Beşiktaş 7.5 Milyar Lira Gelirli 30 Bin Kişilik Kasaba Projesi Yaptı

İsa Kethüda
27.04.2023 - 09:33 | Son Güncellenme: 27.04.2023 - 12:39

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, 6.2 milyarlık borcu sıfırlamak için dev bir kasaba projesi geliştirdi. 7.5 milyarlık gelir hedeflenen proje Cumhurbaşkanı'nın onayını bekliyor.

Beşiktaş 7.5 Milyar Lira Gelirli 30 Bin Kişilik Kasaba Projesi Yaptı

AJANSSPOR-HABER

Beşiktaş, 6 milyar 254 milyon liralık borcu sıfırlamak için dev bir kasaba projesi hazırladı! Siyah beyazlılar hazırladıkları 30 bin kişilik kasaba projesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a sundu. Siyah beyazlılar Galatasaray'ın Riva ve Florya projeleriyle hedeflediği gelirin benzerini elde etmeyi amaçlıyor.

Kasabadan hedef 7.5 milyarlık gelir

Nasıl bir Ekonomi gazetesinin genel yayın yönetmeni ve yazarı Vahap Munyar, siyah beyazlı kulübün dev projesini tüm ayrıntılarıyla köşesine taşıdı. Proje hayata geçerse Beşiktaş, 7.5 milyarlık bir gelir elde edecek. Ama bu gelir doğrudan borçların silinmesinde kullanılacak. Bu da projenin bir şartı olarak kayda geçirilecek.

Halkbank projenin gelir ortağı olacak

Munyar, Ahmet Nur Çebi yönetiminin projeyi bakan Kurum'a sunup, "İmarı olmayan bir arazi bulsak, yasal açıdan sıkıntı yaratmayacak proje geliştirsek. Projeden Halkbank’a bağlı Halk GYO’ya da pay versek, geliri Beşiktaş JK’nın kasasına girmeden doğrudan borçların ödenmesine bağlansa bir kereye mahsus izin verilir mi?" diye sorduğunu yazdı.

İlgini Çekebilir
İşte Şenol Güneş'in derbideki en büyük kozu!
Habere Git

Bakan tamam şimdi Cumhurbaşkanı'na götürülecek

Siyah beyazlı yönetim, projenin hayat bulması halinde borçların ödenmesi sonrası kulübe birkaç 100 milyon dolar gelirin gelmesinin de sağlanabileceğini söylüyor. Söz konusu projeye sıcak yaklaşan Kurum, konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taşınmasını istedi. Siyah beyazlıların Erdoğan'dan randevu beklediği tarihlerde ülkeyi sarsan büyük Kahramanmaraş depremi yaşandı. Yönetim şimdi yeni bir randevu için çalışıyor.

678 bin metrekarelik eski tarım arazisi

Beşiktaş'ın projesi İstanbul Eyüpsultan ilçesindeki Çiftalan köyünde hayata geçirilecek. Söz konusu bölgede 678 bin metrekarelik eski tarım ve maden alanı bulunuyor. Munyar, "Bu alanın 100 bin metrekaresi Hazine’ye ait. Ayrıca bu alana komşu 300 bin metrekarelik tapulu arazi mevcut. 8 milyon metrekarelik orman alanının düzenlenerek yeşillendirilmesi bölgenin değerine katkı yapar" dedi yazısında.

Beşiktaş'ın kasabasında neler var?

Yeni havalimanına 15 dakika uzaklıkta bulunan bölgede Çiftalan adıyla ekolojik sürdürülebilir çiftlik ve kasaba kurulacağını kaydeden Munyar, projede neler olacağını da kalem kalem dile getirdi. İşte Beşiktaş'ın Çiftalan Kasabası projesi:

İlgini Çekebilir
ÖZEL - Fenerbahçe'den Riva çıkarması!
Habere Git

Projede şu detaylar yer aldı:

  • 678 bin metrekarelik alanın bir bölümünde az yoğunluklu konutlar yer alacak. Karadeniz tipi tek katlı ve iki katlı en az 1200 metrekare bahçeli evler tasarlanacak.
  • Köy çarşısı, köy meydanı, özel hastane, özel okul, doğa oteli planlanacak.
  • Rahmetli Süleyman Seba döneminden beri akıllarda yeri ayrı olan Beşiktaş Üniversitesi de burada hayata geçirilebilir.
  • Kasabadaki toplam ekilebilir alan 200 bin metrekare olacak. Kasabanın asgari tarım ürünü ihtiyacı buradan karşılanacak.
  • Orman arazisi ve terk alanının bir bölümünde hayvancılık-mandıra hayvancılığı gündeme gelecek. Kasabanın süt, yoğurt, peynir ihtiyacının karşılanması planlanacak.
  • 2 kilometrelik sahil bandı olan bölgede bulvar, plaj alanları, yürüyüş, koşu, spor alanları düzenlenecek. Bir de denizde balıkçı barınağı planlanacak.
  • Orman olarak görünen bölümün 180 bin metrekaresi golf sahası için kullanılabilir. 

30 bin kişilik kasaba kurulacak

30 bin kişinin yaşamasına olanak verecek 'Çiftalan Ekolojik Sürdürülebilir Çiftlik ve Kasabası'nın kendi enerjisini ve tarımsal gıdasının da üretilmesi hedefleniyor. Beşiktaş kasaba projesini Halkbank Genel Müdürü Osman Aslan ile de paylaştı. Buna göre projenin geliştirilmesini Halkban Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı üstlenecek. 

Katarlı yatırımcıların ilgisi büyük

Projenin finansmanı için Birleşik Arap Emirlikleri ve Katarlı yatırımcılırla ön görüşmeler de yapıldı. Bakan Kurum'a verilen bilgide Dubaili firmaların projeye büyük ilgi duyduğu ve gelirin hedeflerin de üzerine çıkabileceğinin altı çizildi. Aynı şekilde burada atılı arazisi bulunan Hazine'nin de büyük bir gelir elde edebileceğine dikkat çekildi.

İlgini Çekebilir
Icardi'den derbi sözleri: "Telafi edeceğim"
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler