Avrupa'da harika, Türkiye'de kayıp! İşte iki farklı Galatasaray'ın nedeni...

30.11.2021 - 10:35 | Son Güncellenme: 30.11.2021 - 12:05

Galatasaray bu sezon Avrupa Ligi grup aşamasında oynadığı karşılaşmaların dönüşü lig maçlarında bir hayli zorlanmaya devam ediyor.

Avrupa'da harika, Türkiye'de kayıp! İşte iki farklı Galatasaray'ın nedeni...

Mert ELAM-AJANSSPOR

Bunun son halkası 0-0 berabere biten Yeni Malatyaspor maçı oldu. Sarı kırmızılılar bu süreçte oynadığı 5 maçtan sadece birini kazanmayı başarırken toplamda 10 puan bıraktı. Peki Galatasaray neden Avrupa dönüşü oynadığı lig maçlarında bu kadar fazla zorlanıyor?

Fatih Terim kaybedilen Alanyaspor maçı sonrası karar verdi

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, 1-0 kaybedilen Alanyaspor maçı sonrası “Üçüncü gün oynanacak maça istikrar adına aynı takımı sürdüm. Demek ki rotasyon istiyor. Bazı oyuncular üç gün arayla maç yapmayı kaldıramadı. Burada da hatalıyım herhalde. Bunu da öğrenmiş olduk” ifadelerini kullanmıştı. Sarı kırmızılı ekip, Avrupa Ligi grup aşamasına 1-0’lık Lazio galibiyetiyle başlamış, Terim de kazanan takımı bozmamak adına Alanyaspor maçına aynı kadroyla çıkmıştı. (Cezalı Marcao hariç rotasyon yoktu) Fakat o maçta gösterilen performans deneyimli teknik adamı pek memnun etmemiş olacak ki bundan sonraki Avrupa dönüşü lig maçlarına üçer oyuncu değiştirerek başladı. Gelinen noktada bunun da bir çözüm olmadığı görülüyor. Fatih Terim bu sefer de rotasyon yaptığı için eleştiriliyor.

Rotasyon...

0-0 biten Marsilya maçı sonrası Rizespor maçında Kerem, Morutan, Halil yerine Babel, Feghouli, Mohamed ile başladı.
1-0 kazanılan Lokomotiv Moskova maçı sonrası Beşiktaş maçında Babel, Barış Alper, Mohamed yerine Kerem, Morutan ve Diagne ile başladı.
1-1 biten Lokomotiv Moskova maçı sonrası Karagümrük maçına Van Aanholt, Morutan, Feghouli yerine Ömer, Emre Kılınç, Babel ile başladı.
4-2 kazanılan Marsilya maçı sonrası Yeni Malatyaspor maçına Cicaldau, Kerem, Feghouli yerine Emre Kılınç, Babel, Barış Alper’le başladı.

Rakipler kötü durumdayken kayıplar

Öte yandan Galatasaray’ın puan kaybı yaşadığı takımların da o dönemki veya o maçki durumlarının da sallantıda olması Galatasaray’a yönelik eleştirilerin dozunu artırıyor. İlk puan kaybının yaşanmadığı Alanyaspor sezona 4-1 ve 5-0’lık iki mağlubiyetle girmiş, Bülent Korkmaz’ın geldiği ilk maçta Giresunspor’u bir duran top golüyle 1-0 yenerek NEF Stadyumu’na gelmişti. Rizespor’u 3-2 yenerken ölüp ölüp dirilmişti Galatasaray. Ki o Rizespor sezona 7 maçta 6 mağlubiyet, 1 beraberlikle başlamıştı. Beşiktaş, derbiye 4-1’lik Sporting ve 3-2’lik Başakşehir mağlubiyetleriyle gelmişti. Zaten sonrasında oynadığı 6 resmi maçı da kaybettiler. Karagümrük’te en golcü futbolcu Bertolacci maça yedek kulübesinde başlamış, stoper Burak’ın sakatlanmasıyla Biglia stopere geçmiş, devrede oyuna giren Benatia sakatlanınca Biglia yine stopere kaymıştı. Galatasaray buna rağmen galip gelememişti. Ve son haftaki rakip Yeni Malatyaspor. Buraya üç maçlık mağlubiyet serisiyle çıkan Şumudica’nın öğrencileri, Tetteh, Mustafa Eskihellaç, Aabid gibi isimlerden faydalanamamasına rağmen sarı kırmızılılardan puan koparmayı başardı.

Kötü futbolun nedeni…

Avrupa maçları dönüşü bu kötü futbolun başlıca nedeni Galatasaray’da futbolcuların henüz üçer gün arayla oynanacak karşılaşmaları kaldırabilecek düzeyde olmaması. Çok net bir şekilde görülüyor ki Galatasaraylı futbolcular aynı istek ve azmi lig maçlarında gösteremiyor. Enerji düşüklüğü herkes tarafından kolaylıkla fark ediliyor. Fatih Terim üçer rotasyon yapıp maçlara çıksa da bir şey değişmiyor. Aslında bu kadro kurulduğunda ben dahil birçokları bu kadar düşük yaş ortalamalı bir takımın iki kulvarı rahatlıkla götürebileceğini düşünüyordu. Gelinen noktada ya futbolculara çok iyi yükleme yapılmıyor ya da futbolcular yeteri kadar profesyonel değil.

Enerji Avrupa'da harcanıyor

Bu sezon benzer durumları Beşiktaş ve Fenerbahçe’de de gördük. Avrupa’da rakipleriyle başa baş oynamak isteyen temsilcilerimiz bütün enerjilerini oraya harcayınca lige pek fazla bir şey kalmıyor.

Başka problemler de var!

Tabii Galatasaray’daki sorunları sadece Avrupa dönüşündeki karşılaşmaları inceleyerek bulamayız. Bundan çok daha temel problemler de mevcut. Mesela Avrupa’da ön alanda çok iyi bir pres uygulayan ve geçiş hücumlarını çok iyi yapan takım ligde bu alanlarda zorlanıyor.

Topu Galatasaray'a bırakıyorlar

Zira rakipler topu Galatasaray’a bırakmayı tercih ediyor ve geride sağlam durarak geçiş hücumlarını engelliyor. Halil Dervişoğlu’lu düzende pas ritmi artsa da bu sefer bitiricilikte problem çıkıyor. Mohamed ve Diagne girdiğinde ise bu sefer pas ritmi zaafiyete uğruyor.

Beklerde sorun yaşanıyor

Sağ bekte Sacha Boey’nin sakatlığı da Fatih Terim’in elini zora sokan etmenlerden birisi oldu. Sezona fırtına gibi giren genç sağ bek hücumda çok fark yaratıyordu. DeAndre Yedlin bütün profesyonelliğine rağmen hücumda çok kötü tercihlerde bulunuyor. Sol bek Van Aanholt, Yedlin’e göre çok daha derli toplu gözükse de onun da son pas, son vuruş tercihleri standardı geçemiyor.

6 numaraların katkısı yok

Marcao’dan yanına gelen Nelsson hamlesiyle geriden pasla çıkmak isteyen bir takıma evrilmesi beklenen Galatasaray henüz 6 numaralarından bu yönde bir katkı alamadı. Taylan Antalyalı geçirdiği sakatlıklar ve ameliyatların etkisiyle bir türlü geçen sezonun ilk yarısındaki performansına ulaşamadı. Berkan Kutlu işin savunma yönünde çok önemli katkılar verse de oyun kurulumu konusunda pek fark yaratamadı. Hal böyle olunca Galatasaray birinci ve üçüncü bölgeleri arasındaki bağlantılarda problemler yaşadı.

Senin için hazırladığımız haberler