Avusturya GP: Norris ve Verstappen'in draması! Russell'ın galibiyeti...

Furkan Sönmez
01.07.2024 - 15:33 | Son Güncellenme: 01.07.2024 - 16:29

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda Max Verstappen ve Lando Norris temas etti. George Russell Avusturya GP'sini kazandı. Ajansspor yazarı Furkan Sönmez, yarışı analiz etti. Detaylar.

Avusturya GP: Norris ve Verstappen'in draması! Russell'ın galibiyeti...

Furkan SÖNMEZ - Ajansspor

2024 Formula 1 sezonunun 11. yarışı için Avusturya'ya konuk olduk. 20 pilotun tek bir hedef için yarıştığı hafta sonunda Lando Norris ve Max Verstappen yarışın son turlarında temas yaşadı ve Lando Norris yarış dışı kalırken, Max Verstappen ise 10 saniye ceza alarak yarışı 5. sırada noktaladı. Günün en kazançlı ismi ise Mercedes pilotu George Russell olurken, yaşanan olayların detaylı analizini yapacağız.

Red Bull güçlü gözüktü

Red Bull'un evinde gerçekleşen Avusturya GP'de takım hafta sonunda oldukça güçlü bir görüntü sergiledi. 1. antrenman seansında Max Verstappen aracın motorunda bir problem yaşamış ve takımını endişelendirmişti. Daha sonra sprint sıralama turları ve sprint yarışında zirvede yer almayı bilen Hollandalı pilot, ana yarış için düzenlenen sıralama turlarında da pole pozisyonunun sahibi olarak rakiplerinin gardını düşürmeyi de başardı.

Pazar günü drama başladı

Pazar günü yarışın gerçekleşmesiyle birlikte Formula 1'de hasret kaldığımız dramaları görmüş olduk. Yarış başından itibaren güçlü bir çıkış yakalayan ve temiz havada sürüşünü gerçekleştiren Red Bull'un 3 kez dünya şampiyonu apoletli pilotu Max Verstappen, uzun süre liderliğini sürdürdü. Max Verstappen, 2. kez pit stopa geldiği esnada Red Bull mekanikerleri Hollandalı pilotun sağ arka lastiğinde sorun yaşadı ve Red Bull'dan görülmeyecek derece 6.5 saniyelik yavaş bir pit stop geldi. 

 

İlgini Çekebilir
Lando Norris ve Max Verstappen arkadaşlığı sona mı eriyor?
Habere Git

McLaren pit ekibi de Lando Norris'i, Max Verstappen ile aynı zamanda pite çağırdı ve 2.9'luk bir pit stop ile Red Bull'un hatasını fırsata çevirmeyi başardı. 7.5 saniyelik farkı 2.2 saniyelere kadar çekmeyi başaran Lando Norris, yeni set lastik avantajıyla 27 yaşındaki pilotu yakalamayı bildi. Verstappen'i geçtiği esnada pit limitlerini ihlal ettiği gerekçesiyle 5 saniye ceza alan Norris, Hollandalı pilota yerini geri verdi. 63. turda ise Norris ve Verstappen ikilisi birbirleriyle temas etti. Norris'in sol arka süspansiyonu ağır bir hasar aldı, Verstappen'in ise arka lastiği patladı.

Norris yarış dışı kaldı, Verstappen ceza aldı

Lando Norris, araç süspansiyonundaki ağır hasar nedeniyle yarışa veda etti. Max Verstappen ise patlak lastiği ile pite gelerek yeni lastik taktı ve piste geri döndü. Hollandalı pilotun Lando Norris ile yaşadığı temas ise yarış komiserleri tarafından not edildi ve Max Verstappen'e 10 saniye ceza verildi. Bu sırada ise yarışın yeni lideri George Russell oldu.

İlgini Çekebilir
2025 gridi belli oluyor! Stroll ve Gasly sözleşme uzattı!
Habere Git

Mercedes krizi fırsata çevirdi

Mercedes pilotu George Russell, Verstappen ve Norris kazasının en karlı ismi oldu. 25 yaşındaki pilot, 2022 Sao Paulo'daki ilk GP zaferinden sonraki 2. galibiyetine çok yakındı. Mercedes takım patronu ve hissedarı Toto Wolff, telsizden Russell'a "George, bu yarışı kazanabiliriz! Yarışı kazanabiliriz" şeklinde bir mesaj yolladı. Akabinde de Britanyalı pilot kariyerinin 2. GP zaferini Red Bull'un evinde elde etti.

2 yıl sonra gelen zafer

Mercedes, yine en son 2022 Sao Paulo GP'de George Russell ile yarış galibiyeti elde etmeyi başarmıştı. 2 yıl aradan sonra Avusturya'da da zafer elde eden Mercedes takımı, Kanada GP'de getirdikleri güncellemelerin ekmeğini yemeye devam ettiler. Bu sezona kötü bir başlangıç yapan Mercedes; Kanada, İspanya ve Avusturya'da podyum ve yarış galibiyeti elde ederek iyi bir ivme yakaladıklarını tüm herkese göstermeyi başardı.

Geçen sezon 3, bu sezon 5 pilot...

2023 Formula 1 sezonunda gerçekleşen 22 yarışın 21'ini Red Bull kazanmıştı. 19'unu Max Verstappen kazanırken, 2'sini ise Sergio Perez kazanmıştı ve tek farklı kazanan takım ise Carlos Sainz ile zafere ulaşan Ferrari olmuştu.

Bu sezon ise 24 yarışlık takvimin 11 yarışını geride bıraktık ve şimdiden 5 farklı pilot yarış galibiyeti elde etmeyi başardı. Max Verstappen 7, Lando Norris, Carlos Sainz, Charles Leclerc ve George Russell birer kez yarış kazandı. 

Düzlükte gridin en hızlısı olan Red Bull, yol tutuşu ve virajlar gibi kritik yerlerde zorlandıklarını oldukça gösterdi. McLaren ise bu sezon grid de Lando Norris ile Red Bull'a kafa tutan takımlar arasında zirvede yer aldı. Mercedes ise son üç yarışta podyum elde ederek Ferrari ve McLaren'a markalar sıralamasındaki puan durumu için kafa tuttu.

İlgini Çekebilir
Carlos Sainz'ın yeni takımı belli oldu! İşte yeni adresi...
Habere Git

Drama padok dışında da devam etti

Yarış sonu röportaj veren pilotlar arasında yer alan Verstappen ve Norris, kazayla ilgili demeçlerde bulundu. Norris, Verstappen'in kazada suçlu olduğunu ve suçunu kabul etmezse ona karşı saygısını kaybedeceğini açıkladı. Verstappen ise Norris'in de kendisinin de sinirli olduğunu ve sinirler yatıştıktan sonra konuşmanın daha doğru olduğunu vurgularken, aldığı 10 saniyelik cezanın da saçma olduğunu açıkladı.

Toto Wolff yine galibiyet istiyor ama bu sefer...

Mercedes takım patronu ve hissedarı Toto Wolff, yarış sonunda Formula 1'e verdiği röportajda bu sezon yeniden yarış galibiyeti elde etmek istediklerini vurguladı. Wolff, yaptığı açıklamada Lewis Hamilton'a yarış galibiyeti aldırmayı ve Ferrari'ye öyle göndermek istediğini söyledi. 39 yaşındaki 7 kez dünya şampiyonu apoletli başarılı pilot, Formula 1 tarihinde aldığı 103 galibiyetle bu alanda zirvenin sahibi konumunda.

İlgini Çekebilir
Formula 1 Türkiye'ye geri dönüyor! TOSFED Başkanı'ndan resmi açıklama
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler