Aziz Yıldırım ne derse o!

12.03.2015 - 11:45 | Son Güncellenme: 12.03.2015 - 11:49

Aziz Yıldırım'ın 1998 yılında Fenerbahçe başkanlığı koltuğuna oturması, Türk spor tarihinin dönüm noktalarından biri oldu.

Sivri kişiliği, sert deme ccedil;leriyle g uuml;ndemden d uuml;şmeyen Yıldırım, yaptığı radikal ouml;nerilerle de zaman zaman tepki ccedil;ekti. Ancak o d ouml;nem başkan Yıldırım rsquo;ın eleştiri oklarının hedefi haline gelmesine neden olan ouml;nerileri, şimdi bir bir hayata ge ccedil;iyor. Hem de lsquo;devrim rsquo; olarak nitelendirilerek...

Yabancı futbolcu sayısı
Fenerbah ccedil;e Başkanı Aziz Yıldırım, futbolda yabancı oyuncu sayısının serbest bırakılması y ouml;n uuml;ndeki g ouml;r uuml;ş uuml;n uuml; 2000 rsquo;li yılların ilk d ouml;neminde ortaya attı. 2005 yılından itibaren ise bu g ouml;r uuml;ş uuml;n uuml; y uuml;ksek sesle dile getirmeye başladı. Ancak o d ouml;nemde bu fikre diğer kul uuml;pler şiddetle karşı ccedil;ıktı. Bunun ger ccedil;ekleşmesi halinde milli takımın biteceği ouml;ne s uuml;r uuml;ld uuml;. Yıldırım ise kendisine karşı yapılan ccedil;ıkışların, ekonomik olarak rakiplerinden g uuml; ccedil;l uuml; olan Fenerbah ccedil;e rsquo;nin kadrosunu iyice g uuml; ccedil;lendirip farkı a ccedil;masından duyulan endişeden kaynaklandığını savundu. Sonu ccedil; olarak 2014 rsquo;te t uuml;m kul uuml;plerin desteğiyle, ouml;n uuml;m uuml;zdeki sezondan itibaren gerekli kriterleri yerine getiren her takımın kadrosunda 14 yabancı bulundurabileceği y ouml;n uuml;nde kural değişikliği yapıldı.

Yayın ihalesi konusu
Aziz Yıldırım, yıllardır S uuml;per Lig rsquo;deki yayın ihalesini Kul uuml;pler Birliği rsquo;nin yapması gerektiği g ouml;r uuml;ş uuml;n uuml; savundu. Zaman zaman ezeli rakipleri de bu fikre sıcak bakan beyanlarda bulunsa da Yıldırım beklediği desteği bulamadı. Buna rağmen Kul uuml;pler Birliği Başkanı olduğu 2008 yılından itibaren bu konuda ccedil;alışmalar yaptı. 2011 senesinde, ldquo;Futbol kul uuml;plerinin yapısal ve işlevsel sorunları ve ccedil; ouml;z uuml;m ouml;nerileri rdquo; adı altında bir taslak hazırladı. Yayın ihalesi konusunun da i ccedil;inde bulunduğu bu taslak TFF rsquo;ye sunuldu ancak d ouml;nemin federasyon başkanı Mahmut Ouml;zgener tarafından kabul g ouml;rmeyince rafa kalktı. Aradan yıllar ge ccedil;ti. Ouml;nceki g uuml;n Kul uuml;pler Birliği Başkanı G ouml;ksel G uuml;m uuml;şdağ, lsquo;tarihi rsquo; olarak nitelendirdiği, ldquo;Yayın ihalesinin kul uuml;pler tarafından yapılması rdquo; projesini kamuoyuna duyurdu.

Yayından tarihi gelir
T uuml;rk futbolunun en b uuml;y uuml;k gelir kaynağı, yayın ihalesi... Aziz Yıldırım, ma ccedil; yayınlarının ccedil;ok daha y uuml;ksek uuml;cretlerle pazarlanabileceğini ve bu sayede kul uuml;plerin gelirinin ccedil;ok daha y uuml;ksek olacağını s ouml;yledi. Hatta, ldquo;400 milyon Dolar rdquo; diyerek rakam bile verdi. Diğer t uuml;m takımlar buna destek verse de, ldquo;Keşke Yıldırım rsquo;ın s ouml;zleri ger ccedil;ekleşse. Ancak S uuml;per Lig i ccedil;in kim o kadar y uuml;ksek bedeller ouml;der rdquo; s ouml;zleriyle bunun hayal olduğu yorumları yapıldı... 2010 yılındaki ihalede T uuml;rk Telekom ile yarışan Digiturk, sezonluk 321 milyon Dolar vererek yayın haklarının sahibi oldu. TRT rsquo;nin aldığı B, T uuml;rk Telekom rsquo;un sahibi olduğu C paketleriyle birlikte bu rakam 350 milyon Dolar rsquo;ı ge ccedil;ti. Aziz Yıldırım rsquo;ın ortaya attığı lsquo;hayal rsquo; denilen rakama b uuml;y uuml;k ouml;l ccedil; uuml;de yaklaşıldı. Sarı-Lacivertli Kul uuml;b uuml;n Başkanı rsquo;nın bir an ouml;nce reforma gidilmesi gerektiğini s ouml;ylediği menacerlik sistemi i ccedil;in de TFF ccedil;alışma yapıyor. Ouml;n uuml;m uuml;zdeki aylarda menacerlik i ccedil;in yeni kriterler getirilmesi bekleniyor.

Fanatik

Senin için hazırladığımız haberler