Badmintonda hedef ikinci Avrupa madalyası!

19.04.2018 - 11:12 | Son Güncellenme: 19.04.2018 - 11:12

Milli badmintoncular, gözünü İspanya'da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'na çevirdi. Milli sporcular, Türkiye'ye organizasyon tarihindeki ikinci madalyasını kazandırmaya çalışacak.

Türkiye’yi temsil edecek isimler

Avrupa Badminton Şampiyonası, 24-29 Nisan tarihlerinde İspanya'nın Huelva kentinde düzenlenecek.  Şampiyonada Türkiye'yi tek erkeklerde Emre Lale, tek kadınlarda Neslihan Yiğit ve Aliye Demirbağ, çift kadınlarda Nazlıcan İnci ile Bengisu Erçetin ve Büşra Ünlü ile Ebru Yazgan temsil edecek.

Rusya'nın Kazan kentinde 2014'te yapılan Avrupa Badminton Şampiyonası'nda tek kadınlarda bronz madalya alan Özge Bayrak, bir ilki gerçekleştirmişti. Bir ara çiftlerde mücadele ettiği için tek kadınlarda olimpiyat havuzunda Neslihan ve Aliye'nin arkasında kalan Özge, bu şampiyonada yer alamayacak.

İspanya'da korta çıkacak milli sporcular, Özge'nin bu başarısının ardından Türkiye'ye organizasyon tarihindeki ikinci madalyasını kazandırmak için mücadele edecek. 

“Madalya bekliyoruz”

Türkiye Badminton Federasyonu Başkanı Murat Özmekik yaptığı açıklamada, şampiyonanın 2020 Tokyo Olimpiyatları'na puan verdiğine dikkati çekerek, "Bu açıdan toplayacağımız puanlar çok önemli. Özge Bayrak, Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye'ye ilk madalyasını kazandırmıştı. Bu şampiyonada da benzer bir başarıyı, öncelikle tek kadınlarda yarışacak Neslihan Yiğit'ten bekliyoruz." dedi.

Tek erkeklerde olimpiyatlara şu ana kadar sporcu gönderemediklerini hatırlatan Özmekik, bu nedenle Emre Lale'nin 2020 Tokyo Olimpiyatları yolunda toplayacağı puanların önemine işaret etti.

Özmekik, erkekler dünya klasmanında 107. sırada bulunan Emre'nin kotaya yakın olduğunu vurgulayarak, "Dolayısıyla Emre adına önemli bir şampiyona. Emre'nin olimpiyata gideceğine inanıyorum. 2-3 ay içinde olimpiyat barajına yaklaşacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Çift kadınlarda madalya için çok ümitli olmadıklarını dile getiren Özmekik, şöyle devam etti:

"Çift kadınlarda yarışacak Nazlıcan İnci, daha çok Gençlik Olimpiyatları'na puan veren turnuvalara devam etti. Bu yüzden turnuva sayısı açısından çift kadınlarda gerideyiz. Bengisu Erçetin ile Nazlıcan İnci çiftlerde 69. sırada. Maalesef bundan dolayı ilk turda seribaşı ekiplerle karşılaşacaklar. İkinci çiftimiz Büşra Ünlü ile Ebru Yazgan. Ebru'nun sakatlığı var, tedavisi yapılacak. Şampiyonaya katılabilir ama iyi performans göstermesi zor. Avrupa Şampiyonası'nda tek kadınlar ve tek erkekler için hem puan hem de derece konusunda beklentimiz var."

Kota açıklaması

Özmekik, 2020 Tokyo Olimpiyatları'na şu anki sıralamalar dikkate alındığında tek kadınlarda kota almış durumda olduklarının altını çizerek, "Neslihan Yiğit dünya 40 numarası. Kotanın içine girdi. 'Rahat bir şekilde kota alır.' diyebiliriz. Aliye Demirbağ da 77. sırada. O da kotanın içinde görünüyor. Özge Bayrak'ın turnuva sayısı eksik. Özge, Finlandiya'da yapılan turnuvada Neslihan ve Aliye elenmesine rağmen üçüncü oldu ve iyi puan aldı. Bir ülkeden iki sporcu ancak ilk 8'de yer alıyorlarsa olimpiyatlara gidebiliyor. Dolayısıyla federasyon kota alan sporculardan birini yaptığı değerlendirme sonunda tercih etmek zorunda." ifadelerini kullandı.

“İlk 20’ye girmek gerekiyor”

Çift kadınlarda milli takımın genç sporculardan oluştuğuna işaret eden Özmekik, "Onlardan öncelikle gençlerde Avrupa ve dünya şampiyonalarında dereceler bekliyoruz. Çift kadınlarda kota almak için ilk 20'ye girmek gerekiyor. Bu da şu an için kolay değil ama imkansız da değil. Çalışmaya devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Aliye'nin ilk Avrupa Şampiyonası heyecanı

Milli badmintoncu Aliye Demirbağ ise dünya sıralamasında 77. basamakta yer alarak şampiyonaya katılmaya hak kazandığını belirterek, yaşadığı mutluluğu ve heyecanı dile getirdi.

Büyükler ferdi müsabakalarında Avrupa Şampiyonası'na ilk kez katılacak Aliye, "Hedefimiz, ülkemizi en iyi şekilde temsil edip madalya kazanmak. Bunun için çok çalışıyoruz." dedi.

“Daha iyi sonuçlar almalıyız”

Aliye, 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılmak istediğini vurgulayarak, "Zor bir süreç, müsabakalara katılıyoruz. Bu müsabakalarda derece yapıp puan topluyoruz. Bunun sonucunda kota almaya çalışıyoruz. Şu an iyi gidiyoruz, maçlarda iyi puanlar çıkarıyoruz ama yeterli değil. Daha iyi maçlar çıkarıp, daha iyi sonuçlar almalıyız." şeklinde görüş belirtti.

Neslihan Yiğit ve Özge Bayrak ile aralarında tatlı bir rekabetin bulunduğunu söyleyen 20 yaşındaki milli sporcu, "Rekabet her zaman iyidir, başarıyı getirir. Büyüklerde bu tür önemli organizasyona katılmam genç bir sporcu olarak benim adıma avantaj." yorumunu yaptı.

Türk badmintonunun son dönemde önemli gelişim kaydettiğini ifade eden Aliye, şöyle konuştu:

"Gençlerde iyi durumdayız. Büyüklerde de derecemiz var. Son iki olimpiyata katıldık. Bu tür çalışmalar ve desteklerle daha iyi yerlere ulaşacağımızı düşünüyorum. Bireysel anlamda hedefim, tabii ki her sporcu gibi olimpiyat. Ancak önce Avrupa ve dünya şampiyonalarında iyi bir derece almayı amaçlıyorum. Daha sonrasında olimpiyatı düşünüyorum."

Senin için hazırladığımız haberler