Beşiktaş'ta mali genel kurul toplantısı sona erdi! İşte toplantıda yaşananlar...

Salim Manav
25.12.2021 - 11:50 | Son Güncellenme: 25.12.2021 - 15:23

Beşiktaş'ta son dakika haberi: Siyah-Beyazlı kulübün 2019 yılı olağan idari ve mali genel kurul toplantısı sona erdi. Detaylar haberimizde...

Beşiktaş'ta mali genel kurul toplantısı sona erdi! İşte toplantıda yaşananlar...

Beşiktaş Kulübü’nün 2019 Yılı Olağan İdari ve Mali Genel Kurulu, Akatlar Spor Salonu’nda başladı.

Akatlar Spor Salonu’nda gerçekleşen genel kurula Başkan Ahmet Nur Çebi ve Yönetim Kurulu tam kadro olarak katılırken, Kongre Divan Başkanlığı’na Engin Baltacı seçildi. Beşiktaş Yönetimi’nin önerdiği isim olan Engil Baltacı, kongre üyelerinin çoğunluğunun oyunu aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından genel kurul başladı.

 

Toplantıda 01/01/2019 - 12/05/2019, 12/05/2019 - 20/10/2019 ve 10-20/10/2019 - 31/12/2019 tarihleri arasında görev alan yönetim kurulları ayrı ayrı ibraya sunulacak.

KPMG Raporu açıklanmıştı

Beşiktaş Kulübü, Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi KPMG'nin raporunu açıklamıştı.

Siyah-beyazlılardan yapılan açıklama şu şekildeydi;

KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi tarafından hazırlanan ve 2009-2019 yılları arasındaki dönemi kapsayan Özel Kapsamlı İnceleme Raporu 23.12.2021 tarihinde Kulübümüze teslim edilmiştir.

Anılan raporda Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği ve Bağlı Ortaklıkları için toplamda 102.200.434 EUR tutarında istisnai durum tespit edildiği görülmüştür (Gelir-Gider kayıtlarında yer alan tutarlar; TCMB tarafından evrak-kayıt tarihlerinde açıklanmış olan EUR alış kurları dikkate alınarak, Bilanço kayıtlarında yer alan tutarlar; TCMB tarafından 20.10.2019'da açıklanmış olan EUR alış kuru dikkate alınarak, belirli bir dönem içinde oluşan tutarlar ise; ilgili döneme ilişkin TCMB tarafından açıklanmış olan EUR alış kurları dikkate alınarak hesaplanmıştır).

Sinan Vardar'ın ihraç kararı kalktı

Fikret Orman yönetimi döneminde ihraç edilen Sinan Vardar'ın genel kurul üyelik hakkı kendisina geri verildi. Kulüp üyeliğine geri  alındı.

Vardar, "Bir ara kalp atışlarım 128'e çıkmış. Beşiktalı olmak Süleyman Seba'dır. Ailmi üye yapan da Seba'dır. Çok üzüldük, ailem çok üzüldü. O bizim için şeref madalyasıydı. Her şey ortaya çıkacak. Bir şeyleri belirttim, sonra da benim kongre üyeliğimi aldılar. Hep doğruları söylemeye çalıştım. Ben Yıldırım Demirören'i de ibra etmedim. Ben hep yanlış şeylere karşı geldim. Bana bu şeref madalyasını taktınız, çok teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

"Kulüplerin keyfi bir şekilde yönetilmesine göz yumulamaz"

Beşiktaş Genel Sekreter ve İcra Kurulu Başkanı Mesut Ahmet Urgancılar, "Başkanımız, son 10 yılı araştıracağım diyerek seçim vaadi vardı. Şimdi raporla karşınızdayız. Yapısal sorunların çözümleri uzun vadede olacağı açıktır, ancak kulüplerin keyfi bir şekilde yönetilmesine göz yumulamaz. Deneyim kurulu öncülüğünde dünyanın en büyük 4 denetim kurulundan birisiyle çalıştık. Beşiktaş'ın şeffaf bir şekilde araştırılması amaçlandı. Maddi sıkıntılarımızın kaynağını araştırmak için buna ihtiyaç vardı. Tüm hususlar hukuki sürece taşınacak. Amacımız itibar suikasti yapmak değil, her kuruşun hesabını sormaktır.

"Menajerlere komisyon ödendediği tespit edildi"

Kişisel bilgilerin korunma kanunu sebebiyle firma isimlerini duyamayacaksınız. Protokol maddelerindeki gizlilik kurallarına uyulacak. Bazı oyuncuların satışında menajerlere komisyon ödendediği tespit edildi, 4 milyon euro. Kulübümüzün futbolcu ve teknik adam hak edişlerine bakıldığında yüzde 10'u aşan menajerlik ücreti tespit edildi. Yüzde 10'un üzerindeki menajerlik ücreti 9 milyon Euro.


Borçların zamanında ödenmemesi sebebiyle faizleri 7 milyon 460 bin Euro'dur. İlave diğer maliyetler 2 milyon 900 binm Euro. Kulüp ile başka bir kulüp arasında kiralanmasıyla ilgili imzalanan sözleşmenin incelenmesi neticesinde her bir müsabakada en az 45 dakika oynaması ve en az 10 maçta oynamaması durumunda 400 bin Euro ödenmesi taahhüt edilmiştir.


Futbolcunun toplam 11 müsabakada oynadığı ve bunların 5 tanesinde 45 dakikadan fazla oynamış ve kulübüne 400 bin Euro ödenmiştir.

Feragat edilen yetiştirme bedelleri var. 4 sezona ilişkin kayıtlar bulunabilmiş. Toplam 2 milyon 800 bin Euro feragat edilmiş. Futbolcu ve menajer sözleşmelerinin imza tarihleri arasındaki uyumsuzluklar. Bazı temsilcilik sözleşmeleri, transfer tarihinden sonra imzalandığı tespit edilmiştir. 10 sözleşmenin tamamı tek imzayla yapılmıştır. Bazı futbolcuların 1 menajerden daha fazla menajerle farklı tarihte yapılmış sözleşmeler mevcuttur. Tedarikçilere ödemelerin zamanında yapılammasının zararı 600 bin Euro'dur. 2016-2017 sezonu sonunda Çin'de 9 gün sürecek kamp planladığı, buna karşın Çin'e gittikten 1.5 gün sonra döndüğü belirlenmiştir. Ödenen 900 bin Euro.

 

Tarihi rapordan detaylar

"Özel jet kiralama faturaları var"

Özel jet kiralama faturaları var. Yaptığımız inceleme esnasında aynı tutarlı bir takım uçuş hizmet bedeli belirlenmiştir. Bir firma tarafından 51 bin dolar tutarında fatura düzenlemiş ancak faturalarda destekleyici bilgiler yoktur. 1 yıl sonra başka bir firma tarafından aynı tutarda bir fatura daha düzenlendiği tespit edildi. 2 ay sonra uçuşla ilişkilendirilemeyen ilk firma tarafından düzenlenen 51 bin dolar değerindeki faturanın iade edildiği tespit edildi.

İnşaat Operasyonları

"Kiracılardan 1 milyon 600 bin Euro kiralarını tahsil edememiştir"

Vodafone Park çatı örtüsü için şartnameye uygun olmayan bir çatı örtüsü var. Çatıda kullanılan malzeme kulüp tarafından test ettirilmiş, şartnamedeki kaliteden düşük olduğu tespit edilmiş. Topla 2 milyon 204 bin Euro maliyetindeki örtünün yenilenmesi istenmiştir. Kulübümüzün kiracılarından 1 milyon 600 bin Euro kiralarını tahsil edememiştir.

Yönetici Özeti

Satın Alma ve Gider İşlemleri ile Ticari İlişkiler

Stadyumun inşaatı panoları için bir firma ile anlaşılmış, satın alınan panellerin kullanılamadığı tespit edilmiştir. Bedeli 107 bin Euro'dur.

Vodafone Park stadının maliyeti hesaplanmıştır. Yaklaşık maliyet 4 farklı yöntemle hesaplanmıştır. Kulüpten maliyet detayı alınmamış ve bağımsız kalınması hedeflenmiştir. Olması gereken maliyetinin yaklaşık 100 milyon Euro olduğu anlaşılmaktadır. Başka bazı stadyumlar baz alındığında koltuk başı maliyeti 3 bin 200 Euro'dur. İnşaat firmasının maliyeti 2 bin 400 Euro'dur. Benzer stadyumlarda bin 300 ile 2 bin 100 Euro arasında değişmektedir.


KPMG'ye göre stadın koltuk maliyeti 2400 euro olması gerekirken 3200 Euro'ya çıktığını testip etti. Yine KPMG raporuna göre stat  34 milyon Euro daha yüksek tutara mal edildi.

İnşaat Operasyonları

BJK TV binasının tahliyesi sırasında mülk sahibine yeterli bilgi verilmediği için 47 bin Euro tazminat ödenmiştir.

Kulüp tarafından amatör sporculara daire kiralandığı tespit edilmiş. Kime sağlandığı belirlenemeyen kişiler için 162 bin Euro ödendiği tespit edildi.

Vodafone Park Arena Toplam ve Koltuk Başı Maliyeti

Kaybedilen çek yaprağı var. Bir kulüp yetkilisi tarafından eski bir yöneticiye verildiği ve akıbetinin bilinmediği durumu var.

KPMG raporu İçişleri Bakanlığı'na verilecek. Kulüp, rapora dair SPK sürecini de takip edecek.

"Biz itibarımızı mal varlığımızdan almayız"

Bunları İçişleri Bakanlığı ve SPK'ye teslim edip, sürecin başlamasını sağlayacağız. Denetim süreci boyunca yönetimimiz Beşiktaş'ın yaşadığı ekonomik sıkıntıları hasır altına atacağı iftiralarına yanıtı vermiş olduk. Bu adil davranışı nedeniyle Ahmet Nur Çebi'ye teşekkür ediyorum. Raporun genel kurula sunulacağı duyulmasının ardından dar bir kesim tarafından itibarsızlaştırma çalışmalarına maruz kaldık. Biz itibarımızı mal varlığımızdan almayız. Biz itibarımızı gerçek Beşiktaşlılığımızdan alırız. Hiçbir algı oyunu bizim sorumluluğumuzu yerine getirmekten alıkoyamaz. Cesaretimizi, dürüstlüğümüzden alırız. Kazanan Beşiktaş ve Türk sporu olacaktır. Cesur olun, cesaret er Beşiktaş" diyerek sözlerini tamamladı. 

KPMG rapordaki 102.2 milyon Euro'luk kaybı tespit etmediği gerekçesiyle genel kurul üyeleri denetleme kurulu başkanı Feyyaz Tuncel ve yönetimini istifaya çağırdı.

Bilet ve Loca Faaliyetleri

"Fikret Orman paralar nerede"

İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı'nda bir grup Beşiktaş üyesi, "Fikret Orman paralar nerede" tezahüratı yaptı.

Gayrimenkul Yatırımları ve Gayrimenkul Yönetim Operasyonları

Basketbol ve Amatör Şube Faaliyeti

Ahmet Nur Çebi: "Mayıs sonunda popülizm için kongre yapabilirdim ama yapmadım"

 

Siyah-Beyazlı kulübün 2019 yılı olağan idari ve mali genel kurul toplantısında konuşan Başkan Ahmet Nur Çebi, "En son 2 arkadaşımızın konuşmasından sonra benim konuşmam biraz silik kalacak. Beni eleştirirken bile nezaket içerisindeler. Beşiktaş'ımızın içerisinde ne cevherler var. Mayıs sonunda popülizm için kongre yapabilirdim ama yapmadım. Sosyal medyada evinde oturup bizi eleştirenleri esefle kınıyorum. Biliyorsunuz malum kişileri.

"Yarın konuşacağım"

Birçok konuyu yarın konuşacağım. Hakemlerle ilgili, genel kurullarla ilgili konuşmalarım olacak. Bizden evvelki yönetim kurulunun 'paralar nerede' derken mayıs ayında aday olduklarını ve ekim ayında gittiklerini biliyorsunuz. 'Benim altımı oydular' diyorlar ben kimsenin altını oymadım. 'Paralar nerede' diye de ben bağırtmadım.

"Yönetimimize enkaz bırakıldı"

Mayıs ile ekim arasında ne oldu? Eylül ayında UEFA'ya dilekçe verdiler; ekim ayında ödeme yapacağız dediler. UEFA da bunu kabul etti. Bu yapılanları doğru bulmuyorum. Yönetimimize enkaz bırakıldı.

"İbra edilmek ve edilmemek önemli bir şey"

Bu rapor bizim boynumuzun borcuydu. Kol kırılır yen içinde kalır diyoruz ama ibra edilmek ve edilmemek önemli bir şey. Rapor orada, benim kimseyle derdim yok! O raporda ben de varmışım. Bir kez müdahale ettim mi? Etmedim. Bedeli neyse ben de ödemeye hazırım!

Detaylara girmeyeceğim. Bazı Beşiktaşlılara yakışmadı" dedi. 


Bazı üyeler:
"Biz bağırdık"

Ahmet Nur Çebi: "Beşiktaşlılık budur. Cesurca söylüyorlar. Alt oymuyorlar, biz yaptık diyorlar. Sizinle hiçbir irtibatım oldu mu?"

Üyeler: "Hayır"

Üç eski yönetici içeri sokulmadı

Beşiktaş Mali ve İdari Genel Kurulu'nda üç eski yönetici içeri sokulmadı. Kulüp tüzüğünün 20. maddesine dayanılarak, eski başkan Yıldırım Demirören dönemi yöneticileri Behçet Ümitlen, Mario Berk ve Hakan Aksoy, borç mahsuplaşması olmadığı için, salona alınmadı.


Üç eski yönetici misafir kartıyla girme teklifini ise reddederek salon önünden ayrıldı.

Senin için hazırladığımız haberler