Avrupa Birliği dijital sağlık pasaporta geçiyor, Türk vatandaşları ne yapacak?

11.03.2021 - 21:08 | Son Güncellenme: 11.03.2021 - 21:11

Avrupa Birliği ülkeleri, dijital sağlık pasaport uygulamasının ön hazırlıklarını tamamladı. Bu uygulamayla beraber, seyahat etmek isteyen bireylerin aşı karnesi ve mevcut sağlık durumu dahil olmak üzere bir dizi bilgileri kullanıma açık olacak. Özellikle turizm acenteleri ve havayolu firmaları bu bilgiler eşliğinde faaliyetlerini yürütecek. Peki, Avrupa Birliği ülkeleri dijital sağlık pasaportunu kabul ettikten sonra; Türkiye’de yaşayan vatandaşlar, Avrupa’ya gidebilmek için ne gibi zorluklarla karşılaşacak? Detaylar haberimizde…

Avrupa Birliği dijital sağlık pasaporta geçiyor, Türk vatandaşları ne yapacak?

AJANSSPOR - HABER

Avrupa Birliği ülkeleri, yaz sezonu öncesi yeni bir açılımın altına imza atmak üzere. Angela Merkel’in başını çektiği grubun üyeleri, dijital pasaport şeklinde Türkçe’ye geçen bir uygulamayı tedavüle koymanın arefesinde. Özellikle, turizm sektörünün iş yaptığı yaz sezonunda; insan sirkülasyonunun yoğun olması nedeniyle bu tip bir uygulamaya geçilmesi öngörülüyor. Peki, IATA’nın “Travelpass” adını verdiği dijital pasaport nedir?

Dijital pasaport nedir?

Koronavirüsün sağlık sektörü ile beraber en yıkıcı olduğu bir diğer alan havacılık sektörü. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) salgının olumsuz etkilerini minimize edebilmek için dijital pasaport hamlesinde bulundu. Bu yolla, seyahat etmek isteyen bireylerin sağlık bilgileri ikinci ve üçüncü kurumlarla paylaşılacak. Koronavirüs testi pozitif olan veya koronavirüslü kişilerle temasa geçmiş olan bireylerin seyahat etmesi engellenecek.

İlk olarak, IATA üyesi Avustralya menşeili Qantas, aşı olmayan kişilerin seyahat edemeyeceğini duyurmuştu. Qantas’tan sonra United Airlines, JetBlue ve Lufthansa gibi firmalar, yolculardan aşı bilgisi ve PCR testi talep etmeye başladı. IATA, bu uygulama sayesinde işi dijitale kaydırıp; havayolu sektörünün eski gücünü yakalamasını ümit ediyor.

Angela Merkel, “Tüm Avrupa Birliği vatandaşlarının…”

Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerin toplantısında konuşan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, dijital pasaport uygulamasının kapıda olduğunu ima ederek; “Tüm Avrupa Birliği vatandaşlarının dijital sağlık pasaportuyla beraber yaz tatiline çıkmasını planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Senin için hazırladığımız haberler