Beşiktaş'ın kapısından dönen Lucescu, Kiev'i uçuruyor

05.10.2020 - 19:39 | Son Güncellenme: 05.10.2020 - 23:11

Beşiktaş'ın bir dönem Sergen Yalçın'ın futbol aklı olarak getirmek istediği ve son anda vazgeçtiği Lucescu, Dinamo Kiev'de neler yaptı, kaç maç kazandı, kaç transfer yaptı ve kaç oyuncu sattı? İşte Lucescu'nun Dinamo Kiev serüveni..

Beşiktaş'ın kapısından dönen Lucescu, Kiev'i uçuruyor

ALİ BOZKURT-AJANSSPOR

Abdullah Avcı ile yollarını ayırıp takımın başına Sergen Yalçın'ı getiren Beşiktaş yönetiminin A planı bambaşkaydı. Özellikle de Başkan Ahmet Nur Çebi'nin...

Avcı sonrası siyah beyazlılar eski teknik direktörleri Mircea Lucescu'yu genel koordinatör olarak getirmek istedi. Bunun için başkana danışmanlık yapan eski yönetici İbrahim Altınsay ve Beşiktaş AŞ Başkanvekili Cenk Sümer, Romanya'ya gitti ve Lucescu ile görüştü. İkili Lucescu'ya Beşiktaş'ı yeniden yapılandırmak istediklerini ve bu çerçevede de bir gençleştirme operasyonu yapmak istediklerini söyledi.

''Proje, Lucescu'yu heyecanlandırdı''

Proje Lucescu'yu heyecanlandırdı ve prensip olarak kabul etti.

Artık top Çebi'deydi. Lucuscu'yu İstanbul'a çağırıp imza attırması yetiyordu. Medyada geçen bahar aylarında sürekli "Lucescu geldi, geliyor" haberleri çıktı anca ne gelen ne giden oldu.

Yönetimin bu tavrından ötürü Lucescu da siyah beyazlı defteri ikinci kez açmadan kapattı ve Dinamo Kiev ile anlaştı.

Adı Beşiktaş ile yeniden anıldığında gerek kulüp içinden gerekse kamuoyunda Lucescu'nun yaşlı olduğu ve çok para harcatacağı şeklinde sesler yükseldi.

'''Sergen Yalçın kabul etti''

Oysa Altınsay ve Sümer, görüşmede Lucescu'ya kulübün maddi olanaklarının kısıtlı olduğunu da anlatarak, bu nedenle uzun vadeli bir yapılanmaya girişmek istediklerini vurgulamıştı. Yani Lucescu, gelseydi kıt olanaklarla bir yapılandırma hamlesinin başına geçecekti.

A takıma kesinlikle karışmayacak, sadece altyapının koordinasyonu ve oyuncu havuzuyla ilgilenecekti.

Adı ortaya atıldığında teknik direktör Sergen Yalçın da Lucescu gelirse memnun olacağını söylemişti. Zaten yönetim Lucescu'ya giderken Sergen Yalçın'dan da "Olur" almıştı.

''Bir mucizenin başlangıcı''

Sonuçta Beşiktaş-Lucescu birlikteliği gerçekleşmedi. Beşiktaş, yeni sezona Sergen Yalçın ile başlarken altyapının başına eski futbolcusu Mehmet Ekşi'yi getirdi. Peki, Türkiye'de kamuoyunun ağırlıklı kesiminin burun kıvırdığı Mircea Lucescu, Dinamo Kiev'de ne yaptı?

Ukranya'da daha önce Shakhtar Donetsk mucizine imza atan Lucescu, yeni bir futbol mucizesinin de temellerini kısa sürede atmaya başladı.

''Dinamo Kiev taraftarları istemedi ama...''

Kulüp yöneticilerine kendisine güvendiği için teşekkür eden Lucescu, "Ama takımın desteğine ihtiyaç duyduğu taraftar gruplarının bana düşmanlık beslediği bir atmosferde çalışmak imkansız." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'da Shakhtar Donetsk'i 12 yıl çalıştırdığı için Dinamo Kiev taraftarlarınca eleştirilen 74 yaşındaki çalıştırıcı, "Hiçbir zaman korkak olmadım. Daha önce rakip takımlar Galatasaray'dan Beşiktaş'a, Dinamo Bükreş'ten Rapid Bükreş'e geçiş yaptım. İki takımda da taraftarlar tarafından iyi karşılandım ve ikisinde de şampiyonluk yaşadık." değerlendirmesinde bulundu.

4 yıldır Şampiyonlar Ligi gruplarına kalamayan Kiev, Lucescu yönetiminde özlemine son verdi. Sokaklarda ‘Sana burada huzur yok’ etkinlikleri başlatan taraftarlar, sosyal medyadan tepki veren taraftarlar, istifalar ve geri dönmeler derken Lucescu istenmediği yerde istedikleri hayalleri gerçekleştirmek adına projesine başladı. 75 yaşındaki teknik adam ilk olarak,  31 yaşındaki sol bek oyuncusu Josip ile yollarını ayıran Kiev, II. Takımında yer alan Denys Popov ve bir dönem Fenerbahçe forması giyen Karavaev’i yerleştirdi. Maaşlarında da düşürme yaparak bu ikiliyi takımın ilk 11’ine almaya başladı. Ayrıca geçen sezon yaş ortalaması yüksek olan Kiev’de bu sezon yaş ortalaması 24.6’a kadar geriledi.  Transfer bütçesi ayırmadan ve para harcamadan lige devam etme kararı aldılar.

Dinamo Kiev II takımdan A takıma gelen oyuncular;

Ruslan Neshcheret, Oleksandr Syrota, Ilya Zabarnyi, Roman Vantukh, Bogdan Lednev’i  Dinamo Kiev II’den A takıma yükselmesini isteyen Lucescu, genç oyuncuları da Avrupa ve Lig maçlarında görev vererek tanıtmaya başladı. Ayrıca Supryaga’nın kiralık sözleşmesi bittikten sonra takıma katılmasını sağlayan 75 yaşındaki teknik adam,  takımın golcüsü ayarında oynatmaya başladı.

Geçtiğimiz sezon Ankaragücü’nde başarılı bir sezon geçiren Gelson Rodrigues’in takımda kalmasını sağlayarak takımın kemik oyuncuları arasında yer almasını sağladı. Gelson, 3 karşılamada görev alarak 1 asist katkısı sağladı.

Bu sezon kadroya giren oyuncular (Karşılaşmalarda en fazla oynayan oyuncular)

Geçen sene takımda olup bu sene takımda devam edilen oyunculara ek olarak Dinamo Kiev II takımından katılan isimler oldu. Bu isimler arasında en çok dikkat çeken ise Zabarnyi oldu. Zabarnyi, takımın en genç oyuncusu olmasına rağmen direk Kiev A takıma alınarak kadronun önemli isimlerinden biri yapıldı. Gösterdiği performanslarla A takım seviyesinde olduğunu da kanıtladı. Supryaga kiralık olarak oynadıktan sonra takımdan gönderilmesi gündemdeyken Lucescu, özellikle takımda görmek istediği isimlerden biri olduğunu ileterek Supryaga'nın takımda kalmasını sağladı. Bu sezon güncel değerini 7 milyona kadar yükseltmeyi başardı.

Georgiy Bushchan (Kaleci) – 26 (Geçen seneden devam)

Tomasz Kedziora (Sağ Bek) -26 (Geçen seneden devam)

Ilya Zabarnyi (Stoper) – 18 (Dinamo Kiev II’den alındı)

Vitaliy Mykolenko (Stoper) – 21 (Geçen seneden devam)

Oleksandr Karavaev  (Sağ Bek)- 28 (Geçen seneden devam)

Sergiy Sydorchuk (Önlibero) – 28 (Geçen seneden devam)

Vitaliy Buyalskyi (Ortasaha) – 27 (Geçen seneden devam)

Mykola Shaparenko (Orta saha)- 21 (Geçen seneden devam)

Gerson Rodrigues (Sağ Kanat) – 25 (Kiralıktan döndü)

Carlos De Pena (Sol Kanat) – 28 (Geçen seneden devam)

Vladyslav Supryaga (Forvet)- 20 (Kiralıktan döndü)

Denys Boyko (Kaleci) -32 (Geçen seneden devam)

Oleksandr Syrota (Stoper) – 20 (Dinamo Kiev II’den alındı)

Olksandr Andrievskyi (Ortasaha) – 26 (Geçen seneden devam)

Bogdan Lednev(Önlibero) -22 (Dinamo Kiev II’den alındı)

Volodymyr Shepelev (Orta saha) – 23 (Geçen seneden devam)

Fran Sol (Forvet) – 28 (Kiralıktan geri döndü)

Benjamin Verbic (Sol Kanat) – 26 (Geçen seneden devam)

İşte takımda genç olarak karşılaşmalarda görev verdiği oyuncular ve mevkileri…

Georgiy Bushchan (Kaleci) – 26

Tomasz Kedziora (Sağ Bek) -26

Ilya Zabarnyi (Stoper) – 18

Vitaliy Mykolenko (Stoper) 21

Mykola Shaparenko (Orta saha)- 21

Vladyslav Supryaga (Forvet) 20

Viktor Tsygankov (Sağ Kanat) 22

Volodymyr Shepelev (Orta saha) 23

Oleksandr Syrota (Stoper) 20

18 yaşındaki Zabarnyi’i Şampiyonlar Ligi ve Lig’de oynatan Lucescu, takımın en genç oyuncusu unvanını alan Zabarnyi’i takıma kazandırarak gelecek vaat eden yeteneği sunmuş oldu. Zabarnyi, gösterdiği performans ile taraftarı etkiledi. Bu hamlesi ile Lucescu, diğer genç oyunculara hazır olmalarını ve bir an takımda görev alacaklarını göstermiş oldu.

Lucescu’nun gelmesi ile takıma katılan ve sözleşme imzalanan oyuncular

Volodymyr Kostevych (28) Bedelsiz

Bogdan Lednev  (22) – Dinamo Kiev II

Sergiy Buletsa – (21) – Dinamo Kiev II -  (Dnipro kiralık gönderildi)

Oleksandr Ytmchyk (23) – Dinamo Kiev II

Akhmed Alibekov (22) – Dinamo Kiev II (Ufa Kiralık gönderildi)

Roman Vantukh (22) – Dinamo Kiev II

Oleksandr Syrota (20) – Dinamo Kiev II

Ilya Zabarnyi (18) – Dinamo Kiev II

 

Bedelsiz olarak alınan Kostevych’i dışında dışarıdan oyuncu almayan Kiev ekibi,  II. takımdan 7 oyuncu ile sözleşme imzalayıp Buletsa ile Alibekov’u kiralık olarak gönderdi.  Diğer genç oyuncularla ise takımda devam etme kararı alan Lucescu, sözleşme imzalanan genç oyunculara takımda da yer vermeye başladı. Geçen sene 28.2 olan yaş ortalamasını genç oyuncularla birlikte 24.6’a kadar düşürdü.

Kiralıktan dönen

Vladyslav Supryaga (20)

Denys Garmash (30)

Gerson Rodrigues (25)

 

Kiralıktan dönen Rodrigues ile Garmash, Süper Lig’de forma giydiler. Gerson Rodrigues, Ankaragücü’nde forma  giyerken; Denys Garmash ise Rizespor forması giydi. İki oyuncu da iyi performans sergileyerek takımlarında devam etme şansı buldular. Supryaga’nın Dnipro’da sergilediği performanstan etkilenen Lucescu, takımda direk forma vermesi ile genç oyuncunun Kiev’de devam etmesini sağladı.

İŞTE SON OYNANAN KARŞILAŞMALARI

Galibiyet: 13

Mağlubiyet: 0

Beraberlik: 3

Attığı Gol: 32

Yediği Gol: 7

Senin için hazırladığımız haberler