Avrupa kupalarında tarihi gün! Yeni Şampiyonlar Ligi başlıyor

17.09.2024 - 11:23 | Son Güncellenme: 17.09.2024 - 11:28

UEFA’nın yeni Avrupa kupaları organizasyonu, bugün Şampiyonlar Ligi’ndeki 8 karşılaşma ile başlayacak. İşte yeni organizasyonun detayları...

Avrupa kupalarında tarihi gün! Yeni Şampiyonlar Ligi başlıyor

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

UEFA’nın 11 Mayıs 2022 günü resmen açıkladığı yeni Avrupa kupaları organizasyonu, bugün Şampiyonlar Ligi’nde oynanacak 8 maçla start alıyor.

İsviçre sistemi olarak anılan sistemle organize edilecek Avrupa kupalarında üç ligde takım sayısının 32’den 36’ya çıkarılması nedeniyle toplam takım sayısı da 96’dan 108’e çıktı ve maç sayısı da arttı. Takımlar Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde rövanş maçı olmadan 8 değişik takıma karşı dördü içeride dördü dışarıda 8’er Konferans Ligi’nde ise 6 değişik takıma karşı üçü içeride üçü dışarıda 6 maç oynayacaklar. Maçlar tamamlandıktan sonra alınan puanlar ve genel averaja göre ortaya çıkan sıralama sonrasında son 16 ve play-off turuna kalmaya çalışacaklar. Maç sayılarının artmasıyla turnuva takvimi de sıkışacak ve eskisinden 4 hafta daha fazla maç oynanacak.

Eski formatta kupa kazanan takımların kendi liginden de Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı elde etmesi durumunda yapılan uygulama da değiştirildi. Daha önce Şampiyonlar Ligi’ni kazanan takım kendi liginden de katılım hakkı elde ettiğinde boşalan kontenjan ülkeler sıralamasında 11’inci olan ülkenin şampiyonu ile dolduruluyordu. Bu durumda artık kontenjan Şampiyonlar Yolu’nda eleme oynayan takımlar içinde son beş yılda puan olarak en iyi durumda olan kulüp doğrudan katılım hakkı elde edecek.

İlgini Çekebilir
Şampiyonlar Ligi öncesi Arda Güler gelişmesi!
Habere Git

Avrupa Ligi’nin kazanarak Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı elde eden ancak kendi liginden de Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı elde eden takımın açtığı kontenjana daha önce ülkeler sıralamasında beşinci sıradaki ülkenin lig üçüncüsü dahil ediliyordu. Yeni düzende ise Şampiyonlar Ligi elemelerinde Şampiyonlar Yolu ve Lig Yolu’nda yer alan takımlar içinde son beş sezonda en iyi kulüp puanına sahip takım Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılacak.

Konferans Ligi’ni kazanarak Avrupa Ligi’ne doğrudan katılım hakkı elde eden takım eğer kendi ülkesinden de gruplara katılım hakkı elde etmişse, bu durumda Avrupa Ligi Play-Off Turunda yer alan son beş yılda en iyi puana sahip kulüp takımı Avrupa Ligi’ne doğrudan katılacak. Daha önce bu katılım hakkı ülkeler sıralamasına göre veriliyordu. Aynı şekilde Konferans Ligi’ni kazanan takım kendi liginden Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı elde etmişse, Avrupa Ligi’nden bir takım eksileceği için yine Avrupa Ligi Play-Off Turunda yer alan son beş yılda en iyi puana sahip kulüp takımı Avrupa Ligi’ne doğrudan katılacak.


Şampiyonlar Ligi’nde takım sayısını 36’ya tamamlayan 4 yeni takım şu şekilde belirlenecek:

1 takım ülkeler sıralamasında beşinci ülkenin lig üçüncüsü

1 takım Şampiyonlar Yolu eleme turundan 4 yerine 5 takım alınmasıyla

2 takım bir önceki sezonun en başarılı iki ülkesinden lig sıralamasında Şampiyonlar Ligi hakkı alamamış ilk takım.

Avrupa Ligi’nde takım sayısını 36’ya tamamlayan 4 yeni takım şu şekilde belirlenecek:

1 takım ülkeler sıralamasında yedinci ülkenin kupa galibi

1 takım Şampiyonlar Ligi Şampiyonlar Yolu Play-Off Turundan 4 yerine 5 takımın elenmesiyle

2 takım Avrupa Ligi Play-Off turundan 10 takım yerine 12 takım alınmasıyla

Konferans Ligi’nde takım sayısını 36’ya tamamlayan 4 yeni takım şu şekilde belirlenecek:

2 takım Avrupa Ligi Play-Off turundan 10 takım yerine 12 takım elenmesiyle

2 takım Konferans Ligi Play-Off Turundan 17 yerine 19 takımın katılımıyla.

Yeni düzenlemede 1-8 sıradaki takımlar doğrudan son 16 turuna kalırken 9-24 arası takımlar aralarında bir Play-Off Turu oynayacak. 25-36 arasındaki takımlar Avrupa’dan elenecek. Organizasyon daha sonra son 16 Turundan itibaren alışıldık şekilde finale kadar devam edecek. Eşleşme ağacı ise teniste olduğu gibi önceden belirlenecek.


Gelirler artacak

UEFA ve Avrupa Kulüpler Birliği ECA tarafından Avrupa’daki tüm kulüplere 2024-2027 arasındaki 3 yıllık dönemde önemli bir gelir artışı da olacak. Özellikle Avrupa kupalarına katılamayan takımlara ödenen dayanışma payının oranı %4’den %7’ye çıkacak. Bununla birlikte yaklaşık 4,5 milyar Euro olması beklenen gelirlerin %7’lik bölümü dayanışma payı için çıktıktan sonra kalan meblağ üç kupaya katılan kulüplere dağıtılacak

UEFA ve ECA’nın vardığı anlaşmaya göre daha önce dayanışma fonuna ayrılan para çıktıktan sonra kalan gelirin %30’nun ödendiği performans gelirleri %37,5’a çıkartıldı. Katılım payının %25 olan oranı ise %27,5’a yükseltildi. Buna karşın daha çok büyük kulüplerin işine yarayan 10 yıllık kulüp performansına göre %45 oranında ödenen katsayı parası ile yayın ve pazarlama gelirleri oranı %35’e düşürüldü.

Senin için hazırladığımız haberler