Beşiktaş’a 115 bin liralık Süleyman Seba davası!

11.03.2021 - 11:19 | Son Güncellenme: 11.03.2021 - 12:56

Beşiktaş haberleri… Siyah beyazlıların efsane başkanı Süleyman Seba’nın kasketli portresini yapan ressam Serdar Samancıoğlu, tabloyu kendisinden izinsiz kullandığı gerekçesiyle kulübü mahkemeye verdi. İşte detaylar…

Beşiktaş’a 115 bin liralık Süleyman Seba davası!

Beşiktaş'ın unutulmaz başkanı Süleyman Seba’nın kendisiyle özdeşleşen kasketli resmini yapan ressam Serdar Samancıoğlu, portreyi izinsiz olarak kullandığı için siyah beyazlı kulübe dava açtı. Aynı zamanda merhum Seba’nın yakın arkadaşı olan Samancıoğlu, resminin Beşiktaş dergisinin kapağında, afişlerde ve sergilerde kullanıldığı iddiasıyla 115 bin liralık tazminat talebinde bulundu.

Resim Seba ile dostluğunun nişanesi

Hürriyet’teki habere göre, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açılan davanın dilekçesinde, bir dönem Beşiktaş Divan kurulu üyeliği de yapan ressamın, aralarındaki dostluğun nişanesi olarak 33 yıl önce Seba’nın yağlı boya portresini resmettiği anlatıldı. 

Beşiktaş ise davanın reddini istedi. Siyah beyazlılar, kullandıkları resmin Samancıoğlu’nun eseriyle uzaktan yakından alakası olmadığını belirtti. 

Beşiktaş'a ihtiyati tedbir getirilmesini istedi

Dilekçede şu iddialara yer verildi: “Davalı şirket sergilerde, afişlerde ve tespit edemediğimiz birçok yerde o portreyi kullanmış, değişiklikler yapmış, çoğaltmış, değişik platformlarda yayımlamış, hediye olarak dağıtmıştır. Samancıoğlu’nun fikri mülkiyet haklarına yönelik ihlal devam etmektedir. Söz konusu ‘puzzle’lar için ihtiyati tedbir kararı verilmesini istiyoruz. Eserin başka mecralarda da izinsiz basılmasının ve umuma arz edilmesinin önlenmesini istiyoruz. Mali ve manevi zararımızın önüne geçilmesi açısından 15 bin lira belirsiz alacak davası ve 100 bin lira da manevi tazminatın davalı şirketten tahsilini istiyoruz.”

 

Beşiktaş: İstenilen tazminat fahiş zenginleşme aracı

Buna karşılık Beşiktaş cephesi ise savunmasını şu ifadelerle yaptı: “Uyuşmazlık konusu olan fotoğraf, Süleyman Seba’ya ait, davacının resmiyle ilgisi yoktur. Fotoğrafın kullanımı mali haklar bakımından bir ihlal oluşturmamaktadır. Davacı, merhum Seba’nın cenazesinde maddi bir amaç güdülmeyen ve kim tarafından yapıldığı belli olmayan kullanımları bile Beşiktaş Sportif A.Ş.’nin yaptığını söylemektedir. Talep edilen tazminat fahiştir. Davacı tarafından zenginleşme aracı olarak kullanılmaktadır. Davanın reddini istiyoruz.” 

Süleyman Seba Beşiktaş'a 5 şampiyonluk yaşattı

Adını siyah beyazlı kulübün tarihine altın harflerle yazdıran Süleyman Seba, 1984 ile 2000 yılları arasında Beşiktaş Başkanlığı yaptı. Siyah beyazlı ekip, Seba’nın başkan olduğu 16 sezonun 5’inde lig şampiyonluğu yaşarken, 8 sezonda da ligi ikinci sırada bitirdi. Süleyman Seba ayrıca, Beşiktaş’a kazandırdığı modern tesislerle de kulübün gelişiminde önemli rol oynadı.

Senin için hazırladığımız haberler