Atletizmde "sıralama dönemi" başlıyor

03.11.2017 - 15:49 | Son Güncellenme: 03.11.2017 - 15:49

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), rekabeti artırmak amacıyla sporcular arasında sıralamalı sisteme gelecek yıldan itibaren geçileceğini duyurdu.

IAAF'tan yapılan açıklamada, "All Athletics" adlı veri tabanı şirketiyle yapılan anlaşma sonucunda müsabaka sonuçları, istatistikler, takvimde yer alan organizasyonlar ve bilgilerin eksiksiz saklanması için "IAAF Dünya Sıralaması" adlı yeni bir sisteme geçileceği belirtildi.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan IAAF Başkanı Sebastian Coe, "Yeni sistem, dünya şampiyonaları ve olimpiyatlara katılmaya hak kazanan sporcuların belirlenmesinde çığır açacak. Bu sistem sayesinde spor tarihinde ilk kez tüm sporcular, medya çalışanları ve seyirciler hiçbir kafa karışıklığı yaşamadan turnuvalar arasındaki hiyerarşiyi anlayabilecek." ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki yıldan itibaren geçilecek söz konusu sistemdeki en önemli yenilik ise atletler arasındaki rekabeti artırmak amacıyla dünya sıralamasının getirilmesi olacak. Her sporcu, sezon boyunca katıldığı müsabakalardan puan toplayacak ve sıralamadaki yerine göre elemeleri geçerek olimpiyatlar ve dünya şampiyonalarına katılma hakkı elde edecek.

Şu anki sistemde, elemeleri geçen sporculardan kotalı önemli organizasyonlara katılmaya hak kazananları ülke federasyonları belirliyor. Gelecek yıldan itibaren elemeleri geçen atletler arasında sıralamada daha fazla puanı bulunanlar, ülkesini dünya şampiyonası ve olimpiyatlar gibi büyük organizasyonlarda doğrudan temsil etmeye hak kazanacak.

Ayrıca, sezon içinde düzenlenecek her atletizm organizasyonu, global ölçekteki önemine göre değerlendirilerek yeni takvimin içinde detaylarıyla yer alacak.

Senin için hazırladığımız haberler