Belözoğlu döneminde bir ilk! Çağdaş Atan takdir etti ama...

30.04.2021 - 08:22 | Son Güncellenme: 30.04.2021 - 08:55

Fenerbahçe, Alanya deplasmanında 0-0 berabere kalarak şampiyonluk yolunda çok önemli 2 puan kaybederken karşılaşmada teknik sorumlu Emre Belözoğlu, bir ilki yaşadı. İşte detaylar...

Belözoğlu döneminde bir ilk! Çağdaş Atan takdir etti ama...

Barış ŞEHİRLİOĞLU-AJANSSPOR

Süper Lig'de 38. haftasında Fenerbahçe deplasmanda Alanyaspor'la 0-0 berabere kaldı ve rakibi Beşiktaş'ın kazandığı haftada şampiyonluk yarışında yara aldı. Sarı lacivertliler teknik direktör Emre Belözoğlu döneminde bir ilki yaşadı. Sarı lacivertliler Belözoğlu döneminde ilk kez topla rakibinden daha az oynadı. Bunda Gökhan Gönül'ün ilk yarının sonunda kırmızı kart görmesi etken olurken 11'e 11 oynanan bölümde de Alanyaspor üstünlük sağladı.

Emre Belözoğlu'nun büyük takım oyunu

Erol Bulut'un yerine göreve geldiğinde Emre Belözoğlu, büyük takımın topa sahip olduğunu belirterek oyun stratejisini değiştirmişti. Daha önce ani ataklarla gol arayan Fenerbahçe'nin yerini topa daha çok sahip olan bir takım aldı.

Alanya deplasmanına kadar rakiplere üstünlük kurdu

Fenerbahçe'nin teknik patronu bu stratejisini uygulamaya koyduktan sonra sarı lacivertli takımın topla oynama oranı yükseldi. Belözoğlu takımının topla oynama yüzdesi ve aldığı sonuçlar şöyle oldu:

Fenerbahçe-Denizlispor 1-0 (Topla oynama oranı yüzde 64.9)
Yeni Malatyaspor-Fenerbahçe  1-1 (Topla oynama oranı yüzde 73.7)
Fenerbahçe-Gaziantep F.K. (Topla oynama oranı yüzde 63.1)
Başakşehir-Fenerbahçe (Topla oynama oranı yüzde 50.2)
Fenerbahçe-Kasımpaşa (Topla oynama oranı yüzde 61.4)

Stratejiyle oyuncular da değişti

Emre Belözoğlu'nun stratejisini değiştirmesinden sonra ilk 11'de de değişiklikler yaptı. Luiz Gustavo’yu kızağa çeken Belözoğlu Jose Sosa, Ozan Tufan, Mert Hakan Yandaş, İrfan Kahveci, Dimitris Pelkas ve Enner Valencia’yı santrafor bölgesine koyarak topu iyi kullanma özelliğine sahip futbolcuları sahaya sürdü.

Sisteminden taviz vermedi

İrfan Can Kahveci'nin Kasımpaşa maçında sarı kart görüp cezalı duruma düşmesinden sonra Emre Belözoğlu, çoğu kişi için sürpriz bir tercihle sakatlıktan yeni dönen Mesut Özil'e Alanyaspor karşılaşmasında 11'de şans verdi. Bu hamle Fenerbahçe'nin teknik patronunun futbol anlayışından ödün vermeyeceğini gösterdi.

Topla oynamada Fenerbahçe ilk kez yenildi

Sezon başından bu yana topa sahip olma stratejisiyle oynayan Çağdaş Atan'ın Alanyaspor'u ile Belözoğlu'nun takımı arasındaki mücadele merakla bekleniyordu. Kıran kıran geçen maçta top ilk yarıda daha çok ev sahibi ekipte kaldı. Gökhan Gönül'ün ilk yarısının son dakikasında kırmızı kart gördüğü devrede Alanyaspor, yüzde 54 Fenerbahçe yüzde 46 oranında topla oynadı.  İkinci yarıda 10 kişi kalan rakibine karşı ev sahibi ekip topla maç sonunda oynama oranını yüzde 61'e çıkardı. Böylece Belözoğlu yönetiminde Fenerbahçe ilk defa bir karşılaşmada rakibine oranla daha az topa sahip oldu.

Belözoğlu'nun hamleleri

Fenerbahçe'nin teknik sorumlusu kaptan Gökhan Gönül'ün kırmızı kart görmesinden sonra Ozan Tufan'ı sağ beke çekerken ikinci yarının başında Mert Hakan’ı çıkartıp yerine Luiz Gustavo’yu oyuna aldı.  İkinci yarının ortalarında Mesut Özil’in yerine Bright Osayi-Samuel’i ve Pelkas'ın yerine Sinan Gümüş'ü sahaya sürerek sonuca gitmek isteyen Belözoğlu bunda başarılı olamadı. Maçın son dakikasında Caner Erkin yerini Novak'a bırakırken ve Tisserand da Valencia'nın yerine oyuna girdi.

Belözoğlu: 11 kişi kaysaydık...

Alanyaspor maçından sonra Emre Belözoğlu 10 kişi kalarak planlarının bozulduğunu söyledi. Fenerbahçe Teknik sorumlusu "Oyunla alakalı bir plan yapıyorsunuz. Bazen oyuna yansıyor bazen yansımıyor. 2-3 planlı bir oyun kurmuştuk ama 2. plana geçmeden 10 kişi kaldık. 10 kişi kalmadan oyun bize dönmüştü. 11 kişi olsak rakibe topu bu kadar fazla vermezdik” diye konuştu.

Alanyaspor şutlarda da üstün

Karşılaşmada topla daha çok topla oynayan Alanyaspor'un atılan şutlarda da üstünlüğü vardı. Akdeniz ekibi, Fenerbahçe kalesine 16 şut çekerken sadece 2 kez isabet sağlayabildi. Direkten dönen 3 top ise isabetli şut kategorisinde yer almadı. Sarı lacivertliler ise 11 şuttan sadece 1 kez kaleye isabet ettirebildi. Kaleyi bulan şut ilk yarıda sol bek Caner Erkin'den geldi.

Akla ilk maç geldi

Ligin ilk yarısında oynanan maçta Fenerbahçe, Kadıköy'de sadece yüzde 28 oranında topa sahip olmuş ancak Alanyaspor'u 2-1 yenmişti. Fenerbahçe'nin topu rakibine bırakması eleştiri almış hatta Alanyaspor teknik sorumlusu Çağdaş Atan, "Fenerbahçe'nin bizimle kafa kafaya oynamasını beklerdim. Galatasaray ve Başakşehir'in oynadığı gibi. Yanlış anlaşılmak istemem. Beş büyük lige bakınca topu rakibe vererek şampiyon olan takım sayısı azdır diye düşünüyorum" demişti. O dönem Fenerbahçe'yi çalıştıran Erol bulut ise "Skora baksın" diyerek Çağdaş Atan'a tepki göstermişti.

Atan bu kez Fenerbahçe'yi övdü

Alanya'da 0-0 biten maçtan sonra Çağdaş Atan, bu kez meslektaşı Emre Belözoğlu'nu öven sözler söyledi.  Alanyaspor teknik sorumlusu, "İkinci yarı Fenerbahçe 10 kişi kalınca başka bir oyun oynandı. 11’e 11 oynanan oyundan çok mutlu oldum. Sosa’yı neredeyse topla buluşturmadık. Maçtan çok keyif aldım. Emre Hoca’yı tebrik ediyorum. Erol Hoca da iyi getirdi buraya ama Emre Hoca geldikten sonra farklı oynanıyor. İki hocanın da hamleleri vardı. Mesela ikinci yarıda Mesut’un oyunda kalması bizim açımızdan farklı ama sürpriz bir karardı” diye konuştu.

Fenerbahçe yara aldı...

Sonuçta, Çağdaş Atan ile Emre Belözoğlu'nun kapışmasında puanlar paylaşıldı. 78 puanlı lider Beşiktaş’ın 5 puan gerisine düşen sarı lacivertliler, Belözoğlu döneminde ikinci kez berabere kaldı.

Senin için hazırladığımız haberler