"Ayrı bir federasyon kurulmalı"

14.07.2017 - 11:33 | Son Güncellenme: 14.07.2017 - 11:33

Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Kırkpınar'ın altın kemerli ağası Alper Yazoğlu, yağlı güreşin daha ileri gitmesi için yağlı güreş federasyonu kurulması gerektiğini söyledi.

Yazoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yağlı güreşin geleneksel sporların en önemlilerinden biri olduğunu bildirdi.

Kırkpınar'ın daha iyi noktalara gelmesi için mücadele verdiklerini ifade eden Yazoğlu, "Yağlı güreş federasyonu kurulmasını uzun süredir dile getiriyoruz. Kırkpınar'ın daha güçlü olması, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılmasını istiyoruz. Bu sebeplerden dolayı yağlı güreşin ayrı bir federasyon olmasını istiyoruz. Yağlı Güreş Federasyonu kurulması ata sporumuz güreşe ve 656 yıllık Kırkpınar'a büyük katkı sağlar." dedi.

Kırkpınar'ın "yağlı güreşin olimpiyatı" olduğunu vurgulayan Alper Yazoğlu, isteyen her pehlivanın Kırkpınar çayırına çıkamaması gerektiğini savundu.

Kurallarda yapılan değişikliklerin ve katılan pehlivan sayısının artmasının güreşe olan ilgiyi azalttığını iddia eden Yazoğlu, şöyle konuştu:

"Edirne'de Kırkpınar'a gelecek olan pehlivan seçkin olacak. Kırkpınar'ın tarihine, dokusuna ve seyircisine yakışır pehlivanlar gelecek. Oyunların hepsini bilen pehlivanlar gelecek. Giderek bir yıpranma var. Rakibin arkasından dolaşıyor 1 puanı alıyor. Bu artık olacak şey değil. 656 yıllık bir tarihi olan güreş oyunlarında kural değişikliği var. Yağlı güreş bitti, yenişemedin, sonra başla minder güreşine. Bu ayıptır. Kırkpınar'a ve yağlı güreşe büyük bir saygısızlıktır. Yapılması gereken özetle, yağlı güreş federasyonunun kurulması gerekiyor. Biz de bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. Yağlı güreş ayrı bir federasyon çatısı altında olursa her elini kolunu sallayan gelmeyecek."

Senin için hazırladığımız haberler