Berat Kandili ne zaman? işte Berat Kandili'nin önemi

18.04.2019 - 20:28 | Son Güncellenme: 18.04.2019 - 20:44

Berat Kandili ne zaman, yarın kandil mi? 19 Nisan Cuma Berat Kandili yaklaştıkça vatandaşlar ‘Yarın Berat Kandili mi? sorusunu araştırmaya başladı. Diğer yandan Berat Kandili’nin önemi, oruç, namaz ibadetleri ve İmsak vakti ne zaman sorusu araştırılmaya başlandı. Peki, Berat Kandili ne zaman? İşte detaylar...

Berat Kandili ne zaman? işte Berat Kandili'nin önemi

Berat Kandili ne zaman, yarın kandil mi? 19 Nisan  Cuma Berat Kandili yaklaştıkça vatandaşlar ‘Yarın Berat Kandili mi? sorusunu araştırmaya başladı. Diğer yandan Berat Kandili’nin önemi, oruç, namaz ibadetleri ve İmsak vakti ne zaman sorusu araştırılmaya başlandı. Peki, 2019 Berat Kandili ne zaman ve hangi gün kutlanacak? İşte ayrıntılar...

 

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN? (2019)

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden yayınlanan kandil günleri takvimine göre Berat Kandili 19 Nisan Cuma günü kutlanacak. 

BERAT KANDİLİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Berat gecesi akşam namazından sonra üç kere Yasin sûresi ve her birinin sonunda Berat duâsı okunur. Birinci Yâsin-i Şerîfden sonra bu duâ okunurken "Allah'ın saîd kullarından olmak" niyyetiyle okunur. İkinci defa okunurken "hayırlı ömür uzunluğu" niyyetiyle okunur. Üçüncü defa okunurken "kaza ve belâlardan emîn olup hayırlı rızık" için okunur.

Ayrıca Berat gecesinde yatsıdan sonra ikide bir selâm vermek üzere yüz rek'at namaz kılınır. Her rek'atda Fâtiha'dan sonra on kere İhlâs-ı Şerîf okunur. On defa İhlâs-ı Şerîf okumağa kudreti olmayan beş veya üç kere okur. Bu namaz tamam olduktan sonra okuyabildiği kadar salavât-ı şerîfe ve huzûr-ı kalble tevbe ve istiğfar edip Allah Teâlâ Hazretlerinden dünyevî ve uhrevî hâcetlerini talep ve niyâz edecektir.

 

BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr [Hayır Namazı] denir. Bu namaz 100 (yüz) rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonra on defa İhlâs sûresi okunarak kılınır.

Berat Kandili namazı akşam namazından sabah vaktine kadar ara verilerek kılanabilir. Namazın kılınışı şöyledir;

  • 2 rekatta bir selam vererek kılınır.

  • Her rekatta Fatiha Suresi'nden sonra 10 tane İhlas Suresi okunur.

  • İlk rekatlarda Fatiha'dan önce Sübhaneke okunur.

  • Fatiha'da Besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake'de Besmele çekilmez.

  • Namazın tamamını peşpeşe kılmak gerekmez. Ara verilebilir, abdest tazelenip tekrar devam edilebilir.

  • Bu namaz gece tamamlanamazsa, kerahet vakitlerine dikkat etmek koşuluyla ertesi günün ikindi namazı vaktine kadar yetiştirebilir.

BERAT NE DEMEK? BERAT GECESİNİN ÖNEMİ

Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. Berat Kandili aynı zamanda Rahmet Gecesi gibi adlarla da anılır. Kur'ân-ı Kerim'de, suçsuzluk, kurtuluş belgesi (Kamer, 54/43) ve müşriklerle her türlü ilişkiyi kesme, onlardan uzak durma (Tevbe, 9/1) anlamlarında iki yerde berâet kelimesi geçmektedir. Hadislerde ise genellikle, günahtan kurtulma, bir iş veya zümreden uzak durma anlamlarında kullanılmıştır.

Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Berat gecesinin fazileti amel defterinin yazılmasından ileri gelir. (Takvim)

 

Senin için hazırladığımız haberler