Berzem Kalesi nerede, nasıl fethedildi?

30.09.2020 - 11:24 | Son Güncellenme: 30.09.2020 - 11:24

Son dakika haberleri... Büyük merakla beklenen Uyanış Büyük Selçuklu dizisi TRT ekranlarında başladı. Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin başlaması beraber birçok tarihi kişilik ve tarihi mekanlar, diziseverler tarafından internette araştırılıyor. Bu mekanlardan biri de Berzem Kalesi. Peki Berzem Kalesi nerede? Berzem Kalesi nasıl fethedildi? İşte detaylar...

Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin başlamasıyla beraber o dönemde yer alan birçok karakter ve tarihi önemi bulunan yerler araştırılmakta. Bu mekanlardan biri ise Berzem Kalesi'dir. Peki Berzem Kalesi nerededir? Berzem Kalesi nasıl ve hangi tarihte fethedildi? Detayları haberimizde...

Berzem Kalesi nerededir?

Berzem Kalesi, Türkmenistan’ndaki Merv şehrinde Ceyhun Nehri’nin kenarında bulunuyor.

Salih Akın’ın aktardığına göre; Sultan AlpArslan, 200.000 kişilik bir ordu ile Karahanlılar üzerine bir sefer tertib eder. Yol üzerinde Yusuf el- Harezmi adlı bir kumandan tarafından idare edilen Berzem Kalesi vardır. Bu kale Sultan AlpArslan‘a teslim olmadı, mukavemet etti. Fakat Yusuf, Sultan AlpArslan‘a karşı daha fazla direnemeyeceğini anlayınca teslim olur. Aslında bu, Yusuf‘un haince planının bir parçasıdır.

Yusuf, Sultan AlpArslan‘a bir suikast planı yapmıştır. Teslim olan Yusuf elleri ve kolları bağlı bir şekilde, Selçuklu askerleri tarafından Sultan AlpArslan‘ın huzuruna getirilir. AlpArslan karşısında rahat bir tavır sergileyen Yusuf, bununla yetinmez ve Sultan AlpArslan‘a hakaret içeren sözler söyler, tahrik eder. Sultan AlpArslan, Yusuf‘un sözlerine daha fazla dayanamaz ve ellerini, kollarını çözdürüp birebir görüşmek, tabiri caizse kapışmak ister. Yusuf‘a bir şans tanır. Aslında tüm bu yaşananlar Yusuf‘un planının bir parçasıdır diyebiliriz.

Tahtında sadece bir ok ile oturan Sultan AlpArslan‘a karşı Yusuf, hızla koşmaya başlar. Sultan AlpArslan elinde bulunan tek ok ile Yusuf‘u vurmayı hedeflemektedir. Ancak kaynakların aktardığı bilgilere göre hayatında hiç bir atışını ıskalamayan Sultan AlpArslan, Yusuf karşısında ıskalamış ve Yusuf‘u vuramamıştır. Yusuf tahta yaklaştığı sırada bir hamle ile tahttan kendini yere atan Sultan AlpArslan, yerde iken Yusuf‘un çizmesinden çıkardığı bir hançer ile yaralanır. Kaynaklarda kaç kere hançerlendiğine dair farklı söylemler vardır. Aynı zamanda Sultan‘ın makamına hançerle çıkmasının mümkün olmadığı da söylenmekte. Sultan AlpArslan‘a doğru giderken askerlerin hançerini almış olabileceği de ihtimal dahilinde.

20 Kasım 1072‘de hançerlenen Sultan AlpArslan, 4 gün sonra 24 Kasım 1072 tarihinde vefat etmiştir. Merv şehrine defnedilmiştir.

Berzem Kalesi nasıl fethedildi?

Berzem Kalesi fethi Sultan Alparslan’ın ölümünden kısa süre önce gerçekleştirdiği bir fetih. Tarihçilerin anlatımına göre Sultan Alparslan Malazgirt zaferinden sonra yönünü doğuya Karahanlılar Devletinin üzerine çevirdi. 1072 yılında Horasan seferi sırasında Karahanlılar ile savaşmadan önce yolunun üzerinde bulunan Berzem Kalesi’nin alınması gerektiğini düşünüyordu. Niketim kalenin alınması için gerekli olan hazırlıklar yapıldı ve Berzem Kalesi yapılan mücadele sonucunda ele geçirildi.

Senin için hazırladığımız haberler