BBC, Siyaset Yapan Gary Lineker'i Programdan Çekti Boykot Başladı

Ajansspor
11.03.2023 - 16:08 | Son Güncellenme: 11.03.2023 - 16:16

Türkiye'deki gibi İngiltere de futbolda siyaseti tartışıyor. Hükümeti eleştiren Gary Lineker'in programını askıya alan devlet kanalı BBC'ye boykot var

BBC, Siyaset Yapan Gary Lineker'i Programdan Çekti Boykot Başladı

AJANSSPOR-HABER

Beşiktaş ve Fenerbahçe taraftarının "Hükümet istifa" tezahüratıyla Türkiye'de başlayan futbol siyaset tartışmasının benzeri İngiltere'de yaşanıyor. Hükümetin mülteci politikasını eleştirdiği için BBC'nin yorumculuğuna ara verdiği İngiliz futbolunun efsanlerinden Gary Lineker'e destek artıyor.
Futbolcuların Lineker ile dayanışma içine girerek BBC'ye demeç vermeyip boykota hazırlandığı belirtiliyor. BBC'nin tutumunu eleştiren eski yıldızlar Alan Shearer ve Ian Wright da programda yer almayacaklarını açıklamıştı. Kurumdaki başka spor programı sunucuları da boykota destek veriyor.

Lineker'den hükümete Nazi benzetmesi

BBC, eski milli futbolcu Gary Lineker'ın Muhafazakâr Parti hükümetin yeni mülteci yasa tasarısına sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. 20 yılı aşkın süredir BBC'de yorumculuk yapan Lineker, mültecilerin iltica başvurusu değerlendirilmeye alınmadan Ruanda veya bir başka üçüncü ülkeye gönderilmesini öngören yasa tasarısındaki dilin Nazi'lerin dilini çağrışrıdığını vurgulayarak, "Aman tanrım, bu korkunç ötesi.Bu, en korumasız insanları hedefleyen ölçüsüzce acımasız bir politikadan başla bir şey değil ve kullanılan dil de Almanya'da 30'larda kullanılandan pek farklı değil. Bu durumda ben mi ileri gitmiş oluyorum" dedi. 

BBC: "Lineker yayıncılık ilkelerini ihlal ediyor"

Bu eleştirinin ardından devlet kanalı BBC, Lineker ile sosyal medyayı kullanma biçimiyle ilgili bir anlaşma sağlanana kadar "Günün Maçı" isimli programdaki yorumculuğuna ara verildiğini açıkladı. BBC, açıklamasında "Gary Lineker'in son dönemdeki sosyal medya paylaşımları BBC'nin yayıncılık ilkelerini ihlal ediyor. Lineker'in siyasi partilerle ilgili veya tartışmalı siyasi konularda taraf olmaması gerekir" dedi.

 

İlgini Çekebilir
"FETÖ ile mücadele ederken iyiydik de 'Hükümet istifa' dediği için mi kötü olduk?"
Habere Git

Gary Lineker geri adım atmadı

BBC'nin açıklamasından sonra gözlerin çevrildiği Gary Lineker ise geri adım atmadı. Efsane futbolcu, "Sesi olmayan insanların haklarını savunmaya devam edeceğim. İfade özgürlüğü savunuculuğunu kimseye bırakmayanların bu sabah kendilerinden farklı düşünenlerin susmasını talep ettiğini görmek güzel oldu" diyerek, görüşlerini sosyal medyadan paylaşmaya devam etti.

Bakan: Lineker hayal kırıklığına uğrattı

BBC yönetiminin yanısıra İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman da Gary Lineker'e tepki gösterdi. Bakan, "Lineker beni hayal kırıklığına uğrattı" dedi.
İngiliz hükümeti geçen salı günü açıkladığı yasa tasarısı, Birleşik Krallık topraklarına illegal yollardan giren insanların kaçak sayarken, iltica başvurusunda bulunma haklarını ortadan kaldırmayı öngörüyor. Tasarı, kaçak olarak tanımladığı göçmenlerin üleye bir daha geri dönmesini veya ileryen dönemlerde İngiltere vatandaşlığına başvurmasını da yasaklıyor. Birleşmiş Milletler (BM) de Lineker gibi tasarıya tepkili. BM, "Tasarı uluslararası hukukun açık ihlâli olur" uyarısında bulundu.
 

Gary Lineker'den desteklere teşekkür

Daha önce evine göçmenleri yerleştirerek de gündeme gelen Gary Lineker, son çıkışıyla da büyük destek gördü. Lineker, sosyal medya hesabından kendisiyle dayanışma içine girenlere teşekkür etti. Lineker, "İlginç bir kaç gün oldu. Bu gülünç derecede orantısız hikâyenin hafiflediği ve Cumartesi günü Maç Günü programını beklediğiniz için çok mutluyum. Tüm inanılmaz desteğiniz için tekrar teşekkürler. Bunaltıcı oldu" dedi.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe taraftarına "Hükümet istifa" cezası gelmeye başladı
Habere Git

Meksika 86'nın gol kralı oldu

Everton, Tottenham ve Barcelona formaları giyen Gary Lineker, İngiltere Milli Takımı'nın da formasını başarıyla giydi. Özellikle 1986 Dünya Kupası'ndaki performansıyla parladı. Lineker'li Arjantin, Arjantin'de Diego Maradona'nın tarihe "Tanrı'nın Eli" olarak geçen golün  de atıldığı maçla elenmişti. 6 golle Meksika'daki kupada gol kralı olan Lineker, milli formayla 80 maçta 48 kez fileleri havalandırmayı başardı. Lineker, İngiliz futbolunun gelmiş geçmiş en büyük golcüleri arasında yer alıyor.

Senin için hazırladığımız haberler