Aysel Özgan Rio yolunda

17.11.2015 - 11:55 | Son Güncellenme: 18.12.2015 - 11:59

Atıcılık sporuna, izlemeye gittiği müsabakalara arkadaşlarının ısrarıyla yarışmacı olarak katılmasıyla başlayan 37 yaşındaki bedensel engelli Aysel Özgan, gelecek yıl Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde yapılacak Paralimpik Yaz Oyunları'nda ay-yıldızlı formayla madalya mücadelesi verecek.

1978 yılında Giresun'da doğan Özgan, 12 yaşına geldiğinde sağlık sorunları nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kaldı.

Omurilikte kemik açılması teşhisiyle boynundan iki kez ameliyat edilen Özgan'ın göğsünden aşağısı, bu operasyonlardan ikincisinde yaşanan sorunlar yüzünden felç oldu. Yürüyemeyen, sağ kolunu istediği gibi kullanamayan Özgan, başta zorlansa da ailesinin desteğiyle bu duruma alıştı.

Özgan, Giresun'da bir kamu kuruluşunda memurluk yaparken 2004'te bu kentte düzenlenen Havalı Silahlar Türkiye Şampiyonası müsabakalarını izlemeye gitti. Arkadaşlarının ısrarıyla "yarışmada bir de kadın sporcu olsun" düşüncesiyle müracaat edip hemen lisansı çıkarılan Özgan, daha önce eline ateşli silah almamasına rağmen başarılı oldu.

Seçmelere çağrılan Özgan, katıldığı ilk müsabakadan bir yıl sonra Bedensel Engelliler Atıcılık Milli Takımı'na davet edildi ve bu sporda başarı merdivenlerini tırmandığı yolculuğu başladı.

- "Beni bu duruma getiren engelim oldu"
Çalışmalarını Yıldırım Belediyespor Kulübü bünyesinde sürdüren Aysel Özgan, eğitmenlerinin destekleriyle kendini birdenbire milli takımda bulduğunu söyledi.

Kısa sürede atıcılık sporunda zirveye yükseldiğini belirten Özgan, "2008 Pekin ve 2012 Londra Paralimpik Oyunları'na katıldım. Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin ABD'nin Houston kentinde düzenlediği Atıcılık Dünya Kupası müsabakalarında ana tabancada ikinci oldum. 50 metrede de kadınlar arasında ikinci olarak 2016 Rio Paralimpik Oyunları kotasını aldım. Olimpiyatlara üçüncü kez katılmaya hak kazandım" ifadelerini kullandı.

Milli sporcu, iyi hazırlanması halinde Rio'dan madalyayla döneceğine inandığını dile getirdi.

Her sporcunun olduğu gibi kendisinin de madalya kazanmayı hedeflediğini anlatan Özgan, şöyle konuştu:

"Beni bu duruma getiren engelim oldu. Hayata aslında hiç küsmedim. Hep 'Hayatta benim bu duruma gelmemin bir nedeni var ki öyle oldum' diye düşündüm. Sonunda da zaten hiç hayal edemediğim yerlere geldim. İşim var, sporum var. Ailem, arkadaşlarım, herkes yanımda. Benim gibi bu durumda olanlara bir mesajım var; kendilerine güvensinler, asla umutsuzluğa düşmesinler. Hiçbir iş yapamıyorlarsa bir spor dalına girsinler. Okusunlar, eğitim görsünler, spor yapsınlar. Öz güveni fazla olmayan bir insandım. Çalışıyordum ama yine öz güvenim olmadığını düşünüyordum ama bu spor bana çok büyük şeyler kazandırdı. Başarıyla öz güvenime de kavuştum. Ondan dolayı da benim yaşadığım mutluluğu herkesin yaşamasını isterim."

Özgan, desteklerinden dolayı Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ve Yıldırım Belediyesi ile antrenörlerine teşekkür etti.

- Korkusuz: "Atıcılığa karşı özel bir yeteneği var"
Bedensel Engelliler Atıcılık Milli Takımı Antrenörü Tolga Korkusuz da Aysel Özgan'ın alanında en iyi sporculardan biri olduğunu belirtti.

Rio Paralimpik Oyunları'na katılma mücadelesinden ondan beklediği başarıyı gösterdiğini ifade eden Korkusuz, şunları kaydetti:

"Zor ve titiz bir çalışmaya ABD'deki yarışmanın ardından kota almayı başardı. Atıcılıkta 40 ülke kota aldı. En çok kota alan 5. ülkeyiz. Aysel'in tecrübesi de oldukça yeterli. Bundan sonraki hedefimiz, olimpiyatlarda finale kalmak ve madalya kovalamak. Aysel'in atıcılığa karşı özel bir yeteneği var. Zaman zaman sağlık problemi yaşasa da kısa sürede toparlanıyor. Anlatılanları çok güzel uyguluyor. 5-6 ay önce yer değiştirip Bursa'ya taşındı. Kulübü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün desteğiyle onu takip ediyoruz. Yoğun olarak milli takım kampı yapıyoruz. Zaten bu kamplarda tempolu çalışıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz, sporcularımızın performansını, sağlıklarını da kontrol ederek olimpiyatlarda ülkeyi temsil etmek."

Senin için hazırladığımız haberler