Başakşehir için tur anahtarı

10.03.2020 - 22:55 | Son Güncellenme: 12.03.2020 - 11:09

Başakşehir'in Avrupa ligi rakibi olan Kopenhag Analizi, istatistikleri, en iyi oyuncusu, yaş ortalaması, Avrupa ligi maçlarının sonuçları, ligdeki maçlarının sonuçları, puan durumu, oyuncularının piyasa değeri, ilk 11 ve daha fazlası detaylar haberimizde!

Başakşehir için tur anahtarı

UEFA Avrupa Ligi son 32 turunda Portekiz ekibi Sporting CP ile karşı karşıya gelen temsilcimiz Başakşehir, 3-1 deplasmanda kaybettiği ilk maçın sonunda İstanbul’da oynadığı ikinci maçta uzatmalara giden maçın sonucunda 4-1 kazanarak son 16 turuna adını yazdırdı.

İsviçre’de çekilen kura sonrası Avrupa kupalarında olan tek temsilcimiz Başakşehir’e kura sonucunda Danimarka temsilcisi Kopenhag çıktı. 12.03.2020 tarihinde İstanbul’da ilk maçını oynayacak olan Başakşehir, rövanş için 19.03.2020 tarihinde Danimarka’ya gidecek.

Ajansspor yazarlarından Ali Bozkurt, temsilcimizin rakibi Kopenhag’ın analizini hazırladı. İşte o detaylı analiz sizlerle;

Son 32 turunda İskoçya ekibi Celtic ile eşleşen Kopenhag kendi evinde 1-1 berabere kaldı. Deplasmanda ise güçlü rakibini 3-1 mağlup edip adını son 16 turuna yazdırdı.  FC Kopenhag, 1992 yılında Kıta Avrupa’sının en eski futbol kulübü Kjøbenhavns Boldklub ile Boldklubben 1903 kulüplerinin birleşmesiyle kuruldu. Danimarka ekibi ligin en çok şampiyon olan takımı konumunda. Kopenhag'ın teknik direktörlüğünü taraftarların efsane olarak gördüğü Norveçli futbol adam Ståle Solbakken yapıyor. 2013'ten bu yana takımın başında olan Solbakken, Kopenhag ile 8 lig şampiyonluğu elde etti.

14 yıl 9 şampiyonluk

Danimarka Süper Ligi’nde mücadele eden Kopenhag kazandığı 13 şampiyonluğunun 9 tanesini son 14 yılda elde etti. Son yıllarda ligde yaptığı dominasyonu ile dikkatleri üzerine çekiyor. Danimarka Süper Ligi’nde oynanan 24 karşılaşmada 50 puan toplayarak ikinci sıraya yerleştiler. Liderlik koltuğunda olan Midtjylland’ın ise puanı 62.

Kopenhag, maçlarını Galatasaray'ın UEFA Kupası'nı kazandığı Parken Stadı'nda yapıyor. Başakşehir’in teknik direktörlüğünü yapan Okan Buruk, futbolculuk kariyerinde  Galatasaray forması ile 17 Mayıs 2000 yılında bu stadyumda UEFA Kupasını kazandı. Telia Parken’de Arsenal ile karşılaşan Galatasaray, penaltı atışlarına giden karşılaşma sonunda güçlü rakibini 4-1 yenerek UEFA Kupasını,Telia Parken’de kazandı. Okan Buruk’un en zorlu maçlarından birine çıktığı stadyuma uyum sağlayacağı manidar.

Türk takımlarına karşı iki maça çıktı

Kopenhag, tarihi boyunca Türk takımları ile sadece 2 kez karşı karşıya geldi. 2013/14 sezonunda Şampiyonlar ligi grup maçlarında Galatasaray’ın rakibi oldu. Galatasaray, tarihinde ilk kez karşılaştığı rakibine karşı 2 maçta da galip gelmeyi başardı. TT Arena’da Mancini yönetiminde çıktıkları maçta rakibini 3-1 yendiler. Deplasmanda ise Kopenhag, maçı 1-0 kazandı. Türk takımlarına karşı oynadıkları 2 maçta 1 mağlubiyet, 1 galibiyet aldılar.

Oynadığı Son 10 Maç

Kopenhag 3-0 Sonderjyske

Midtjylland 4-1 Kopenhag

Kopenhag 2-1 Hobro

Kopenhag 2-1 Brondby

Nordsjaelland 0-1 Kopenhag

Kopenhag 2-1 Odense

Esbjerg 1-0 Kopenhag

Silkeborg 1-1 Kopenhag

Kopenhag  3-2 Aalborg

Kopenhag 0-1 Horsens

Avrupa ligi maçları

Kopenhag 3-1 Riga

Riga 1-0 Kopenhag

Kopenhag 1-0 Lugano

Malmö 1-1 Kopenhag

Dynamo Kiev 1-1 Kopenhag

Kopenhag 1-1 Dynamo Kiev

Lugano 0-1 Kopenhag

Kopenhag 0-1 Malmö

Kopenhag 1-1 Celtic

Celtic 1-3 Kopenhag

Avrupa Ligi Kadrosu

Kaleci: Karl-Johan Johnsson, Sten Grytebust, Stephan Andersen

Defans: Guillermo Varela, Pierre Bengtsson, Sotirios Papagiannopoulos, Andreas Bjelland, Karlo Bartolec, Bryan Oviedo, Victor Nelsson, Ragnar Sigurdsson, Jacop Haahr, Ludvig Henriksen.

Orta Saha: Jens Stage, Nicolaj Thomsen, Carlos Zeca, Pep Biel

Forvet: Viktor Fischer, Mohamed Daramy, Dame N’Doye, Michael Santos, Jonas Wind, Mikkel Kaufmann, Rasmus Falk

Teknik Direktör: Staale Solbakken

Sakatlık: Viktor Fischer ve Jonas Wind, sakatlıktan dolayı Başakşehir'in ilk maçında forma giyemecekler. Viktor Fischer, son maçta sakatlığından dolayı görev alamadı. Maçta oynayıp oynamaması son saatlere kalabilir.

Cezalı: Takımda sarı kart ve kırmızı kart cezalı oyuncu bulunmuyor. Avrupa liginde en fazla kart gören oyuncuları ise 3 sarı kart ile Zeca.

Genel

Danimarka ekibinin en değerli isimleri 6 milyon Euro değerle, 25 yaşındaki  sol kanat Viktor Fischer ve 18 yaşındaki sağ kanat oyuncusu Mohammed Daramy. Bu iki oyuncuyu 5 milyon piyasa değeriyle 25 yaşındaki stoper oyuncusu Victor Nelsson takip ediyor.

FC Kopenhag'da bu sezon takımın en golcü oyuncusu (9 gol) konumunda olan Pieros Sotiriou, 20 Şubat'ta Kazak ekibi Astana'ya 2M€'ya satıldı. FC Kopenhag'da sezonun en çok asist yapan ismi olan Viktor Fischer, sakatlığı sebebiyle Başakşehir ile oynanacak ilk maçta forma giyemeyebilir. Fischer bu sezon 2 gol atarken tam 9 asist yapma başarısı gösterdi. Danimarka ekibinde Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı Dame N'Doye da forma giyiyor. Senegalli oyuncu bu sezon 8 gol atarken 4 de asist yaptı. FC Kopenhag bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde 10 maça çıktı. 4 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 mağlubiyet aldı.

Avrupa Ligi'nde kim neler yaptı

Gol
D. N'Doye     2  
M. Santos     2  
J. Stage     1  
P. Biel     1  
P. Sotiriou     1  
   
Oynadığı Maç
K. Johnsson       8  
V. Nelsson       7  
Zeca       7  
R. F. Jensen       7(1)  
M. Santos       6(2)  
Hava Topu Kazanma
V. Nelsson   5.9  
D. N'Doye   4.7  
A. Bjelland   3.8  
P. Sotiriou   3.8  
J. Stage   3.2  
 
Asist
R. F. Jensen   2  
J. Stage   1  
P. Bengtsson   1  
K. Bartolec   1  
Rating
V. Nelsson   7.16  
D. N'Doye   7.15  
Zeca   7.11  
R. F. Jensen   6.94  
K. Johnsson   6.87  

Avrupa Ligi

Gol (maç başına): 1,1

Topa Sahip Olma: %47,7

Pas: %75,2

Şut (maç başına): 6,8

Top çalma (maç başına): 17,3

Adam geçme (maç başına): 9,9

Teknik Önemli Oyuncular Analizi

Michael Santos: Kopenhag'ın santrfor oyuncusu Santos, hem ligde hem Avrupa Ligi'nde takımını sırtlamaya devam ediyor. Süper Lig'de 7 golü bulunan 26 yaşındaki oyuncunun Avrupa Ligi'nde ise, 2 golü bulunmakta. Başakşehir'in en büyük avantajı Santos'un hava toplarında zayıf olması. Genellikle takımı ileriye taşıma görevini üstleniyor. Baskı kurmasını sever ve rakibin stoperlerine kart gösterme için tüm agresifliğini kullanır. Top sürme konusunda ısrarcı ve ikili mücadelelerde sert faul alarak rakibi oyundan düşürmeyi planlayan bir yapıya sahip. Oynadığı takdirde dikkat edilmesi gerekiyor ve planlarına düşülmemelidir.

Dame N'Doye: Ülkemizin yakından tanığı isimlerden biri olan N'Doye'u bir zamanlar Trabzonspor forması ile izlemiştik. Şimdi Kopenhag forması giyen 32 yaşındaki hücum oyuncusu bu sezon en golcü isimler arasında yer alıyor. Şampiyonlar Ligi'nde 1 gol, Avrupa Ligi'nde 2 gol Danimarka Süper Ligi'nde ise 8 golü bulunuyor. Defansa yaptığı katkılarla göz önüne çıkan N'Doye, hızlı atakları seven bir oyuncu. Gerektiği zaman kilit paslar atan ve takımı atağa çıkarmayı seven bir bir yapıya sahip olduğu gözlerden kaçmıyor. Uzun top oynamayı çok seviyor, en direkt serbest vuruşlarda ise en tehlikeli isimlerden birisidir. Hava toplarında iyi bir istatistik yapmış durumda.Çok faul yapması kadar çok faul alma özelliğine sahip. Yaptığı faullerde kolay kolay kart görmüyor. Disiplinsiz bir oyuncu. Fizik gücünü fazla kullanamaması da eksi yönlerine ekleniliyor. Bitiricilik konusunda eksiklikleri bulunuyor. Ceza sahası içinde penaltıya sebebiyet vermeye gerek kalmıyor. Çok iyi bileklere sahip bir oyuncu değil.

Viktor Fischer: 25 yaşındaki en değerli oyuncularından biri olan Viktor, kanatlardan içeri girme konusunda usta bir oyuncu. Hücum oyununda en iyi işleri yapan ve takımı adına çıkılan maçlarda hücuma en fazla katkı sağlayan oyunculardan birisidir. Serbest vuruşlarda topun başına geçen en önemli isimlerinden oluyor. Kilit paslar verme konusunda bileklerine çok iyi hakimiyet sağlıyor. N'Doye gibi hızlı oyunu seven bir oyuncu ile birlikte oynadığı zaman bu ikilinin ileri uçta hızlı oyun sergilemesi dikkatlerden kaçmamalıdır. Viktor özellikle kanatlardan içeri girmeyi çok seviyor. Çizgiye kadar geldikten sonra ceza alanı içerisine yaptığı ortalar çok tehlikeli karambol pozisyonlara dönüyor. Adam geçme konusunda iyi hamleleri bulunuyor. Topa baskı kurmayı sevmez ve defanstan yapılacak ataklarda oyunu takip etmeyi sever. Başakşehir geriden oyun kurmak istediği zamanlar Viktor oyun kurulmasına izin veriyor. Paslar konusunda maç başı oranlarında iyi bir isabete sahip.

Victor Nelsson: Takımın kilit ismi olduğu kadar kulübün en parlak genç oyuncularından birisidir. Yorulmayı bilmez, pas hatası asla yapmaz. Rakip ataklarında geriye koşularda çok iyidir. Takımın ani yediği atakları kesebiliyor. Hızlı bir oyuncunuz yoksa Victor'a karşı birebirde atak yapmayı düşünmeyin.Topları çok iyi kontrol eder. Kontrol konusunda sorunları bulunmuyor. Hava toplarında da başarılı bir oyuncu. Rakibin duran toplarında dikkat edilmesi gereken isimlerden birisidir.Takım önde bastığı zaman rakiplerine markaj konusunda üstüne takımında kimse yoktur. Top kapma yönünden çok başarılı bir oyuncu. Güçlü bir fiziğe sahip. Kondisyonu hep hazır durumda.

Zeca: Pas trafiğinin başlangıç bölümüdür Zeca. Son maçlarına baktığımız zaman Zeca daha çok ön plana çıkan oyunculardan. Pas yüzdesi en fazla olan oyuncu konumunda. Takımın pas zincirini oluşturuyor.  %92 pas isabet oranı ile oynuyor. Zeca kitlendiği zaman Kopenhag'ın orta saha üstünlüğü azalıyor. Fakat Zeca'nın topu oynatmasına izin verirseniz orta saha üstünlüğünü rakibe devir etmiş olursunuz. Agresif bir oyuncu ve top kapma yönünde çok iyi orana sahip. Pas trafiğinin kitlendiğini hissettiği zamanlar hemen topu ileriye doğru sürerek şut denemeleri yapıyor. Takımı ayağa kaldırma yönünde yaptığı bu etkinlikte hep olumlu sonuçlar veriyor. Hızlı çıktığı zaman kendini yere bırakmak yerine sonuna kadar mücadele edip atağı sonlandırmayı tercih ediyor.

Teknik - Taktik Analizi

Kopenhag'ın en büyük eksisi, rakip takım öne geçtiği zaman verimli ataklar yapamaması... Takım olarak oyunu açma konusunda eksiklikleri bulunuyor. Başakşehir gibi tecrübeli oyuncuların bulunduğu takıma karşı oyunu açmakta zorlanabilirler. Zeca gibi oyuncularının kaptığı toplarla oyunu kanatlara doğru açmaya çalışıyorlar.

Son oynadıkları maçta dakika 7 ve önde baskı kuruyor. Kazandıkları topu ok işareti yönünde içeriye kat ederek atağı sert şutla bitirmeyi düşünüyorlar. 

Bir üstteki pozisyonun devamı. Topu kazandıktan sonra hızlı bir atağa çıkış yakalıyor Kopenhag, bu atakla birlikte 4/4 bir pozisyon oluyor. Oyuncunun yapabileceği 4 seçenek var. Bunlardan iki tane en zor seçeneklerden birisi. 1. zor seçenek yan tarafa pas vermesi. Tabi orada usta bir ayak olsa zor seçenek olmaz. 2. zor seçenek ise kalecinin üstüne şut çekmesi...

Burada oyuncu sol ve sağa ara pas atması durumda takımın 1-0 öne geçmesini sağlayacak bir pozisyon yakalıyor. Fakat kendisinin yaptığı kalecinin üstüne şut çekerek topun ağlara gitmesini engelliyor. 

Pozisyon kırmızı noktanın olduğu yerden taçla kullanımı ile başlıyor. Kullanılan taç, mavi yuvarlağın olduğu oyuncunun ayağına çarparak Kopenhag'lı oyuncuya geliyor. Topu gelişine direkt ara pas tercihi kullanarak içeriye doğru hemen yönelen Santos ile buluşturuyor Santos ise topu alır almaz düzeltip okun gittiği köşeye doğru sert vuruş sağlıyor. Top aut ile sonuçlansa bile Kopenhag'ın bu gibi benzer ataklarını hep görebiliriz. Takım olarak en çok çalıştıkları ataklardan birisidir.

Burada Zeca yine ayağına gelen topu ara pas vererek Viktor Fischer'ı atağa kaldırıyor. Viktor orta sahadan aldığı topu çok hızlı şekilde sürerek ceza alanı içine götürüyor. Santos'un içeriye girdiğini görmeyen Viktor yerden sert şekilde şut çekerek gol bulmaya çalışsa da olumsuz sonuç alıyor. Kopenhag oyuncuları neredeyse bunu her maçta deniyor. Zeca'nın verdiği kilit paslar sonucunda geriden aldıkları topu ceza alanı içine girerek şut denemesi yapıyorlar. Danimarka'da bu planlarını anlayan takımlar atağa çıkan oyuncunun üstüne doğru giderek rahat şut çektirmesini engelliyorlar.

 

Üstteki pozisyon rakip takım atak yaparken içeriye gelecek ortalarda tüm takımın orada olmasını net şekilde gösteriyor.  Alttaki pozisyon ise duran topta takım olarak karmaşıklık yaratıp gol veya penaltı almak için tüm takımın ceza sahası içinde bulunmasını net şekilde gösteriyor. Maç içinde duran toplardan çok fayda sağlıyorlar. Penaltı kazandıkları pozisyonda içeride karmaşıklık yaratmayı iyi biliyorlar. Üstteki görselde de ofsayt çok net şekilde görünüyor. Tüm takım halinde içeride olsalar bile ofsayt taktiğini çok iyi uygulayıp rakibin rahat pozisyon bulmasını engelliyorlar.

Viktor Fischer ile N'Doye arasında başlayan bu pozisyonda Viktor topu kanattan alıyor. Maçın daha 1. dakikası olmasına rağmen çok hızlı şekilde içeriye doğru dönüp önce yanındaki arkadaşına pas veriyor daha sonra ise N'Doye'e topun gitmesini sağlıyorlar. N'Doye'nin burada birkaç seçeneği var. Sağ taraftan hızlıca gelen Santos'a topu bırakmak, ortada koşan oyuncuya topu bırakmak ve tekrar Viktor'a topu bırakmak... N'Doye bu seçenekler yerine kalecinin öne doğru yavaş yavaş çıktığını fark edip kalecinin sağ tarafına topu yerden sertçe bırakması ile sonuçlandırıyor. Kopenhag'lı oyuncular bunu tüm maçlar da deniyor. Kalecilerin açık bıraktıkları tarafa yerden sert şutlarla gol bulmayı deniyorlar. Tabii burada önemli olan diğer unsur Viktor ve Santos gibi oyuncuların stoperleri peşinde sürükleyerek hem rakip kaleci hem de rakip stoperlerin şut çekecek oyuncunun önünü açmasını sağlıyorlar.
 

Daha maçın başında 1-0 öne geçmelerine rağmen kalecinin kullanacağı topun önünde bekliyorlar. 4 kişi! Viktor Fischer son fotoğrafta görülen 7 numaralı oyuncu. Analiz bölümünde bahsettiğimiz gibi önde baskı kurmayı seven bir oyuncu değil. Takım baskı kurarken Fischer, oyunu izlemeye devam ediyor. Fakat N'Doye yine önde baskı kurarak pozisyon bulma peşinde. Her maç rakibin yapacağı hatalardan faydalanma derdinler. Rakip gol bulma derdine düştüğü zamanlar önde baskı kurarak hata yapmalarını sağlıyorlar.

Kazanmak için neler gerekli?

Kopenhag’ın en zorlandığı bölüm ise orta saha üstünlüğü sağlayan takımlar. Danimarka ekibi, orta saha üstünlüğü sağlayan takımlara karşı direnç gösteremiyor. Bir diğer atak yediği bölgeler ise kanatlar.  Kanatlardan hızlı şekilde içeriye giren takımların ataklarına karşı koyamıyorlar. Başakşehir, kanatları hızlı kullanmak istediği zamanlar Kopenhag, defansını zorlayabilir. Agresif oyuncular bu durumlarda Kopenhag, savunmasını çok rahat geçebiliyor. Kopenhag, ne kadar sert oyun sergilese de rakiplerinin sert oyununa ayak uyduramıyor. Sert oyunculara karşı her zaman geri adım atarak ne yapacaklarını bilmiyorlar. İşte Başakşehir’in turu geçmesi için yapması gereken en büyük özellik.  Visca gibi kanatlardan içeriye bindirme yapan, hızını kullanabilen, sert şutlar çıkarabilen bir oyuncunuz elinizde olduğu zaman bu eksikliği kesinlikle faydalı duruma çevirebilirsiniz. Başakşehir’in maç içinde Visca’ya vereceği görevde skor değişikliğini çok rahat yakalayabileceğini görebiliyoruz. İrfan Can Kahveci’ye burada düşen bir diğer unsur ise kanatları çalıştırması… İrfan Can, atacağı kilit paslar, oyun yönünü değiştiren toplarla Kopenhag’ı çabuk çözmeye yardımcı edecek pozisyonlara yer verecektir. Kopenhag, Zeca gibi oyunculara önlem alma konusunda biraz eksik oyuncu. İrfan Can bu özelliği kaptığı zaman rakibin hem en önemli kilit oyuncusunu hem takımı kitleyecektir.

Hazırlayan: Ali Bozkurt

Yayınlama Tarihi: 12.03.2020

Yasal Uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler