Fas İle Dünya Kupası'nda Tarih Yazan Walid Regragui'ye Faslı Guardiola Deniyor

İsa Kethüda
10.12.2022 - 22:15 | Son Güncellenme: 10.12.2022 - 22:27

İspanya ve Portekiz'i dize getirerek, 2022 Dünya Kupası'nda yarı finale çıkan Fas'ın teknik direktörü Walid Regragui'nin lakabı Faslı Guardiola. Fas onunla final düşü görüyor.

Fas İle Dünya Kupası'nda Tarih Yazan Walid Regragui'ye Faslı Guardiola Deniyor

AJANSSPOR-HABER

Katar'ın ev sahipliğini üstlendiği 2022 Dünya Kupası'nın adını "Dünya Fası" diye değiştirsek yeridir. Zira Belçika, İspanya ve Portekiz gibi kupanın favorisi üç Avrupa devini de dize getirmeyi başaran bir Fas ile karşı karşıyayız. Dünya Kupası'nda yarı final gören ilk Afrika ülkesi oldular. Messi, Ronaldo, Neymar, Mbappe kadar bir isim daha manşetleri süsler oldu: Walid Regragui...

Fas'ın gurbetçi çocuklarından biri

Fas Teknik Direktörü Walid Regragui de birçok Afrikalı gibi bir göçmen bir ailenin çocuğu. Yani o da ülkesi için bir gurtbetçi denebilir. Fransa doğumlu olan ama uyruğu Fas olan bir futbol adamı. Dünya Kupası'ndan sadece 3 ay önce milli takımın başına geçti. Ve Katar'da tarihi yazmayı başardı 47 yaşındaki Walid Regragui... 

Yunanistan 2004'e benzetiliyor ama

Regragui, 1 gol yiyip 5 gol atarak takımını yarı finale taşdı. Evet, 2004 Avrupa Şampiyonu Yunanistan'ı çağrıştırdı, savunma futboluyla. Regragui'nin takımı çok iyi savunma yaparken, ofansif olarak da Yunanistan'a göre daha yaratıcı ve atak bir görüntü verdi. Bireysel olarak ön alanda Ziyech gibi yaratıcı ayakları ofansif açıdan da Yunanistan'dan daha zengin bir görüntü oluşturdu.

İlgini Çekebilir
2022 Dünya KuFASı! Ronaldo da gitti
Habere Git

Vasat bir sağ bek futbolcuydu

Önce Regragui'nin futbolculuk kariyerine kısa bir göz atalım: 1999-2009 arasında 10 yıl süren profesyonel futbolcu kariyeri bulunan Walid Regragui, Fransa ve İspanya'da top koştururken, Toulouse, Ajaccio, Racing ve Dijon gibi kulüplerde forma giydi. Sağ bek olarak futbol oynayan Regragui, stoper ve ön liberoda da ihtiyaç halinde görev yaptı. Kulüplerde toplam 199 maça çıkarken 6 gol atıp 2 de asist yaptı. Walid Regragui, Fas Milli Takımı'nın formasını da 44 kez giyip 1 de gol kaydetti.

Deli Vahid gitti Deli Walid geldi

Gelelim yeniden teknik direktörlük faslına... Walid Regragui, Türkiye'de Trabzonspor'u da çalıştıran 'Deli Vahid' lakabıyla bilinen Vahid Halilhodzic'in yerine takımın başına geçti. Yani, gitti 'Deli Vahid' geldi 'Deli Walid' desek yeridir! Elbet bu delilik tarifi övgü manasındadır. Regragui, esasen Fas Milli Takımı'na yabancı değil çünkü yedek kulübesindeki ilk deneyimini 2012'de Fas'ın kulübesinde yaşadı. Yaklaşık 1 yıl yardımcı hoca olarak görev yaptı.

Regragui'ye Faslı Guardiola diyorlar

Regragui, daha sonra kendi kanatlarıyla uçmaya başladı. 2014'te Fas'ın Fus Rabat ekibinin başına geçti ve 8 yıl burada çalıştı. 2020'de Katar'ın Al-Duhali SC ekibinin teknik patronu olan Regragui, 10 ay sonra ülkesinden Wydad AC'nin kulübesine geçti. Bu takımla CAF Şampiyonlar Ligi kupasını almayı başardı. Afrikanın Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu unvanı ona "Faslı Guardiola" lakabının takılmasını da sağladı. 

İlgini Çekebilir
Fırtına beraberliğe abone!
Habere Git

Blinda'dan sonra ikinci Faslı hoca oldu

Ağustos 2022 tarihindeyse Fas Milli Takımı'nın bir numaralı sorumlusu oldu. O, Amerika Birleşik Devletleri'nin düzenlediği 1994 Dünya Kupası'nda takımı çalıştıran Abdellah Blinda'dan sonra bu görevi yapan ikinci Faslı teknik adam olarak da kayıtlara geçti. Blinda, gruptaki üç maçı da kaybederek eve dönmüştü. Walid Regragui ise namağlup yarı finale kadar çıkmış durumda.

Ziyech ve Mazraoui'yi yeniden parlattı

Regragui, sınırlı bir şöhretle takımın başına geçse de bugün tüm dünyanın tanıdığı bir teknik direktör oldu, Dünya Kupası performansıyla. 6. kez boy gösterdiği Dünya Kupası'nda en başarılı performansı ortaya koyan Fas'ta onun başarısının sırrını çözmeye çalışanlar,  Hakim Ziyech ve  Noussair Mazraoui'yi yeniden milli takıma çağırıp parlatmasını öne çıkartıyor. Ancak sahada futbolcuları teknik ve taktik yönetmesi kadar mental olarak da etkili bir üsluba sahip.

"Fas Dünya Kupası'nı kazanır" 

Tüm Afrika ve Arap ülkelerinin arkalarında olduğunu belirterek, ekibi için bir sinerji oluşturan Walid Regragui, "Çocuklarımıza şunu söylüyoruz: Sizin hayalleriniz olmalı. Afrika, Dünya Kupası hiç kazanmadı. Peki siz neden onlara bu rüyayı yaşatmıyorsunuz? 20 veya 30 yıl sonra belki Fas veya Senegal Dünya Kupası'nı kazanır ve sonra geriye dönüp 'Bunu o söyledi' diyeceksiniz" diyor.

İlgini Çekebilir
İrfan Can Kahveci coşuyor, Fenerbahçe göz korkutuyor!
Habere Git

Akıllara ünlü Kazablanka filmi geldi

Futbolcu ve teknik direktör kariyeri göz önüne alındığında Walid Regragui, Katar 2022 Dünya Kupası'nın belki de en tecrübesiz isimlerinden biriydi. Haliyle de beklentinin en az olduğu isimlerden biriydi. Ama Faslı Guardiola, tüm önyargıları paramparça etti. Fas denilince sinema tarihinin en unutulmaz filmlerinden biri olan Kazablanka filmi de gelir. 2. Dünya Savaşı döneminde geçen filmde Çek direniş örgütü lideri Victor Lazlow, Nazi'lerin Almanya'daki toplama kamplarından kaçıp Kazablanka'ya gelmiştir. Amacı, Lizbon üzerinden ABD'ye iltica etmektir. 

Bir daha çal Faslı Guardiola!

Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman'ın muazzam bir oyunculuk performansını sergilediği film, "Bir daha çal Sam" repliğiyle de ayrıca hafızalar kazandı. Walid Regragui, Fas ile Katar'da 5 kez aynı şarkıyı çaldı. Kuşkusuz Fas ile birlikte belki de onlarca ülkeden milyarlarca insan şimdi ondan final ve hatta şampiyonluk şarkısını istiyor ve adeta "Bir daha çal Faslı Guardiola" diyor...

Senin için hazırladığımız haberler