Basketbol dünyasında koronavirüsün etkisi

16.03.2020 - 20:22 | Son Güncellenme: 16.03.2020 - 20:31

Basketbol dünyasında koronavirüsün etkisi

S Sport’ta Deniz Aksoy’un sunduğu ‘Basketbol Güncel’ programında koronavirüsün etkileri konuşuldu. Programa Cedi Osman, Selçuk Ernak, Kenan Sipahi, Jordan Theodore, Orhun Ene, Dimitris Itoudis, Claudio Limardi ve Kaan Kural gibi basketboldan dünyasından önemli isimler konuk oldu.

Cedi Osman (Cleveland Cavaliers Oyuncusu)

‘’Ligin ertelenmesi bizi çok etkiledi..Evden çıkamıyoruz.12 gün önce Utah Jazz’le karşı karşıyaya gelmiştik NBA maçında.Pazartesi gününe kadar evde kalmamız söylendi.Herkes takımda sağlıklı durumda.Gelecek planlarını bekliyoruz ama herkes çok fazla etkilendi bu durumdan…’’ şeklinde koronavirüs hakkında açıklamada bulundu.

JB Bickerstaff’ın genç oyuncular üzerindeki pozitif etkisine değinen Deniz Aksoy’a ‘‘Kesinlikle pozitif etkisi olduğuna katılıyorum. Ben kendisiyle bu sene tanıştım..genç oyuncularla yardımcı antrenörken bile oturup tek tek sohbet ediyordu.Antrenör olduktan sonra o ilişkiler daha çok güçlendi.En güzel özellikte arkadaş olarak konuşuyoruz ve bazı olaylarda değiştirilmesine yönelik biz oyuncuların verdiği tüm fikirleri değerlendirip onları değiştiriyor,bizim isteğimiz üzerine.Çok güzel ve pozitif bir enerjisi var özellikle genç oyuncular karşı.’’ şeklinde açıklamada bulundu.

Kariyeri hakkında ise ‘’İlk senemde şampiyonluğa oynayan bir takımda bulundum,ikinci ve üçüncü senemde şampiyonluğun dışında yepyeni bir takımdayım şimdi.Çok genç bir takımız.Bu benim için şu anlamda çok iyi oldu daha fazla süre almaya başladım ve daha fazla sorumluluk elde ettim özellikle ikinci senemde.Bu sene rolümde değişti,geçen seneye göre daha farklı ama yinede her şey çok güzel bir tecrübe oluyor.Şu an her şey çok güzel gidiyor.’’ İfadeler kullandı.

A Milli Takımda ki yeni jenerasyona değinen NBA’deki temsilcimiz ‘’Milli Takımla iyi bir jenerasyon yakaladık.Ben elimden geldiği kadarıyla katkı veriyorum ve her zamanda vereceğim.Bir an önce Milli Takım maçları gelsede takım arkadaşlarımla beraber olsam ve oynasam.Milli Takımda ki beraberlilik çok farklı..Milli takımda beraber olduğumuz yazlar çok özlüyorum.Milli forma her şeyden daha önemli.Korona virüs yüzünden belli değil ne zaman oynayacağımız..umarım bir an önce geçer ve birlikte oynarız.’’ Dedi

Korona virüs hakkında ise ‘’Bizim elimizden gelen tek şey doktorların ve bilimadamların dediklerine uymak.Bu olayda sadece benim veya sizin dikkat etmeniz gerekmiyor herkesin dikkat etmesi lazım.Çok fazla panik yapmayalım ve doktorları dikkate alalım.Hep birlikte bu sorunun üstesinden geleceğiz.’’

Kenan Sipahi (Real Betis Oyuncusu)

Dün itibariyle 15 günlük karantina açıklandı. Sadece marketler, eczaneler, benzin istasyonları açık olacak. Antrenmanlar yapılmıyor. Sevilla’da vaka sayısı 100’e ulaştı. Yarın sabah Lig yönetimi ve takımların başkanları bir toplantı yapacak, liglerin ertelenip, iptal olma durumu söz konusu.Şu an basketbolcu olarak yeni bir gelişme yok. Real Madrid’in basketbol ve futbol takımları karantina altına aldı.

Ergin Ataman (Anadolu Efes Başantrenörü)

Şu anda dünyada hiç kimse futbol, basketbol üzerine konuşmuyor. Herkes bu salgının nasıl önlenebileceğini konuşuyor. Böyle bir durumda, biz de EuroLeague’de avantaj elde etmişken basketbol konuşmuyoruz. İçimizde de bir boşluk var.

Bu aslında bir zorlamaydı. Maçları oynamak zorunda olduğumuz için, bir takım önlemler aldık. Basketbol Federasyonu da önlemler aldı ancak ben bunların göstermelik önlemler olduğunu, hiçbir şekilde oyuncuları koruyucu, radikal önlemler yok. Biraz önce Fatih Terim’in açıklamalarını dinledim, bu açıklamaların %90’ının altına imzamı atarım.

Hiçbir oyuncum dönmek istemedi. Zaten şu anda dünyanın hiçbir yerinde bir güvence söz konusu değil. Ülkemizin aldığı önlemlerle en avantajlı durumda gözüküyoruz. Oyuncularım maç kazanmayı, oynamayı düşünmüyor. Sadece profesyonelce işimizi yapmaya çalışıyoruz. Umuyorum daha radikal kararlar alınır.

Orhun Ene (TOFAŞ Başantrenörü)

Olağanüstü bir durum var dünyada. Bizler de bu durumları takip ediyoruz. Böyle bir şey olduğunda da oyuncularımın kafasında soru işareti oluyor doğal olarak. Bu şartlar altında tam konsantrasyonla mücadele etmenin imkânı yok. Avrupa’da gördüğümüz örneklerden yola çıkarak disiplinli bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Bugün burada sahaya çıkarak doğru örnek olamıyoruz. Şu an insanın en büyük düşmanı insan. Türkiye Ligi’nin devam ettirildikten sonra sağlıklı bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Normal şartlar altında oynanmadığı için ara verilmesi gerekiliyordu. Oynamak isteyen var oynamamak isteyen var. Ben kimseye virüs bulaşmayacak garantisi veremiyorum. Hiçbir oyuncunun kaygısını da küçük göremeyiz. “Sen bu parayı alıyorsun oynamak zorundasın” da diyemeyiz. Yiğiter biraz önce söyledi: “Oynamayanlara bir şey demeyiz ama oynayanlara da saygı duyarız” benim maçtan sonra yaptığım konuşmaydı bu. Önlemler alınmazsa sonuçlar daha da ağır olabilir. Kaygıyla, korkuyla oynuyoruz şu an.

Bizim maçımız son anda ertelendi. EuroCup organizasyonu da Atina’da oynamamız için çok zorladı bizi. Ama hastalıktan bahsediyoruz burada. Bana kalırsa ileriki bir tarihte 8’li bir final oynanması daha doğru. Ama ben hala takımların basketbolu düşünerek tehlikeyi göz ardı ettiklerini düşünüyorum.

Selçuk Ernak (Darüşşafaka Tekfen Başantrenörü)

1 ay geriye gitmemiz gerektiğini düşünüyorum. En son maçımız Trento’yla oynadıktan sonra grubun karar maçı olan bu maçla araya 1 aylık süre girdi. FIBA’nın ve EuroLeague organizasyonlarının takvimlerinin çakışması Avrupa basketbolunun mücadeleci ruhunu etkiliyor. Koronavirüs Avrupa’ya yayılmaya başladıktan sonra da etkilendik. Bence Avrupa bu işin ciddiyetini geç farkına vardı. Bizim devletimiz Avrupa’dan önce davranarak önlemleri aldı ve İtalya’yla, İran’la karşılıklı uçuşları kapattı. Dolayısıyla bizim maçın kaos ortamına sürüklenmesine sebep oldu. Bu kararlar tabii ki doğru kararlardı. Ülkemizdeki insanların sağlığını konuşurken bir maçın ne kadar önemsiz olduğunu herkes takdir edecektir. Maçın yeriyle alakalı problem çıktıktan sonra kulübümüz erken tepki göstererek seçenekler hazırladı. Rakibimiz Belgrad’ı öne çıkarırken, biz Makedonya, Romanya, Bosna Hersek, Almanya’yı öne çıkardık. Aslında bizim maçımız 4’ündeydi, 5’ine ertelediler. 6’sı Cumaydı ve biz Berlin’de Cuma günü oynayabilirdik. Önce bu fikre sıcak baktılar, ancak daha sonra kendi sponsorluk anlaşmalarını, yayınla ilgili anlaşmalarını bahane ederek bize Belgrad’da oynamayı dikte ettiler. Dolayısıyla bizim için çok kötü bir tecrübe oldu. Ben hala organizasyonun bu işin ciddiyetinin farkına varmadıklarını düşünüyorum. Bugün, Partizan başkanının EuroCup organizasyonunun 8 takımla Belgrad’da Final8 oynanmasıyla devam ettirilmesi teklifini yaptığını duydum. İnanılır gibi değil. Doğru önlemler almazsanız, bu işin sonunun nerelere gidebileceğine dair örnekler var.

Ben o maçı da oynatmazdım. Direkt tatil eder sonraki süreci gözlemlerdim. Ne kadar süre sonra işlerin normale döneceğini bilemiyoruz. Bu maçlar oynandıktan sonra EuroCup ne kazanmış oldu, bu onlara hiçbir şey katmadı.

Jordan Theodore (Unics Kazan Oyuncusu)

‘’Şu an dünyada yaşananlar çok talizsiz şeyler.Aklımda olan tek şey herkesin sağlıklı olması gerektiği..Virüsten uzak durmaları gerektiği.Bir basketbolcu olarak tüm basketbolcuların aklında olan tek şey sağlıklı kalmak ve aileyle beraber evde olmak.Bu daha önce görülmemiş çok talihsiz bir süreç ve durum.Herkes sağlıklı olsun,tek düşüncem bu.’’

‘’Eurocup oynanmalı mı?Şu an için hayır.Çok oynamak isterim ama virüs bitine kadar hiçbir aktivite yapılmamalı.’’

Antremanlarının olup olmadığını soran Deniz Aksoy’a ‘’Yarın antremanımız var!’’ şeklinde yanıt verdi.

Dimitris Itoudis (CSKA Moskova Başantrenörü)

‘’Rus ligi 2 haftalığına ertelendi ve Euroleague’de 11 Nisan’a kadar yok.Oyuncularımıza 2 günlük izin verdik,yarın bir antrenman yapacağız sadece oyuncuları formda tutma amaçlı bir çalışma olacak.Doktorları ve yetkilileri dinlememiz lazım.Bu virüs çok önemli ve yaygın.Yaşlılar çok tehlikeli durumda.Evde kalmamız lazım’’

‘’Şuan normal bir durumda değiliz.Bakalım Euroleague oynanacak mı ama çok ‘eğer’leri konuşmamamız lazım.Çünkü çok bilinmez bir durumdayız.Herkes kendine dikkat etmeli,oyuncularda aynı şekilde.Pandemi durumunda Final Four oynanamaz.Sosyalleşmekten kaçınmalıyız.’’ Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Claudio Limardi (Olimpia Milano Medya Menajeri)

‘’Bugün İtalya’da 400 kişi virüs nedeniyle hayatlarını kaybetti.Sokaklar İtalya’da bomboş hepimiz evdeyiz.Bu duruma alıştık artık.Böyle olması gerekiyor’’

‘’Olimpia Milano Takımı 3 Mart’ta Real Madrid’le Euroleague maçı yaptı ve geçtiğimiz hafta Real oyuncusu Trey Thompkins’in test sonucu pozitif çıktı.Bu nedenden dolayı tüm takımımız evlerinde karantina altındalar.Birbirimizi göremiyoruz bu durum çarşambaya kadar böyle.Antrenman yok ve takım karantinada.’’

‘’Ettore Messina,herkes gibi izole oldu ve karantinada.Bu sezon oynanması gereken maçlar var ve koç o maçları oynamayı bekliyor’’ şeklinde açıklama yaptı Olimpia Milano Medya Menajeri.

Kaan Kural (S Sport Yorumcusu)

‘’Sporun ötesinde sosyal bir olay var şuan.Sportif karşılaşmaların olmaması gerektiğini düşünüyorum.Sosyal mesafelere dikkat etmemiz lazım.Rudy Gobert’in hastalığının açıklandığı akşam,NBA organizasyonu toplantı yaptı ve karar çıkmadı fakat oyunucun testinin pozitif çıkmasından sonra yani karar alınamayan toplantıdan 4 saat sonra testin pozitif çıkmasıyla NBA’in veremediği kararı hastalık verdi..Sonucunda NBA bu kararı almak zorunad kalınca Euroleague’de kararı aldı.’’ Şeklinde konuştu.

Senin için hazırladığımız haberler