Basketbol Süper Ligi Ne Zaman Başlıyor? Yeni Sezonda Hangi Takımlar Var?

Akın Ungan
30.09.2022 - 13:16 | Son Güncellenme: 30.09.2022 - 13:32

Basketbol Süper Ligi’nde 2022/23 sezonu bu akşamki Türk Telekom - Darüşşafaka maçıyla başlıyor. Yeni sezonda hangi takımlar yer alacak? İşte detaylar.

Basketbol Süper Ligi Ne Zaman Başlıyor? Yeni Sezonda Hangi Takımlar Var?

AJANSSPOR HABER

İspanya Ligi’nin ardından Avrupa’nın en iyi yerel ligi olarak gösterilen Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde heyecan bu akşam başlıyor. Ligin açılış maçında başkent ekibi Türk Telekom, saat 19.00’da, Ankara Spor Salonu’nda, geçen sezonun sürpriz ekibi Darüşşafaka’yı konuk edecek. İşte, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ile ilgili detaylar…

Günümüz sistemine geçiş 1966 yılında başladı

13 Aralık 1966 tarihine kadar İstanbul, Ankara ve İzmir Bölgeleri’nin mahalli liglerinde mücadele eden takımların en iyilerinin bir araya gelerek düzenlenen bir Türkiye Şampiyonası vardı. Günümüz sistemine geçildikten sonra ilk sezon 1966-1967 yılları içinde oynandı ve şampiyon İzmir’den Altınordu oldu. Altınordu, günümüzde, basketbolda profesyonel faaliyet göstermemektedir. 

Ligde en çok şampiyon olan takım, toplam 15 şampiyonlukla Anadolu Efes; lacivert-beyazlı ekibi 10 şampiyonlukla Fenerbahçe Beko takip ediyor. Üçüncü sırada yer alan takım ise toplam 8 şampiyonluğu bulunan ve günümüzde sadece kadın voleybolunda faaliyet gösteren Eczacıbaşı. Öte yandan İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara, ligde şampiyon çıkaran şehirler oldu. 2019-2020 sezonunda, Covid-19 pandemisi nedeniyle lig yarıda kaldı ve şampiyonsuz tamamlandı.

Basketbol Süper Ligi’nde şampiyon olan takımlar ve şampiyonluk sayıları

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde şampiyon olan takımlar ve şampiyonluk sayıları şu şekilde:

TAKIM ŞAMPİYONLUK SAYISI
Anadolu Efes 15
Fenerbahçe Beko 10
Eczacıbaşı 8
İTÜ 5
Galatasaray 5
Ülkerspor 4
Pınar Karşıyaka 2
Tofaş 2
Beşiktaş Emlakjet 2
Muhafızgücü 1
Altınordu 1

Bu sezon ligde hangi takımlar yer alacak?

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde 8 farklı şehirden 16 takım mücadele edecek. Ligde en çok takım bulunduran şehir, 7 takımla İstanbul olurken, Bursa ve İzmir’den 2’şer takım yer alıyor. Geçen sezon Afyon Belediyespor ve Semt 77 Yalovaspor ligden düşerken, TBL’den yükselen takımlar Manisa BBSK ve Ayos Konyaspor oldu. 

BSL’deki takımlar

Türkiye Sigorta BSL’deki takımlar şu şekilde:

İstanbul: Anadolu Efes, Bahçeşehir Koleji, Beşiktaş Emlakjet, Darüşşafaka, Fenerbahçe Beko, Galatasaray Nef, Onvo Büyükçekmece

İzmir: Aliağa Petkimspor, Pınar Karşıyaka

Bursa: Frutti Extra Bursaspor, Tofaş

Ankara: Türk Telekom

Gaziantep: Gaziantep Basketbol

Konya: Ayos Konyaspor

Denizli: Yukatel Merkezefendi Bld.

Manisa: Manisa BBSK 

Lig formatı hakkında

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde 30 hafta süren normal sezonda takımlar, birbirleriyle bir kez iç sahada, bir kez de deplasmanda olmak üzere iki kez karşı karşıya geliyor. 30 maç sonunda ilk 8 sırada yer alan takımlar, Playoff’ta şampiyonluk mücadelesi verirken, 15. ve 16. sırada yer alan takımlar bir alt kümeye düşüyor.

Playoff’ta eşleşmeler, çapraz eşleşme ile belirleniyor. Normal sezonu birinci sırada bitiren takım ile sekizinci sırada bitiren takım; aynı şekilde ikinci ile yedinci, üçüncü ile altıncı, dördüncü ile beşinci sıradaki takımlar karşı karşıya geliyor. 3 maç üzerinden oynanan çeyrek final serilerinde 2 galibiyet alan takımlar yarı finale kalıyor. 1.- 8. galibi ile 4.- 5. galibi, 2.- 7. galibi ile 3.-6. galibi yarı finalde karşı karşıya geliyor. 5 maç üzerinden oynanan seride 3 galibiyet alan takımlar, adlarını finale yazdırıyor. Yine aynı şekilde 5 maç üzerinden oynanan final serisinde 3 galibiyet alan takım, sezonu şampiyon olarak tamamlıyor.

1. haftanın dikkat çeken maçları

Öte yandan Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin 1. haftasında göze çarpan bazı karşılaşmalar var. Ligin açılış maçında Darüşşafaka, Türk Telekom’un Ankara’da konuğu olacak. Geçen sezon rakibini iki maçta da yenemeyen Daçka, yaklaşık 1 hafta önce oynanan hazırlık maçında Ankara ekibini 70-58 mağlup etmişti. 

Haftanın dikkat çeken diğer maçları İstanbul’da oynanacak. Ligin son şampiyonu Fenerbahçe Beko, Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda, geçen sezonun FIBA Europe Cup şampiyonu Bahçeşehir Koleji’ni konuk edecek. İki gün önce Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanan ve son 2 sezon THY EuroLeague’de şampiyon olan Anadolu Efes ise Sinan Erdem Spor Salonu’nda, geçen sezon yarı final serisinde kıyasıya mücadele verdiği Galatasaray Nef’i ağırlayacak. 

İlgini Çekebilir
Sil Baştan Yeni Bir Heyecan: Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi
Habere Git

Basketbol Süper Ligi 1. hafta maç programı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin 1. hafta programı şu şekilde:

  • 30 Eylül Cuma
    19.00 Türk Telekom – Darüşşafaka

 

  • 1 Ekim Cumartesi
    13.00 Yukatel Merkezefendi Bld. – Aliağa Petkimspor
    15.30 Pınar Karşıyaka – Manisa BBSK
    18.00 Tofaş – Onvo Büyükçekmece

 

  • 2 Ekim Pazar
    13.00 Anadolu Efes – Galatasaray Nef
    15.30 Fenerbahçe Beko – Bahçeşehir Koleji
    18.00 Gaziantep Basketbol – Frutti Extra Bursaspor

 

  • 3 Ekim Pazartesi
    19.00 Beşiktaş Emlakjet -  Ayos Konyaspor
Senin için hazırladığımız haberler