Ayrımcılık söylemi nasıl hakarete dönüştü?

18.12.2020 - 16:07 | Son Güncellenme: 18.12.2020 - 16:21

Ayrımcılık ve ırkçılık futbolda son dönemlerde en çok tartışılan konulardan biri. Şampiyonlar Ligi'nde Paris Saint Germain-Başakşehir maçında Pierre Webo ırkçılığa maruz kalmış ve futbolcular bu hassas konuya tepki göstererek sahayı terk etmişti. Süper Lig'de Karagümrük forması giyen Erik Sabo, hakem Tugay Kaan Numanoğlu'na yönelik ayrımcılık içeren bir söz söyledi. Sabo'nun ayrımcılık içeren söylemi nasıl hakarete dönüştü? Hüseyin Özkök, Sabo ile ilgili dikkat çeken detayları yazdı.

Ayrımcılık söylemi nasıl hakarete dönüştü?

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Geçtiğimiz hafta sonu 12. haftasını geride bırakan Süper Lig'de 12 Aralık günü oynanan Atakaş Hatayspor-Fatih Karagümrük karşılaşmasının uzatma dakikalarında Karagümrük futbolcusu Erik Sabo gördüğü 2. sarı kart sonrası oyundan ihraç edildi. Doğal olarak Sabo'nun bir sonraki lig maçında yer alamayacağı düşünüldü.

Sabo, PFDK'ya hangi gerekçeyle sevk edilmişti?

Ancak; TFF internet sitesinde 14 Aralık günü açıklanan disiplin sevklerine baktığımızda Erik Sabo'nun da isminin yer aldığını gördük. Slovakyalı oyuncu PFDK'ya şu cümlelerle sevk edilmişti:

FATİH KARAGÜMRÜK A.Ş. Kulübü futbolcusu ERIK SABO'nun aynı müsabakadaki "ayrımcılık içeren söylemi" nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı'nın 42. maddesi uyarınca 13.12.2020 tarihinden itibaren tedbirli olarak PFDK'ya sevkine karar verilmiştir.

Ciddi bir suçlama: Ayrımcılık

Ayrımcılık! Futbolcular için 4 ila 8 maç arası müsabakadan men cezası gerektiren ciddi bir suçlama.

Gerçekten de ayrımcılık ağır bir suçtu ve daha kısa bir süre önce Başakşehir antrenörü Pierre Webo, Paris'te maçın Rumen 4. hakemi tarafından ayrımcılığa uğramış ve karşılaşma ertelenirken dünya çapında ses getirmişti. Aradan çok zaman geçmeden Türkiye'de forma giyen bir yabancı uyruklu oyuncu ayrımcılık içeren sözler söylediği iddiasına maruz kalıyordu. Ancak nedense bu ayrımcılık ses getirmemişti ve Webo olayındaki tepkilerin yüzde biri bile yoktu. Yaptığımız araştırmalardan Sabo'nun ayrımcılığı ne şekilde ve kime karşı hangi söylemle yaptığını öğrenemedik ve verilecek cezayı beklemeye başladık.

Sabo'ya 3 maç ceza

TFF internet sitesi 14 Aralık günü yapılan sevklerle ilgili kararını 17 Aralık Perşembe günü açıkladı. Tabi bizim de ilk işimiz Erik Sabo'nun cezasına bakmak oldu. Ancak verilen ceza adeta bir sihirbaz tarafından ayrımcılıktan hakarete dönüşmüş ve Sabo'ya 3 maçtan men cezası verilmişti.

Şöyle açıklıyordu PFDK cezayı:

"Aynı müsabakada FATİH KARAGÜMRÜK A.Ş. sporcusu ERIK SABO'nun, müsabaka hakemine (Tugay Kaan Numanoğlu) yönelik hakareti ve çift sarı kart görmesi nedeniyle oynamaması gereken müsabaka dışında ayrıca 3 RESMİ MÜSABAKADAN MEN ve 13.000.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına karar verilmiştir."

Şimdi akla şu sorular geliyor:

  • Sabo, maçın hakemine ayrımcılık içeren söylemi nedeniyle PFDK'ya sevk edildiğine göre ayrımcılık suçlamasını hakem Tugay Kaan Numanoğlu raporunda kendisi mi yaptı?

  • Ya da, maçın hakemi değil de temsilci mi hakeme ayrımcılık içeren bir söz söylendiğini duyarak raporunda bu iddiada bulundu?

  • Sabo, hakeme ırk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı veya herhangi bir şekilde ayrımcılık yaparak insanlık onurunu zedeleyen, hangi sözü söylemiş olabilir ki bu ayrımcılık olarak algılandı?

Tahkim, PFDK'nın kararını taca çıkarır mı?

Ayrımcılık (FDT Madde 42) gibi ağır iddia ile PFDK'nın önüne gelen rapor nasıl olup da birden “müsabaka hakemine yönelik hakarete” dönüştü ve ceza buna göre verildi? (FDT Madde 41)

Bu soruların cevabını alamayacağımızı bilsek de biz yine buraya kayıt düşelim.

Şimdi Fatih Karagümrük muhtemelen Tahkim Kurulu'na başvuru yaparak cezanın kaldırılması veya indirilmesini isteyecektir. Tahkim'den PFDK'nın kararını taca çıkartan bir karar çıkarsa bundan öncekiler gibi yine çok şaşırtıcı olmaz.

MADDE 41 – KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI, HAKARET, TEHDİT ve TÜKÜRME

(1) TFF veya mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kulüp ve kişilere, hakaret eden, söven, tehdit eden veya herhangi bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunan;

(a) Futbolculara 2 ila 5; fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise 3 ila 7 müsabakadan men cezası,

Futbol Disiplin Talimatı

MADDE 42 – AYRIMCILIK VE İDEOLOJİK PROPAGANDA

(1) Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı veya herhangi bir şekilde ayrımcılık yaparak insanlık onurunu zedeleyen,

(a) Futbolculara 4 ila 8 müsabakadan men cezası.

Senin için hazırladığımız haberler