Beşiktaş nasıl dibe vurdu? Kuyudan çıkabilir mi?

Orhan Gülek
07.11.2021 - 17:37 | Son Güncellenme: 07.11.2021 - 17:45

Süper Lig'in 12. haftasında Trabzonspor'a mağlup olan Beşiktaş da kötü gidişat devam etti.

Beşiktaş nasıl dibe vurdu? Kuyudan çıkabilir mi?

Kartal YİĞİT -AJANSSPOR

Herkesin kafasında deli sorular var. Geçen yıl dar kadroyla iki şampiyonluk yaşayan Beşiktaş nasıl bu hale geldi? Bu kadar dibe nasıl vurdu?

Yönetim tarihin en iyi kadrolarından birini kurdu

Siyah beyazlılar son 10 maçta 7 yenilgi aldı. Trabzonspor yenilgisinden sonra taraftarlar yönetime tepkiler vardı. Ancak buna katılmak mümkün değil. Başkan ve yönetim daha ne yapsın? Sergen Yalçın'ın Kenan Karaman'ı saymayalım istediği tüm futbolcular alındı. Beşiktaş tarihinin en güçlü kadrolarından biri kuruldu.

Hakem sorunu masada çözülür

Yönetime başka bir eleştiriyse Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemlere yeterli tepkiyi göstermemesi.  Bence bu da doğru bir eleştiri değil. Yönetim sahada hakemlere mi saldıracak? Burada doğru olan Ahmet Nur Çebi yönetiminin sorun varsa bunları kamuoyuna göstererek değil yetkililerle görüşerek çözmesi.

Trabzonspor hakemle kazanmadı

Beşiktaş-Trabzonspor karşılaşmasında tartışılan penaltı pozisyonları var. Bence, Vida'nın dışındakilerin tartışılması bile gereksiz. Hakem orada beyaz noktayı gösterebilirdi. Geçmişte Burak Yılmaz'ın olduğu gibi Vida'nın da kendini bazı pozisyonlarda atması hakemler için şüpheye yol açıyor. Maçta Vida'ya faul var gibi gözüküyor ama hakem buna 'devam' dedi. Penaltı verilse belki her şey çok farklı olacaktı ama yenilgiyi hakeme bağlamak büyük yanlış.

Şampiyonlar Ligi takımı geriye götürdü

Bu sezon hem takım hem de Beşiktaş teknik ekibi, büyük düşüş yaşıyor. Bence bunun en önemli sebebi Şampiyonlar Ligi'nde arka arkaya alınan başarısız sonuçlar. Kurulan kadronun yarattığı beklentiyle alınan sonuçlar taban tabana zıt oldu. Bu, hem takımı hem de Sergen Hoca'yı demoralize etmiş.  İlk haftalardaki oyunla Trabzonspor karşılaşmasını kıyasladığımızda bu apaçık görüldü.

Rakipler Beşiktaş'ı çözdü

Başarısız sonuçların bir başka nedeni ise rakiplerin Beşiktaş'ın artık ne oynadığını çözmüş olması.  Pjanic ve Alex'in bağlantılılarını kesmek, Josef de Souza'yı kilitlemek rakiplerin birinci planı. Böyle olunca Beşiktaş'ın orta sahası çöküyor.

Abdullah Avcı'nın planı kazandı

Trabzonspor bunu yaptı. Abdullah Avcı, düzgün bir analiz ve akıllı oyunla Beşiktaş'ı mat etti. Siyah beyazlıları kanatlardan oynamaya zorladı. Topu Rosier, Ghezzal ve özellikle Umut Meraş'ın kullanmasını istedi.  Bu oyuncular bir şeyler üretmeye çalıştı ama başarılı olamadı. Beşiktaş'ta Mitchy Batshuayi'nin sakatlığı ve başka bir golcü oyuncu bulunmaması da Avcı'nın planlarının tutmasında etken oldu.

Sergen Yalçın'ın iki değişikliği maça etki etti

Avcı'nın hamlelerine karşı Sergen Hoca'nın ne yaptığına gelince; bir kere oyunu değiştiremedi. Takımı çok baskılı oynasa bile pozisyon üretilmekte zorlanıldı. Maçın son bölümünde takımı ileri taşıyan Pjanic ve Cyle Larin'in oyundan alınması ise büyük hata oldu. Savunma dahil herkes ileri çıkınca düzen bozuldu. Trabzonspor çok sayıda pozisyon buldu ve en sonunda bir halı saha golü attı. İkinci yarıdaki çaba beraberliği hak etmişti ama galibiyet arzusu eldeki puanın uçmasına neden oldu.

Kilit oyuncular formsuz

Son 10 maçta 7 yenilgi alınmasında sakatlıklar öne çıksa da başka bir etkense kilit ve yedek oyuncuların hazır gözükmemesi.  Büyük umutlarla transfer edilen Alex Teixeira ve Mitch Batshuayi'nin ne oynadığını henüz anlayamadık. Formsuz isimlere bonservisleri alındıktan sonra eski geçen sezonki katkıyı veremeyen Rachid Ghezzal ve Valentin Rosier'i de ekleyebiliriz.

Yedek oyuncuların durumu

Yedek oyuncuların hazır hale getirilmemesi ise başka bir sorun. Salih Uçan, Kenan Karaman, Gökhan Töre, Fabrice N'Sakala mecbur kalınmadıkça oynayamayacaklarını bildikleri için sanki çalışmayı bırakmış. Kilit oyuncuların formunu bulması ve yedeklerin hazır hale gelmesini sağlamaksa Sergen Yalçın'ın görevi.

Biten bir şey yok ama...

Sergen Hoca, maç sonu yaptığı açıklamada takımının bu şekilde oynarsa Trabzonspor'u yakalamasının zor olacağını söyledi.  Doğru...  Beşiktaş bu şekilde devam ederse bırakın zirvede olmayı belki ilk üçe bile giremez. Ancak biten bir şey yok. Geçen sezon Beşiktaş, çok kötü durumdayken milli takım arasından sonra kendine gelmiş ve sezonu iki kupayla tamamlamıştı. Siyah beyazlılar geçen sezonki oyununa dönerse yine zirve yarışının içinde yer alabilir. Bunun içinse kritik Alanyaspor deplasmanında başlayacak bir galibiyet serisi gerekiyor. Beşiktaş'ın güçlü kadrosu bunu başarabilir.

Senin için hazırladığımız haberler