Bakan isyan etti: "Nerede bu hayali ölümler?"

29.04.2020 - 15:18 | Son Güncellenme: 29.04.2020 - 17:20

Bakan isyan etti: "Nerede bu hayali ölümler?"

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Koca, İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının Türkiye'deki son durumunu da açıkladı.

Ölü sayılarının açıklanmadığı iddialarına da değinen Koca, "Nerede bu hayali ölümler? Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim. Ölümlerin kimlerin yüreğini nasıl yaktığını biraz düşünelim" dedi.

"Koronavirüs kontrol altına alındı"

İstediğimiz sonucu kısa sürede alabileceğimizi vurgulayan Bakan Koca, "Mücadelemiz henüz bitmedi. Disiplin ve mücadele vazgeçilmezdir. Taviz vermezsek istediğimiz sonucu kısa sürede alabiliriz. Salgın, tüm dünyada 210 ülkeye yayıldı. Türkiye sağduyusunu tam zamanında ortaya koydu ve 10 Ocak'ta çalışmalara başladık. Riske karşı hareket planımız, hastalığın Türkiye'de görülmesinin tam 50 gün öncesine dayanıyor. Can kaybının 59 bini aştığı ABD'de, dün 25 bin vaka açıklandı. İngiltere'de son 1 gün içinde 3 bin 996, ölen sayısı 586. İtalya'da dün 27 bin 298 vaka görüldü. Türkiye, koronavirüsü kontrol altına aldı." dedi.

Yaygın testten istenilen sonucu alamayan ülkelerin olduğunu söyleyen Koca, "Türkiye, şu ana kadar bu durumdan yüzünün akıyla çıktı. Filyasyonun bugüne kadar gösterdiğimiz başarıdaki rolü büyüktür. İz sürme yöntemiyle hastalığı taşıyan kişilerin, son iki günde temas ettiği insanlara ulaşmaya çalıştık. 11 Mart'tan bu yana test kapasitemizi artırırken, hiç tesadüfen yapmadık. Şüphelilere odaklanmak yerine yaygın tarama yapan ülkeler, istedikleri sonucu alamadı. Filyasyon ekimizde 5 bin 849 kişi bulunmaktadır. Toplam filyasyon sayısı 613 bin 732" ifadelerini kullandı.

Koronavirüsün ilacı bulundu mu?

Koronavirüsün ilacının bulunmadığını belirten Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, "Koronavirüse karşı direkt etki eden bir ilaç elde edilmedi. Adı geçen ilaçlar, tahribatı azaltıyor. Türkiye olarak bu ilaçlardan getirdiğimiz ilaçları da kullandık" sözlerini kullandı.

Bakan Koca'nın diğer açıklamaları şu şekilde:

Yoğun bakımdaki hastalarımızın ölüm oranı yüzde 58'den yüzde 10'a geriledi. Avrupa'daki en düşük vefat oranına sahibiz, dünyada 80. sıradayız. Tedbirlere uyulmasaydı, bugünkü başarıyı yakalayamazdık. Sağlık ordumuzun başarısı da sınırlı kalırdı.

Hayat ne zaman normalleşecek?

İyileşen hasta sayısının, vaka sayısını iki kat aştığı bir noktadayız. 11 Mart'tan bugüne geldiğimiz bu nokta kesin başarı noktası değildir. Başarı, tedbirleri terk edeceğimiz bir başarı değildir. Günlük koronavirüs vaka sayısı henüz 0 değildir. Hastalık bitmedi, mücadele devam etmeli. Hayat da normale yaklaşarak devam edecek. Normalleşmenin, hangi tedbirlerle alınacağıyla ilgili Bilim Kurulu'ndan tavsiye alıyoruz. Bunlar açıklanacak. Bu ay boyunca tedbirleri devam ettirerek, hazırlıklar tamamlanınca bilgilendirme olacak. Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Düşüş trendine girdiğimizi görüyorum ama bunun kalıcı olması önemli. Temasın ve mesafenin son derece önemli olduğunu söyleyebilirim.

"Emrullah Gülüşken ile akrabalık bağım yok"

İsveç'ten gelen Emrullah Gülüşken ile benim hiçbir akrabalık bağım yok. Aracı olanlardan da tanıdığım yok. Sosyal medyadan bu bilgilendirme yapıldı. Hastanın Türkiye'de tedavi olmasının uygun olduğu belirtildi. Ankara Şehir Hastanesi'nde tedavisi devam ediyor. 2 gün yoğun bakımda kaldı. Ciddi bir solunum sorunu olmamasına rağmen kalp rahatsızlığı olduğu için buraya getirildi. Ciddi bir sorununun olmadığını anladık. Büyük kızında ve 10 yaşındaki kızının da pozitif olduğu görüldü. Küçük çocuğundaki test ise negatif çıktı. Biz sadece İsveç'ten getirmedik. Dün de Rusya'dan tıp öğrencisini getirdik. 10 gün önce Fransa'dan solunum cihazından çıkarılmak istenen bir hastayı getirdik. O hasta Konya'da bir hastanemizde tedavi altında.

Vakaların %60'ı İstanbul'da

İstanbul ile ilgili özel bir tedbirimiz yok. Vakamızın yüzde 60'a yakını İstanbul'da. İstanbul'un kontrol altına alınmış olması da büyük başarı. Bu dönemde ilave bir tedbiri önermiyoruz. Önümüdeki dönem bazı illerimizde tedbirleri gevşetebiliriz. Vaka seyrine göre olabilecek bir yaklaşım.

Sağlık çalışanlarından kaç kişi koronavirüse yakalandı?

Enfekte olan sağlık çalışanlarımızın sayısı fazla oldu. Toplam birilerinin söylediği kadar değil, daha fazlası. 7 bin 428 enfekte olan sağlık çalışanımız var. Vakaların arasındaki oranı yüzde 6.5'a yakın. Avrupa'da yüzde 10'larda. Belli sayıda çalışanı olan işyerlerine maske gönderildi. Yüksek sayıda çalışanları olan işyerleriyle ilgili de valilikler ayrıca maske ulaştırdı.

Senin için hazırladığımız haberler