Bilim Kurulu, futbolu tavsiye etmiyor

05.05.2020 - 20:20 | Son Güncellenme: 05.05.2020 - 20:26

Bilim Kurulu, futbolu tavsiye etmiyor

Erdal Cömert/ Analiz

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 12 Haziran'da Süper Lig başta olmak üzere ara verilen futbo liglerini yeniden başlatmayı planlıyor. Bu çerçevede takımlar küçük küçük gruplar halinde sahada sosyal mesafeyi de koruyarak, idmanlara başladı. Diğer yandan koronavirüs nedeniyle ölüm vakaları gün be gün azalıyor. Bunda sokağa çıkma yasaklarıyla, uygulanan diğer sıkı tedbirler etkili oldu. Vaka sayısıdaki azalma ve iyileşen hasta sayısındaki artış gibi pozitif gidişat sonrası Cumhurbaşkanlığı, bazı illerdeki seyahat yasağını kaldırdı.

Berberlerden AVM'lere kadar esnafın da çalışmasının önündeki kısıtlamalar gevşetildi. Tüm bu  normalleşme adımlarından sonra gözler bir kez daha futbola çevrildi. Bu durumda futbol maçlarının yeniden başlayacağı beklentisi arttı. Fakat, futbol kulislerinde durum pek de bu yönde değil. Elde ettiğimiz bilgilere göre Koronavirüs Bilim Kurulu, bugünkü koşullarda futbolun oynanmasını henüz tavsiye etmiş değil. Kurul bu yöndeki görüşünü dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı öncesi Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu'na iletti.

''Bakan Koca'dan 'Pandemi'li mesaj'''

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da TFF Başkanı Nihat Özdemir ile bugün bir görüşme yaptığını açıkladı. Bakan, futbolun oynanması veya oynanması yönünde herhangi bir karar üzerinde konuşmadıklarını; sadece bir istişare yapıldığını belirtti. Bakan açıklamasındaki "Koronavirüs mücadelesinin halen bütün toplumda ana gündem maddesi olduğu, Pandemi tedbirleri kriterine göre ele alındığı bir dönemdeyiz" sözleriyse dikkat çekti. Sağlık Bakanı, açıkça Pandemi atmosferinin devam ettiğini belirterek, futbolu yönetenlere mesaj verdi.

'Top bizde değil, sizde TFF'

Açıkçası Sağlık Bakanlığı, bugüne kadar topu kendisine atan TFF Başkanı Nihat Özdemir'e, "Top sende" dedi. Bakanlık, liglerin yeniden oynatılmasının sorumluluğunu üstlenmek istemiyor. TFF Başkanı Özdemir, bugüne kadar yaptığı tüm açıklamalarda liglerin akıbıteni konusunda Bilim Kurulu'nun kararını baz alacaklarını söylüyordu. Kurul ise, "Biz karar almıyoruz, tavsiyede bulunuyoruz" görüşünü dillendiriyor.

''Gevşemenin etkisine bakılacak''

Koronavirüs Bilim Kurulu yarın haftalık bir toplantı yapacak. Ancak bilim insanlarının şu aşamada futbola başlanmasına sıcak bakmadığı görülüyor. Virüsle mücadele önmlemlerinin gevşetilmesinden sonra tablo kötüye gitmezse, futbolun da önü açılabilir. Ancak aksi bir durum olursa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ilan ettiği gibi, daha da sert tedbirler alınacak ve bu durumda futbol liglerinin oynatılması söz konusu olamayacak.

'Alt ligler Antalya'da oynansın'

Diğer yandan TFF 1. Lig ve 2. Lig maçlarının tamamının Antalya'da oynatılması seçeceğinin de masada olduğu öğrenildi. Süper Lig'in bir tek şehirde oynatılması tercihinin ise yayıncı kuruluş tarafından benimsenmediği belirtiliyor.

Senin için hazırladığımız haberler