile içeride oynayacağız. Hedeflerimiz aynı. Bundan sonrasına adım adım bakacağız." dedi.

Ataman'dan Shane Larkin açıklaması

Sakatlığı bulunan Larkin'in dönüş tarihiyle ilgili de konuşan Ataman: "Larkin'in ne zaman döneceği tam olarak 15 Ekim'de Amiraka'da ameliyatı yapan doktora kontrolü var. Tam 1 ay olmuş oluyor. Bizim tahminimiz Kasım ayının sonuna doğru ancak maç oynayacak duruma gelebileceği yönünde. Bu aşamada bir transfer yapıp yapmayacağımız konusunda Pazar günü yönetim kurulu toplantımız var, orada bunu değerlendireceğiz. Şu anda boşta oyun kurucu olarak kimlerin olduğuna bakıyoruz. Larkin'in boşluğunu dolduracak bir oyuncu bulursak 2-3 aylığına, bunu değerlendirebiliriz." dedi.

"EuroLeague'de kim iyiyse o oynar"

Türk oyuncular hakkında konuşan Ataman, iyi olanın EuroLeague’de de forma giyebileceğini söylerken, "EuroLeague ve Türkiye'yi ayrı olarak değerlendirmemiz gerekiyor. EuroLeague'de kim iyiyse o oynar. Türk, Sırp, Fransız fark etmez. Geçmişte bu takımda ciddi rol alan Türk oyuncular oldu, Sertaç Şanlı örneğinde olduğu gibi. Ligde görev verdiğimiz yerli oyuncularımızdan iyi performans alırsak, tabii ki onları EuroLeague'de de değerlendiririz. Türkiye Ligi'ne geldiğimiz zaman bu sezon Yiğitcan ayrıldı. Rotasayonda önemli bir oyuncuydu. Egehan'ı transfer ettik. Geçen yıla göre yerli rotasyonunda Türkiye Ligi'nde eksik ya da fazlamız olduğunu düşünmüyorum. Geçen yıl da biz yerlilerimizi oldukça fazla kullandık. Ama hedefi EuroLeague'de şampiyonluk olan bir takımda kim iyiyse o oynar. Onu da antrenman ve maçlarda değerlendireceğiz." dedi.

"Fenerbahçe bizden daha yeni bir takım"

Yaz dönemini Milli Takım’da geçiren Ergin Ataman, ekibinin ise Anadolu Efes ile yaptığı hazırlığa değinirken Fenerbahçe Beko maçındaki oyununun EuroLeague için yeterli olmayacağını söyledi ve, "Biz ekip olarak uzun yıllardır birlikte çalışıyoruz. Anadolu Efes'teki 6. yılımıza geldik. Daha önce de birçok arkadaşla Beşiktaş ve Galatasaray'da da birlikte çalışmıştık. Bu sezon yeni oyuncular geldi. Birçoğu milli takımları nedeniyle geçtiğimiz hafta geldi. Hazırlık döneminin iyi geçtiğini düşünüyorum ama Fenerbahçe maçında hazır mıydık? Evet iyi oynadık belki, zaman zaman iyi oynadık ama çok da EuroLeague'e tam hazır olduğumuzu söyleyemem. Maçın ikinci yarısında ciddi anlamda hatalar yaptık. Zaman içinde takım oturacaktır. Çok sayıda hazırlık maçı yaptık. Üst seviyede maçlar yapmamız bizi Cumhurbaşkanlığı Kupası'na daha iyi hazırlamış olabilir. Ama bence Cumhurbaşkanlığı Kupası maçının çok ölçü olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Fenerbahçe bizden daha yeni bir takım ve açıkçası bu maçtaki performansın EuroLeague için de yeterli olacağını düşünmüyorum. Daha iyi oynamalıyız." ifadelerini kullandı.

"Bunu başarmaya çalışacağız"

Avrupa tarihinde hiç kimsenin başaramadığı 3 yıl üst üste şampiyonluk ünvanını almak istediklerini ifade eden Ataman, şöyle konuştu:

 

"Geçtiğimiz sezon da olduğu gibi büyük hedeflerle başlıyoruz. Özellikle bu sezon EuroLeague'de transfer döneminde büyük bir hareketlilik oldu. Takım kadrolarında ciddi anlamda revizyon ve takviye olduğunu gördük. Tüm takımların hedefinde olan bir takım durumdayız. Geçtiğimiz sezonla alakalı bazı önemli değişiklikler yaptık. Yönetim ciddi anlamda fedakarlıkta bulundu. Micic ve Larkin gibi çok önemli oyuncuları takımda tutmayı başardık. EuroLeague'de önemli dakikalar alan oyuncular transfer ettik. Türkiye Ligi'nin de son yıllardaki en beğendiğimiz oyuncusu olan Amath M'Baye'yi aldık. Biz de kadromuzu güçlendirdik. Çok büyük rekabet olacağı da ortada. Bugünden bir şey söylemek zor. Geçen yıl başlangıcı kötü yaptık. Bu sezon iyi başlamak istiyoruz. Larkin'in olmayacak olması, başlangıçta dezavantaj. Ama bunu mazeret olarak almayıp, iyi hazırlanarak, Avrupa tarihinde hiç kimsenin başaramadığı 3 yıl üst üste şampiyonluk ünvanını almak istiyoruz. 2 yıl üst üste alan 3. takımız. Maccabi ve Olimpiakos'tan sonra bunu başardık ama 3 yıl üst üste alan bir takım yok. Bunu başarmaya çalışacağız."

"Biz transferleri A Milli Takım maçları başlamadan tamamladık"

"Milli takım - Anadolu Efes bir arada konsantre nasıl oluyor?" sorusunu da cevaplayan Ataman "Ben açıkçası bir sıkıntı şu ana kadar görmedim. yaz döneminde zaten Anadolu Efes'in maçları yoktu. Biz transferleri A Milli Takım maçları başlamadan tamamladık. Sezon başı hazırlığında da teknik kadronun yıllardır birlikte çalışmasından dolayı iyi bir hazırlık dönemi geçirdik. A Milli Takım'ın Fransa maçında aldığı talihsiz mağlubiyet benim epey canımı sıktı. 1 hafta olarak moral olarak çok aşağıdaydım. Fransa maçının ertesi günü Anadolu Efes kampına dahil oldum ki o maçın son anlarını bir an önce unutabilmek için. Nitekim de şu anda tamamen Anadolu Efes'e konsantreyim. Milli takım maçlar Kasım ayında başlayacak. Şu anda tüm oyuncular kendi takımlarında. Zamanı geldiğinde oyuncularla beraber ben de 1 haftalık dönem için A Milli Takım'a konsantre olacağım." dedi.

"EuroLeague, maçları Salı-Çarşamba'ya çekebilirse çok daha iyi olur"

EuroLeague’de yönetimin değişmesinin ardından FIBA’nın milli aralarla ilgili jest yapması sorulan Ataman "Burada FIBA'nın bir yaklaşımı olmuş. Ben de dün haber aldım. EuroLeague de bir yaklaşımda bulunup, Perşembe - Cuma maçlarını, Çarşamba - Perşembe'ye çekerse milli maçların olduğu haftalarda maçlar çakışmamış olur. Bana göre olumlu bir gelişme. Yıllar sonra bir adım atılmış. Daha da net adımlar da atılabilir. Bunu çözmek çok zor değil. İki taraf bir masaya oturduğu zaman çözüm olacağını düşünüyorum. Milli takımlar da çok önemli. Dünya Kupası elemelerinde son 4 maça gelindi. Çok kritik bir dönemeç. EuroLeague de hatta maçları Salı-Çarşamba'ya çekebilirse çok daha iyi olur." dedi.

"EuroLeague maçlarında çok ciddi bir atmosfer yaşandı"

Türkiye'de basketbolu seven herkes tarafından benimsenmiş, gurur duyulan bir takım olduklarını ifade eden Ataman "Sinerji çok önemli. Geçen sezon EuroLeague'deki son 8-9 maç kapalı gişeydi. İlk maçtan itibaren bunun böyle olacağını düşünüyorum. Artık Anadolu Efes sadece kendi taraftarı tarafından değil, Türkiye'de basketbolu seven herkes tarafından benimsenmiş, gurur duyulan bir takım. EuroLeague maçlarında çok ciddi bir atmosfer yaşandı. Buraya gelen herkes keyif aldı. Bazen kaybedeceğimiz maçlar da olacaktır. Ama buraya gelen herkesin eğlendiği ve takımla beraber sinerji oluşturduğunu gördük. Bizim için baskı oluşturmuyor aksine bize çok büyük bir güç veriyor taraftar." dedi.

Transfer açıklaması

Ante Zizic ve Will Clyburn gibi transferlerle hücumda çeşitliliği arttırdıklarını belirten Ataman "Transferleri biraz daha hücumda çeşitlilik kazanmak için yaptık. Son dönemde bizim oynadığımız basketbolu durdurmak için takımlarda adam değişme savunması başladı. Sırtı dönük oyunlardan 5'e 5 yarı saha hücumunu da çeşitlendirmemiz gerektiğini gördük. Fenerbahçe maçında bunu çok iyi yaptık. Tabii alan paylaşımını daha iyi yapmamız lazım. Bunun bize güç kazandıracağını düşünüyorum. Bu sezon kadromuzun daha kapasiteli, daha geniş ve daha hücum çeşitliliğinin daha fazla olduğunu düşünüyorum." dedi.

“Galatasaray Nef geçtiğimiz sezon bizi çok zorladı"

Basketbol Süper Ligi’nde ilk hafta Galatasaray Nef ile karşılaşacak olan Anadolu Efes’te koç Ergin Ataman bu karşılaşma hakkında ise, “Galatasaray Nef geçtiğimiz sezon bizi çok zorladı. Gerçekten yarı final serisinde tam da EuroLeague şampiyonluğundan döndükten iki gün sonra başlayan ve 5’e uzayan final serisi bizi zorladı. Galatasaray iyi bir takımdı ancak onlar da çok ciddi anlamda kadro değişimine gittiler. Geçtiğimiz yılki yabancı oyunculardan sadece Dee Bost kaldı. O açından nasıl bir maç olacağını ben şu an kestiremiyorum. Galatasaray’ın analizine bu akşam başlayacağız. Mutlaka iyi maç olacaktır. İki takım da lige iyi başlamak isteyecektir. Zor bir maç olacağı kesin. Bu tip maçlarda favori olmaz. Biz de iyi hazırlanıp galibiyetle başlamak istiyoruz.” dedi.

"Tüm oyuncularımız milli takımın başarısı için ter döktü"

Fransa maçı sonrası milli oyuncuların yıpratıldığını dile getiren Ataman, şunları kaydetti:


"Fransa maçından sonra çok uzun bir süre konuşmadım. Kamuoyunda bazı oyuncularımız ve Cedi Osman üzerinden eleştiri ve yıpratılma yaşandı. A Milli Takım'da görev yapan bütün oyuncularımızın turnuva boyunca çok büyük bir özveriyle müthiş bir mücadele gösterdiklerini düşünüyorum. Takımımızın en önemli parçası olan Larkin'in ilk maçta elinden sakatlanması, Gürcistan'daki 4 maçı sakat sakat oynaması ve İspanya maçından sonra çekilen MR sonucu Fransa maçında oynamamasına rağmen, Fransa gibi güçlü ve şampiyonluğun adayı karşısında gösterdiği karakter, mücadele, bence Türk sporseverlerin gurur duyması gereken bir durumdu. Bunu bütün takım olarak sağladık. Cedi Osman'ın son bölümde 2 faul atışını kaçırması herkesin başına gelebilir. Benzerini İtalyan Milli Takımı'nın en iyi oyuncusu Fontecchio yine Fransa maçında 2 faul atışını kaçırarak belki de İtalya'yı madalyadan etti. Kenardan çıkarken top kaybı oluyorsa, bunun sorumlusu sadece oyuncu değildir. Teknik kadrodur. Demek ki iyi bir kenar oyunu planlayamamışız. Maçtan önce Türk Milli Takımı'nın Fransa'yı yeneceğini kimse düşünmüyordu. Bunu başarmaya çok yakındık. Bazen sporda bireysel hatalar, takım hataları olabiliyor. Hep birlikte bir hata yaptık ve kimsenin inanmadığı şampiyonluktan etti belki de o hatalar. Başta Cedi olmak üzere turnuva boyunca tüm oyuncularımız son derece yürekli bir şekilde milli takımın başarısı için ter döktüler. Hiçbir oyuncumuzu karalamaya hakkımız yok. Oyuncularımıza sahip çıkmamız lazım. Sadece Türkiye'de ilk maçtan itibaren oyuncular eleştirilmeye başlanıyor. Gerek kamuoyunda gerek takım içinde bir sinerji oluşturmamız gerekiyor. Negatif düşünceyle bir yere varamayız. Önümüzde önemli maçlar olacak. Milli Takım'ın 2025 Avrupa Şampiyonası'nda mutlaka madalyaya ulaşacağını düşünüyorum. Bu takıma destek olalım."

"Aile içi sorunlar olur, onlar aile içinde çözülür"

Fransa'ya 87-86 kaybederek Avrupa Şampiyonası'na veda eden Türkiye A Milli Basketbol Takımı'nda maçın normal süresinin son saniyelerinde Cedi Osman kaçırdığı 2 serbest atış sonrası eleştirilerin hedefi oldu. Ebru Şahin eşi Cedi Osman'a maç sonunda sahip çıkarken bir başka milli basketbolcu Buğrahan Tuncer'in açıklamalarına tepki gösterdi. Tuncer'in sevgilisi ünlü oyuncu Eda Ece'nin ise Şahin ile polemiğe girmeden A Milli Basketbol Takımı'nı tebrik eden bir paylaşım yapması alkış aldı.

 

Bu konuyla ilgili de konuşan Ataman "Ortalık hararetleniyor. Çünkü basın olarak bu takımı takip etmiyorsunuz. Ama magazin basını en ufak değerlendirmeyi büyütüyor. Türk halkı da magazin konuşuyor. Siz basketbol konuşmadınız Avrupa Şampiyonası boyunca. Kaç kişi Fransa maçında vardı? Kaç tane basın kuruluşu Berlin'de Türk Milli Takımı'nın madalya yolundaki Fransa maçında vardı? Bundan sonra spor basınını değil magazin basınını davet edeceğim, belki daha çok gündeme gelir. Aile içi sorunlar olur, onlar aile içinde çözülür ama Türk basını hep magazinsel olarak baktığı için olaylara bunlar çok büyütüldü. Büyütülecek bir hadise yok." dedi.

Senin için hazırladığımız haberler