Avrupa Süper Ligi 'paraya hücum' diyor

Salim Manav
19.04.2021 - 11:43 | Son Güncellenme: 19.04.2021 - 12:18

Dünya futbol endüstrisi tarihi bir krizle karşı karşıya. Avrupa'nın dev 12 kulübü Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatıyla gelirlerinin düşeceğini dile getirerek kendi ligini kurmaya karar verdi. Peki bu lig kaç para kazanacak?

Avrupa Süper Ligi 'paraya hücum' diyor

Ceyhun KUBURLU

Dünya futbol endüstrisi tarihinin en büyük krizi ile karşı karşıya. Avrupa futbol otoritesi UEFA'nın tüm tehditlerine rağmen harekete geçen 12 kulüp Şampiyonlar Ligi'ne alternatif olarak ‘Avrupa Süper Lig'ini kurduklarını duyurdu. 

Pazar günü yapılan açıklamanın ardından UEFA VE FIFA'dan tepkiler de gecikmedi. Uzmanlar bunun UEFA'ya sadece bir gözdağı olduğunu ve gerçekleşemeyecek bir hayal olduğunu savunsa da Avrupalı dev kulüpler 3.5 milyar Euro'luk bir gelir yaratılacağını ve bunu kendi aralarında eşit bir şekilde paylaşacaklarını iddia ediyor. Pandemi ile ekonomik anlamda büyük yara alan futbol şimdi yeni bir krizle daha karşı karşıya.

Ligin başkanı Perez oldu

UEFA, İngiltere Futbol Federasyonu, İngiltere Premier Lig, İspanya Futbol Federasyonu, La Liga, İtalya Futbol Federasyonu ve Serie A yönetimleri, projeye karşı ortak bir bildiri yayımlamış ve bu organizasyona dahil olan tüm kulüplerin UEFA organizasyonlarından men edileceği duyurulmuştu. İtalya basınındaki habere göre 12 kulüp bir araya gelerek "Avrupa Süper Ligi"ni kurduklarını resmen duyurdu. Avrupa Süper Ligi'nin başkanı, aynı zamanda Real Madrid'in de başkanı olan Florentino Perez olurken başkan yardımcısı Joel Glazer oldu. Florentino Perez yaptığı açıklamada "Avrupa Süper Ligi projesiyle birlikte futbola her seviyede yardımcı olacağız ve futbolu dünyada doğru noktaya getireceğiz" ifadelerini kullandı. Glazer ise "Avrupa Süper Ligi, dünyanın en iyi takımlarını ve oyuncularını bir araya getirerek, Avrupa futbolu için yeni bir sayfa açacak ve futbol piramidine daha geniş bir finansal destek sağlayacak" dedi.

Hedeflenen gelire ulaşılır mı?

Peki Avrupalı dev kulüpler neden böyle bir hamle yaptı. UEFA, Şampiyonlar Ligi'ne katılan her takıma para dağıtıyor. Bu paranın toplam tutarı 2020 yılında 2.5 milyar Euro'yu aştı. Aslan payını İngiliz kulüpleri ve İspanyollar aldı. Ancak UEFA'nın Şampiyonlar Ligi formatında değişikliğe gitmesine Avrupalı birçok kulüp karşı çıkıyordu. UEFA'nın yaratacağı yeni sistemde paranın biraz daha adil bir şekilde dağıtılması planlanırken, Avrupalı kulüpler aslan payını almaya devam etmek istiyordu. Şampiyonlar Ligi formatının 2024-2025 sezonundan itibaren değiştirilmesi planı konusunda UEFA ile anlaşmazlık yaşayan kulüplerin, organizasyonun ticari hakları üzerinde daha fazla söz sahibi olmak istediği için böyle bir adım attıkları öne sürüldü.

Senin için hazırladığımız haberler