Aybaba ile düştü Aybaba ile çıktı! Mavi Şimşekler 26 yıl sonra döndü

09.05.2021 - 22:09 | Son Güncellenme: 10.05.2021 - 00:06

TFF 1. Lig’de Menemenspor’u 4-1 yenen Adana Demirspor şampiyon olarak 26 yıl sonra Süper Lig’e yükseldi. Türk futbolunun köklü kulübüne bu gururu yaşatan Samet Aybaba’nın ise ilginç bir öyküsü var…

 Aybaba ile düştü Aybaba ile çıktı! Mavi Şimşekler 26 yıl sonra döndü

AJANSSPOR-HABER

Adanana Demirspor son olarak Süper Lig'de yer aldığı 1994-95 sezonunda Samet Aybaba, 20. haftaya kadar Adana Demirspor'un başında yer aldı. O dönem Samet Aybaba yönetiminde Adana Demirspor lige fırtına gibi başlamıştı. İlk 4 hafta sonunda 4 büyüklerin arkasında 5. sırada yer alıyordu.

 

 

Ah o Gaziantepspor maçı!

Ligin 5 haftasında Adana'da oynanan Gaziantepspor karşılaşmasının 68. dakikasına kadar her şey yolundaydı. O dakikada konuk takım lehine çalınan penaltıdan sonra hem saha hem tribünler karıştı. Maçı Gaziantepspor 3-2 kazanırken, Adana Demirspor 3 hafta tarafsız sahada oynama cezası aldı. Aybaba'nın ayrılığından sonra da takım toparlanamadı ve kalan haftalarda da sadece 3 puan toplayabildi ve lig sonunda 15 puanla küme düştü.

 

Kâbus yılları

Bu sezonun ardından Adana Demirspor dibe vurdu. Süper Ligi görmek bir yana 1998-99 sezonunda bir alt lige düştü. 2011-2012 sezonunda mavi şimşekler tekrar 1. Lig'e döndü.

Play-off'lar geldi ama..

Bu tarihten sonra Adana Demirspor Süper Lig'e dönmek için birçok fırsat yakaladı. 2012-13 ve 2014-15 sezonlarında play-off'lara kalındı ancak Manisaspor ve Antalyaspor eşleşmelerinde başarılı olamadı.

 

Final maçı şanssızlığı

Ligde ilk ikiye bir türlü giremeyen Adana Demirspor, 2015-16 sezonunda play-off finaline kalmayı başardı. Alanyaspor'a penaltılarla yenilen Adana ekibi, Süper Lig'e fırsatını kaçırmış oldu. Bu maç Adana Demirspor'un ilk kaybettiği final olmadı.

 

Murat Sancak geliyor, yine final kaybediliyor

2018-19 sezonunda Adana Demirspor'da başkanlığa Murat Sancak geldi. İddialı transferlere karşın yine ilk ikiye girilemedi ancak play-off'lara kalındı. Hatayspor'a elenen Adana Demirspor bir sonraki sezonsa yine finale yükselmeyi başardı. Fatih Karagümrük karşısında bir kez daha penaltılarda üzülen Adana ekibi oldu.

Ve bu sezon...

Adana Demirspor, bu sezona Ümit Özat teknik direktörlüğünde başladı. İstenilen sonuçların gelmemesi üzerine göreve Cüneyt Dumlupınar getirildi. Yeni Adana Stadyumu'nun açılış maçında Adana ekibi Altay'a 2-1 kaybedince Dumlupınar istifa etti.

 

Aybaba mucizesi

Bu sefer tercih Adana doğumlu olan ve Adana Demirspor, Süper Lig'den 26 yıl önce düşerken takımın başında bulunan Samet Aybaba oldu. 66 yaşındaki teknik adam devre arasında Süper Lig ekibi Hes Kablo Kayserispor ile anlaştı. Ancak 8 maçta 4 beraberlik ve 4 yenilgi alınca yolları ayrıma kararı aldı.

 

Aybaba Adana Demir'e geldiğinde mavi şimşeklerin Play-off'a girmesi bile tehlikedeydi. Aybaba, üçüncü kez geldiği şehrinin takımı ile bu kez 12 maçta 10 galibiyet ve 2 beraberlik alarak önce rakiplerini yakaladı. Adana Demir, bitime 2 hafta kala Tuzlaspor deplasmanında alınan galibiyetle liderliğe yükseldi.

 

Takımı lider Gzt Giresunspor'un 12 puan gerisinde; 38 puanla 4. sırada alan Aybaba, 10 haftanın sonunda takımı zirveye çıkararak en üst lige taşımayı başardı.  Özetle, Demirspor Aybaba ile düştü ama yine onunla çıktı.

 

Bu kez hata yapmadı

Ligin bitimine iki hafta kala kendi sahasında Balıkesirspor'u konuk eden Adana Demirspor, burada hata yapmadı. Rakibini 4-1 yenen Mavi Şimşekler son haftaya zirvede girmeyi başardı. Son hafta rakip Menemenspor'du. İlk yarıda gelen 3 golden sonra Adana temsilcisi Süper Lig'i kutlamaya başladı. Maç bittiğinde tabelada 4-0'lık skor vardı. Bu skor Samet Aybaba ve talebelerini 1 Lig'den Süper Lig'e terfi ettiriyordu. Aybaba, kariyerinin başında düşürdüğü Mavi Şimşekler'e vefa borcunu ödemiş, sözünü tutmuştu. Mavi şimşeklerin 26 yıllık hasreti böylece bitmiş oldu.

 

Aybaba'nın kariyerindeki 3. şampiyonluk

Futbola 1975'te İskenderunspor'da başlayan Aybaba, 1977-1988 arasında Beşiktaş forması giydi. Siyah beyazlı takımın kaptanlığını da yapan Aybaba, iki şampiyonluk yaşadı. Aybaba, 1993-94 sezonunda Kayserispor ile teknik direktörlüğe adımını attı.  Aybaba 2012-13 sezonunda Beşiktaş'ı da çalıştırdı ve sezonu üçüncü bitirdi. Aybaba, 2000-01'de Gençlerbirliği ve 2002-03'te de Trabzonspor ile Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Adana Demir ile yakaladığı 1. lig şampiyonluğu, tecrübeli teknik adamın kariyerindeki 3. şampiyonluğu oldu.

Senin için hazırladığımız haberler