Bilet paraları ne olacak? Almanlar formülü buldu...

01.05.2020 - 15:59 | Son Güncellenme: 01.05.2020 - 16:24

Koronavirüs salgını sebebiyle büyük sıkıntılar yaşayan dünya, normalleşmeye adım adım gidiyor. Türkiye'de futbolseverlerin merak ettiği sorular, Almanya'da da soruluyor. Oynanmamış maçların iadesi ne olacak? Bilet paraları geri ödenecek mi? Almanya'da kulüpler formülü buldu.

Bilet paraları ne olacak? Almanlar formülü buldu...

Koronavirüs salgını; sadece kulüpleri, yöneticileri, teknik adam ve futbolcuları değil taraftarları da yakından ilgilendiriyor. Türkiye'de COVID-19 salgını sebebiyle verilen zorunlu arada kulüplerin taraftarlara biletlerin iadesi için ödeme yapıp yapmayacağı tartışma konusu oldu.

Önceki günlerde Galatasaray'da eski yöneticilerden Sedat Doğan, kombinelerin devri konusundaki önerisini paylaştı. Bu yolla kulübün mali açıdan rahatlayabileceğini dile getirdi. Pekiyi, salgın dönemini en başarılı şekilde geride bırakmaya hazırlanan ve örnek ülke olarak gösterilen Almanya'da bilet iadelerini kulüpler nasıl yapıyor? Ajansspor, sizler için araştırdı.

Türkiye'de sorulan soruları, Almanya'da da sordular...

EMRAH KARALİNÇ/İNCELEME HABER

Salgının ekonomik etkilerini en aza indirmek isteyen kulüpler, kendilerine olumlu dönüş yapan futbolcularından yapacağı kesintiyle birlikte bir nebze rahatlayacak. Türkiye'de taraftarların, parasını ödedikleri biletlerin iadesini alıp alamayacağı tartışmaya açık bir konu. Bu konuda birçok kulüp, ligin akıbetiyle ilgili verilecek kararı bekliyor.

Almanya'da, ekonomisi bozuk olan kulüplerin başında gelen Schalke, aslında biraz taraftarlarını feragat etmeye zorluyor. Bazı kulüpler, paraların iade edileceğini açıklarken, bazı kulüpler ise 'izleyemediğin maçın/maçların parasını iade edeyim ama sen mağazamızdan alışveriş yap' diyor. Yani, para yine bizde kalsın fikri ön planda. Ekonomisi gerçekten zayıf olan kulüplerden ise ödeme noktasında henüz çıt çıkmıyor!

Almanya'da bilet iadeleri konusunda yapılan o uygulamalar ve 18 kulübün takındığı tavır şu şekilde:

Bayern Münih : Bayern Münih tek bilet fiyatlarını geri ödüyor. Kombineler de seyircisiz maçlara bağlı olarak geri ödeniyor. Ayrıca, taraftarlara başka seçenekler de sunuluyor. Ödemenin tamamen veya kısmen feragat edilmesi ya da Bayern yardım derneğine bağışlanması gibi...

Borussia Dortmund : Tüm taraftarlara hem günlük hem de kombine biletlerin parasının geri ödenmesi kararlaştırıldı. Dortmund, geri ödeme talebinden feragat eden taraftarlarına ise teşekkür etti. Ayrıca, feragatların olması halinde Dortmund'un daha güçlü kalacağına işaret ediliyor. 

Leipzig: Tek ve sezonluk bilet için parayı iade edecekler. 'Parayı almam' diyen taraftarlar, bağış yapabiliyor. 30 Mayıs'a kadar da biletlerle ilgili online işlemler yapılabiliyor.

Gladbach: Köln maçının bilet sahiplerine isterlerse iade yapılacağı açıklandı. Sezonluk biletler için ise düzenlemenin sezon bitiminden sonra yapılacağı ifade edildi. 

Bayer Leverkusen: Tüm tek bilet ve sezonluk biletler için taraftarlar paralarını geri alabilecek. Alternatif olarak, kâr amacı gütmeyen iki kuruluşa bağışlanabileceği duyuruldu. 

Schalke 04: Mali açıdan sıkıntıda olan Schalke kulübü, kombine sahiplerine yazı yazdı. Schalke taraftarlarının bir form doldurmaları gerektiği ve burada 4 seçenek olduğu aktarıldı. Schalke, aslında taraftarlarının biraz da feragat etmeye yönlendirdi. Feragat edenlere, forma, şal gibi çeşitli hediyeler verileceği belirtildi.

Wolfsburg: Günlük bilet fiyatları geri ödenecek. Wolfsburg, kombine sahiplerine bildirim yapacak ve geri ödeme seçenekleri sunacak. Taraftarlar böylece hangi biçimde kulübe dönüş yapacağını netleştirecek. Paralarını geri alabilmelerinin yanında, bağış, ticari eşya, bilet gibi satın alınabilir şeyler öneriliyor. Feragat da yine bir başka seçenek. 

Hoffenheim : Hertha Berlin ve Paderborn'e karşı oynanan maçların masrafları konusunda bilgilendirme yapılacağı belirtildi. Diğer maçlar ve sezonluk kombine sahipleri için ise yeni bilgilendirme yapılacağı ifade edildi. 

Köln: Taraftarlarına talep üzerine tek ve sezonluk kombine tutarları geri ödenecek. Bu tutarların feragatının dışında alternatifler sunuluyor. Günlük bilet alanlara kupon önerileri var. Ayrıca amatör sporlar için bağış yapmak gibi seçenekler de söz konusu. 

Uninon Berlin : Kulüp, taraftarlara telafi imkanı sağlayacağını resmi olarak duyurdu. Ama bunun hangi biçimde olduğu halen belirsiz. 

Eintracht Frankfurt: Kartallar, taraftarlarına seçenekler sunuyor. Kampanyaya bağış yapılabilecek. Ayrıca ödenmesi gereken değer tutarında feragat beklentisi var. 

Hertha Berlin: Seyirciler saha dışında tutulursa veya maç iptal edilirse biletlerin parasının iade edileceği bildirilmişti. Ayrıca taraftar mağazalarında kullanılmak üzere bir kupon da alabilmek mümkün.

Augsburg: Dernek, satın alınan tek biletlerin tamamını geri ödüyor. Sezonluk alınan biletler, taraftarsız kaç maç oynandığına bağlı olarak sezon sonunda kısmen telafi edilecek. 

Mainz: Köln maçıyla ilgili sadece bir düzenleme olduğu görülüyor. Para iadesi o maç için söz konusu. Diğer maçlar ve sezonluk bilet sahipleri için ise ortadaki belirsizlik kalktığında net bir açıklama yapılacağı duyuruldu.

Fortuna Düsseldorf: Günlük maç biletleri için taraftarlara ücret iadesi yapılacak. Sezonluk ödeme yapanlar paralarının bir kısmını geri alabilecekler. Ayrıca alacaklardan taraftarlar feragat edebilir. Bunun dışında Fortuna'nın altyapıdaki oyuncularını destekleme seçeneği ve alacakları tutar karşılığında ürün alabilme seçeneği sunuluyor. 

Werder Bremen: Çeşitli seçenekler sunuyorlar. Genel Müdür Klaus Filbry, "Yasal ödemeyi geri yapacağız" ifadelerini kullandı. Ayrıca bağış seçeneğinin olduğu da hatırlatıldı.

Paderborn: Günlük maç biletlerinin tutarları geri ödenecek. Ayrıca feragat imkanı var. Sezonluk ödeme yapanlara ise ayrıca bir tebligat yapılacak. Çeşitli seçenekler sunulması bekleniyor.

YASAL UYARI: BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Senin için hazırladığımız haberler