Bambaşka bir Avrupa kupaları sezonuna ilk adım

Aleyna Gürgen
23.07.2024 - 08:26 | Son Güncellenme: 23.07.2024 - 08:31

Ajansspor yazarı Hüseyin Özkök, Avrupa kupalarında elemeler sonrasında yeni sistemin nasıl olacağını kaleme aldı. İşte detaylar...

Bambaşka bir Avrupa kupaları sezonuna ilk adım

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Türkiye için 2024/25 futbol sezonu Fenerbahçe’nin Lugano ile bugün oynayacağı maçla birlikte resmen başlıyor. Umarım takımlarımız geçen sezon olduğu gibi Avrupa’da başarılı bir sezon geçirir ve ilk 10 içinde kalmaya devam etmemizi sağlarlar.

Avrupa kupalarında eleme karşılaşmaları yine aynı şekilde oynanıyor. Ancak elemeler tamamlandığında artık bambaşka bir Avrupa kupaları düzeni bizleri bekliyor olacak.

Üç kupada da 36’şar takımın yer alacağı yeni düzende maçlar İsviçre sistemi denen ve tüm takımların tek bir puan cetvelinde yer aldığı ancak tüm takımların birbiriyle oynamadığı bir sistemle oynanacak.

Buna göre Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde her takım 8 ayrı takıma karşı 4’ü içeride 4’ü dışarıda 8 maç yapacak. Burada alınan puanlar, atılan ve yenen goller tek puan cetveline yazılacak ve sıralama bu şekilde oluşturulacak.

Konferans Ligi’nde ise takımlar 3’ü içeride 3’ü dışarıda 6 maç oynayacaklar.

Liglerde ilk 8’e giren takımlar doğrudan son 16 turuna kalacak.

9-24 arasındaki takımlar aralarında 2 maç üzerinden bir play-off turu oynayacak ve turu geçenler son 16 turuna kalırken kaybedenler Avrupa’dan tamamen elenecek.

Böylece son 16 turu öncesinde toplamda üç ligde 20’şer takım elenmiş olacak.

Yeni düzenle birlikte Avrupa Kupalarında maç sayısı 419’dan 545’e çıkacak.

Kupalara göre maç dağılımı ise şu şekilde olacak:

Şampiyonlar Ligi: 203 maç (UEFA’nın para ödediği lig öncesi play-off turu dahil)

Avrupa Ligi: 189 maç

Konferans Ligi: 153 maç

Önceki dönemde üç kupada da grup maçları Aralık ayında son bulurdu. Yeni düzende ise Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin son iki karşılaşması ocak ayında oynanacak. Şubat ayı üç kupadaki play-off müsabakaları ile geçilecek. Martta son 16 Turu, Nisanda Çeyrek Finaller, Mayıs ayında ise yarı finaller ve final karşılaşmaları sahne alacak.

Yeni dönemle birlikte maç sayısı hissedilir şekilde artacağı için futbol takvimi daha da sıkışacak.

İlgini Çekebilir
Sevilla, Youssef En-Nesyri'nin ayrılığını resmen açıkladı! Fenerbahçe...
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler