Beto'dan Süper Lig'e övgüler!

26.03.2018 - 17:04 | Son Güncellenme: 26.03.2018 - 17:04

Beto'dan Süper Lig'e övgüler!

Beto, başta Göztepe macerası, Türkiye, Süper Lig’de devam eden şampiyonluk yarışı olmak üzere hakkında merak edilenleri Vatan'a anlattı.

Portekiz’in 2016 yılında Avrupa Şampiyonu olan kadrosunda yer alan, 4 UEFA Avrupa Ligi Kupası kaldıran, Porto ile Portekiz, Cluj ile Romanya şampiyonu olan, 2’şer kez Portekiz Kupası ve Portekiz Süper Kupası’nı müzesine götüren, Portekiz Lig Kupası’nda mutlu sona ulaşan tecrübeli eldiven, Merve Toy’a verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu.

Çekişmeli bir yarış var. Ligin kalitesini, yarıştaki durumu nasıl değerlendiriyorsun?

Yüksek mücadelenin olduğu bir lig. Sonuçların tahmin edilmesi çok zor maçlar oynanıyor. Mesela Başakşehir şampiyonluk yarışında olan bir takım ama Alanya’ya farklı mağlup olabiliyor. Yarıştaki başka takımlara da böyle örnekler verilebilir. Kimin şampiyon olacağını kestirmek çok zor çünkü öyle büyük çekişme var ki maç maç bile kimin kazanacağına dair tahminde bulunmak zor. Her an değişebiliyor.

Şampiyon, Avrupa’ya gidecek olan, düşecek olan takımlar adına öngörüde bulunmak zor. Bence bu durum izleyen herkes için çok güzel, heyecanı çekişmesi yüksek bir ligdeyiz.

Şampiyonluk yolundaki takımları istediği hedefe ulaşmasında öne çıkaracak kritik faktör ne sence?

Bana göre 3 önemli faktör var. Biri başarılı defans yapabilmek ve az gol yemek. İkincisi takım halinde iyi organize olabilmek ve üçüncüsü süreklilik sağlayabilmek. Üst sıralarda süreklilik çok önemli. Bence fark yaratan etkenler bunlar oluyor. 

Gelecek sezon adına hedefleri nasıl değerlendiriyorsun?

Bu sene gösterdiğimiz gelişimi devam ettirmek ve bunu üst tarafa taşımak. Biz çok ayakları yere sağlam basan bir mantalitedeyiz. Olmadık hayâller kurup sonra hayâl kırıklığı yaşamak yerine maç maç bakıp belki Avrupa diyeceğiz. Önemli olan sağlam basıp olduğumuz noktadan ileriye gitmek her sezon.

Sahada çok hırslı ve agresif görünüyorsun, saha dışındaki Beto nasıl biri?

Ben genel olarak mücadeleci biriyim. Aslında hayat da bir anlamda maç ve bir sürü mücadeleyle, zorlukla karşılaşıyorsunuz. Özel hayatımda da hırslı ve mücadeleci biriyim. Bir küçük kızım ve daha büyük bir oğlum var. Aynı şekilde çocuklarımı da hayata karşı mücadeleci yetiştirmeye çalışıyorum. Dolayısıyla karakter olarak saha dışında da mücadeleci biriyim. 

Göztepe taraftarıyla özel bir bağ kurduğunu kolayca gözlemleyebiliyoruz...

Taraftarlarla olan ilişkiler benim için her zaman ayrı yerdedir. Ben de küçükken maçlara giderdim. Durumumuz çok iyi olmamasına rağmen babam beni götürmeye çalışırdı. Yani ben de bir dönem taraftardım. Ve hem sporcunun taraftara hem taraftarın sporcuya saygısına sevgisine çok önem veririm. Oynadığım her takımın taraftarıyla aramda hep özel bağ oldu ve ben de hep çok saygı duydum verdikleri desteğe. Göztepe taraftarı pek çok şeyden feragat edip geliyor bizi desteklemeye ve çabanızı görmek istiyorlar,

İyi gününüzde olmasanız da kazanamasanız da onlar için önemli olan elinizden geleni yaptığınızı görmek. Ben de her zaman sahada her şeyimi ortaya koyup desteklerine ne kadar saygı duyduğumu göstermeye çalışıyorum. Göztepe taraftarıyla aramda özel bir bağ var kesinlikle.

‘Göztepe’nin başarısı tesadüf değil’

“Başta Göztepe ligde yeni diye şüphe duyanlar olabilir ama her yönüyle düşünülmüş bir çalışmanın ürünü olduğunu gösterdik.”

Beto, İzmir’i, Göztepe’yi ve bu organizasyonu nasıl değerlendiriyor ?

Göztepe, kulüp olarak bakacak olursak diğer kulüplerden daha farklı. Bunda bana göre İzmir’in de payı var. Mantalitesi çok farklı özel bir yer.
Başkanımız çok donanımlı, bilgili ve özel bir insan. Onun bu yönü kulübü de pek çok anlamda farklı kılıyor.

Zaten lige yeni çıkıp böyle bir performans ortaya konması tesadüf değil. Belki başta şüphesi olanlar olmuş olabilir Göztepe ligde yeni diye ama her yönüyle düşünülmüş bir çalışmanın ürünü olduğunu herkese gösterdik. Bunda Göztepe kulüp yönetiminden futbolculara, teknik direktörümüzden taraftara herkesin büyük payı var. Teknik direktörümüzün genç ve futbolcularla çok iyi iletişimi olması çok önemli bir etken. Deneyimleri bu takım için çok kıymetli.

Ben kendi adıma evet pek çok önemli takımda oynadım. Göztepe benim kariyerimde şimdiden önemli bir yere sahip oldu. Burada olmaktan çok mutluyum.

‘Takım arkadaşlarımın başarımda katkısı büyük’

Bir dönem Muslera-Volkan’dı. Ama haftanın kalecisi dendiğinde artık akılda Beto var. Ne düşünüyorsun?

BU seçimleri yapanlara ya da oy verenlere teşekkür ederim, takdir görmek çok mutluluk verici. İyi ya da kötü anlamında değil ama farklı bir tarzım var kaleci olarak. Belki bununla alakalı olabilir. Uzun zamandır benzer isimler sonrası belki farklı şehirden farklı bir isim seçilmesi de güzel bir şey. Ben oraya başarımdan dolayı seçiliyorsam takım arkadaşlarımın da benim başarımda katkısı büyük.

‘İmajıma özen gösteriyorum’

“Diğer insanları, hayatı sevebilmek için önce kendinizi sevmelisiniz. Bu nedenle de kendime bakan, dikkat eden bir insanım. Aşırıya kaçmadan sağlığıma, hayatıma gösterdiğim kadar imajıma da özen gösteriyorum. Seviyorum özenle seçmeyi, stilimle meşgul olmayı. Sonuçta da beni yansıtan bir şey ortaya çıkıyor.”

Teknik direktör olsan çok gol atmaya yönelik bir takım mı izlerdik yoksa daha defansif mi?

Teknik adam olsam oyunun iki yönünde kompakt olan bir takım yaratmaya çalışırdım. Çünkü hücum en geriden defans en ilerideki oyuncudan başlar.

Futbolda matematik olarak bakarsanız sıfır gol yiyorsanız tek gol de atsanız galip gelirsiniz. Teknik adam olursam her maçta 1-0 galip gelmek benim için iyi sonuç, bu bir bakış açısı yani.

Aslında gol yemeden galip gelmek diyebiliriz bakış açıma. (gülüyor) Hep 1-0 kazanırsanız şampiyon olursunuz. (kahkaha atıyor) Benim önceliğim kazanmak ama gol yemeden kazanmak. 1-0 yenmeyi 4-3 yenmeye tercih ederim.

‘CR7 ile Türkiye’yi tabii ki konuşuyoruz’

“Milli takımda takım otobüsünde arkada hep deneyimliler oturur. Ben Cristiano, Pepe ve Quaresma arkada otururuz. Sohbet ederiz pek çok konuda. Oynadığımız takımlar da konu oluyor. İspanya’dan Portekiz’den Türkiye’den konuşuyoruz. Liglerin mücadele farklılıkları, oynanan futbol gibi konulardan ortak noktalar ya da farklardan sosyal hayattan bahsediyoruz.”

Ronaldo mu Messi mi sorusuna senin yanıtın ne?

Tabii ki Ronaldo. Hem takım arkadaşım hem de takım arkadaşım olmasa da bana göre en iyi o.

Süper Lig’de seni en çok zorlayan forvetler kimlerdi?

Şimdi gitti ama buradayken Cenk Tosun ve Vagner Love bana göre kaleci olarak en zorlu oyunculardan.

‘Benfica ile olan finalin yeri ayrı’

"Çok sayıda kupa kazandım ve hepsinin ayrı tadı ve yeri var. Ancak 4 UEFA Kupası’ndan biri benim için ayrı. Benfica-Sevilla (2013-14) maçı. Benfica hayatım boyunca benim rakibim olan bir takımdı. Seri penaltılarda 2 penaltı kurtararak takımıma kupayı kazandırmakta payım olması benim için çok özel. Dolayısıyla o kupa da benim için ayrıca özel.”

Hiç golün var mı?

2 golüm var penaltıdan. Biri Porto’da lig kupasında biri de Portekiz Kupa’sında. Kupa çeyrek finalinde seri penaltılarda 31 penaltı atıldı, 7 tane galiba kurtardım, 1 tane de attım.

Kaçırdığın oldu mu?

Hayır, 2’de 2. Bu sezon 5 penaltının 3’ünü kurtaran Beto bu alanda Süper Lig’in zirvesinde bulunuyor.

Senin için hazırladığımız haberler