Aykut Kocaman'dan flaş sözler: "Hayal satmıyoruz"

14.07.2017 - 14:23 | Son Güncellenme: 14.07.2017 - 14:23

Aykut Kocaman'dan flaş sözler: "Hayal satmıyoruz"

AJANSSPOR - Atiker Konyaspor’dan ayrıldıktan sonra yeniden Fenerbahçe’nin başına geçen teknik direktör Aykut Kocaman, yayıncı kuruluş beIN Sports’a özel bir röportaj verdi. Kocaman’ın yaptığı açıklamalardan Ajansspor’un derledikleri şu şekilde :

Rakibin kim olacağı belli değil. Karadağ takımı aldığı sonuçla avantajlı. Sturm Graz çok daha köklü bir takım. Öbür taraftan Karadağ takımı için ise tam bir spor ülkesi olduğunu söyleyebiliriz. Güçlerini Fenerbahçe ile kıyaslamamak gerek. Bekleyeceğiz. Ondan sonra da gerekli bilgileri toplayıp doğru bir şekilde maça hazırlanabilmek hedefimiz olacak.

 

Futbola bakış açısına göre bir takım eksikler var. Bunları yaşayarak gözlemlemek istiyordum. Sonuçtan bağımsız düşündük. Yaşayarak da görmek istedik. Son oynadığımız maç son derece verimli geçti. Marsilya, Bilbao ve Monaco maçları da aynı şekilde olacak. Sonuç kaygısının dışında oyunu nereye götürebiliriz? Bize bu anlamda önemli veriler verecek diye tahmin ediyorum.

Şikayet etmenin anlamı yok. Var olan takvime göre hazırlanacağız. Süresinden ziyade yönetmeyi belirlemek önemli. Rakiplerle ilgili yorumu Galatasaray üstünden yapmakta da fayda var. Kağıt üstünde dengeler Galatasaray’ın lehine göründü. Ama ilk maçın skoru istendiği gibi çıkmadı. Bizim duruma bakacak olursak… Bu oyunda ciddiyet önemli. Futbol her geçen gün gelişiyor. Bugünün oyununda en ufak ciddiyetsizliğe yer yok. O kim, bu kim gibi ciddiyetsizlik olmayacak. Rakibi küçük görmeyeceğiz, kendimizden de büyük görmeyeceğiz. Ölçüsüzlük oluyor bu. Bunu değiştirmek gerek. Değiştireceğimiz şeylerden biri de maç ciddiyeti olacaktır.

Baskılar sıkıntı yaratıyor demenin kimseye bir faydası yok. Sıkıntı yaratıyor da diyemem. Böyle bir derdim de yok. Zorlukların bilincinde olarak geldim buraya. Bütün çabayı göstereceğiz. Yapamadık özür diliyoruz da diyebiliriz. Ama çevirmek için her türlü imkana sahibiz. Neleri yapmak gerekiyor? Bunlara bakacağız. İlk maçtan sonra da vurgulamaya çalıştım. Bir kıyaslama yapmak istemiyorum. Söylemek istediğim oyun tarzı ve anlayışla ilgili. Elbette zamana ihtiyacımız olacak. Oyuncular adam adama oynayınca zihinsel rahatlık kazanıyor. Ama kombine oyunda geçiş ve kademeler var. Biraz daha fazla çalışmak gerekiyor. Çok daha kabul edilebilir bir durum.

Takım kendi yarı sahasında oynuyordu. Güçlü takımlara karşı bunu uyguladı ve sonuçlar da aldı. Ama kulübün istediği, arzuladığı şekilde değil. Daha fazla önde oynayan bir takım haline gelmek gerekiyor. Hem Fenerbahçe’ye bakışım hem de oyun anlayışım bu. Biraz daha ön tarafa gitmek lazım. Bu değişiklik oyun adınadır ve zaman alacaktır. Üstüne basarak söylüyorum. Fenerbahçe bunları yaparken bir taraftan da kazanmak zorunda. Geçiş yaparken sıkıntı olacak ama doğrudan kazanmaya giden yolları da düşünmeye çalışacağız. En önemli sıkıntı takımdaki özgüven. Bunu gördüğümü söyleyeyim. Bunu biraz daha tamir etmek fayda sağlayacaktır. Oyuncular bunun doğru olduğunu gördüğünde daha farklı olacaktır. Biraz tahribatı çevirmemiz lazım. Bu oyuncular üstün başarılar elde ederek Fenerbahçe’ye gelmişti.

Ayrıldığım dönemdeki son kadroyu hatırlatın. Rakibi ezen, büken bir hale getirmek lazım. Bu oyuncular gerçekten değerli. Bunları da hissettirmek gerek. İnandığım için bunu söylüyorum. Böyle durumlarda koruma duygusu öne çıkıyor. Hepimiz insanız. Koruma duygusu işi bireyselliğe götürür ve kolay sonuç alamazsınız. Mutlaka değiştirmemiz gereken şeyler var. Yöneticiden doktora, taraftara kadar büyük görevler düşüyor. Oyuncu grubunu daha yukarıya çıkaracak o desteği ve özgüveni sağlayacak ortamı yaratmak lazım.

Webo ve Emre’nin takıma katılmasıyla birlikte gerçekten güçlü bir hale gelmiştik o dönem. Burada da başladığımız günden beri çalışmalar yapıyoruz. En önemli yöntem takımdaşlık. Ben buna çok inanıyorum. 15 gün ya da 1 ayda çok kolay olabilecek bir şey değil. Birbirimize saygı duymalıyız. Birbirine yardım eden, saha içinde dayanışma halinde olan, grup halinde başarıya giden bir takım olacak. Süresini ne kadar kısaltabilirsek o kadar faydalı olur. Konyaspor’daki son 2 yıl tamamen böyleydi. Saha içinde kaynaşan bir hal vardı. Aynı durumu burada yapmak istiyoruz.

Ne kulüp ne yönetime serzeniş ya da şikayet değil. Var olan bir gerçek var. Diğer takımlarda da benzer sorunlar var. Mali Fair Play durumundan bahsediyoruz. Böyle bir gerçekle yüz yüzeyiz. Kabul etsek de etmesek de böyle bir durum var. Oyuncuların özgüvenini yükseltmeye çalışıyoruz. Bazı şeyleri beceremediğimizde de transfere ihtiyaç var. Bu hayatın bir gerçeği. Temel ihtiyaçlar olduğu gibi biraz daha isteklerin yoğunlaştığı dönemler oluyor. Bunun bilinmesini taraftarlardan rica ediyorum. Medyanın bu konudaki tarzı başka. Oturmuş bir tarz var. Evet net gördüğümüz şeyler var. Bunun dışında çok daha net bir gerçek var. Oyuncu satmadan oyuncu alamıyoruz. Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Şu anda transferi yapamıyoruz. Eksikleri görüyoruz, bunun için çalışıyoruz. Transfer gerekli ama bunu yapabilmek için bonservisi elinde olan oyuncular olması gerekiyor. Bonservisi olmadığı için imza parası oluyor. Çok yüksek ücretler oluyor. Muazzam şişen bir ücret oluyor. Çok para vermek oyuncunun değerini artırmıyor. Ölçüsüzlük verimi düşürür. Oyuncuları biraz daha rehavete itebiliyor. Bütün dengeler yan yana gelince bonservisi elinde olan oyunculara gitmek zorunda kalıyorsunuz. Transfer parası vereceğin oyunculara gidersen ücretler anormal. Karşılığında da oyuncu satmak gerekiyor. Bunun bilinmesi gerekiyor.

Gerçeklerle ilgili konuşmaya başladığında farklı durumlar oluyor. Hayal satmıyoruz. Gerçeği konuşmak gerek. Bu sorunların altında kalmayacağız, aşmak için çaba göstereceğiz. Ya kendimizi anlatamıyoruz ya da bir önyargı var. Anlamamak üzerine bir önyargı var. Transfer istemediğimi söylemiyorum. Türk futbolunun gerçekleri ortada. Gerçekleri atlayarak hayal satmak ahlaksızlık olarak değerlendirilir. Bu benim görüşüm. Önceliğimiz forvet mi? Evet.

İki pozisyonda arayışımız var. Transferleri bir kalıba sokmak gerek. Van Persie’nin ve Fernandao’nun durumunu biliyorsunuz. Net şekilde, acil bir şekilde forvet ihtiyacımız var. Onun dışında bir pozisyon için de çalışmalarımız sürüyor. Biraz daha netleşince kamuoyuna bildiririz. İnkar edecek bir durum yok.

İstekli ve genç oyuncular var. Önü açık görünüyor. Hatalar yapmazsa, sakatlıklar yaşamazsa önü açık görünüyor. Şu anda kulübün önünü açacak her türlü hamle benim için önemli ve geçerli. Buna Oğuz da dahil. Hangi oyuncuyu koyarsanız koyun. Önce kulübün önünü açacak hamlelere ihtiyaç var. Alta doğru dönüp işini biraz daha temelini oluşturmaya ihtiyaç var. Temelden çatıya doğru götürürsek doğru olur. Sabır, bilgi ve plan gerekiyor. Buna kimsenin tahammülü yok. Her oyuncu için geçerli. Kulübün ve takımın menfaatleri her şeyin önündedir

Bağnazlığın, yobazlığın anlamı yok. Bir takım yerleri değiştirmeye çalışacağız. Olamayacağını gördüğümüz yerlerde değişiklikler yapacağız. Bu oyundaki en değerli nesne futbol topu. Oyununun hakiminin biz olduğunu göstermek zorundayız. Üç direğin arasından topu geçirmek ve rakiplerden fazla atmak zorundayız.

(YASAL UYARI: KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ)

Senin için hazırladığımız haberler