Ali Koç'tan Daum sözleri: "Fenerbahçe’de 4 şampiyonluk yaşayabilirdi. 3 kesin yaşamalıydı. Biri çalındı bizden"

13.09.2024 - 10:43 | Son Güncellenme: 13.09.2024 - 11:06

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden sarı lacivertli takımın eski teknik direktörü Christoph Daum'un cenaze töreninde yaptığı konuşmada, Alman teknik adamın bir şampiyonluğunun çalındığını söyledi. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden sarı lacivertli takımın eski teknik direktörü Christoph Daum'un cenaze töreninde yaptığı konuşmada, Alman teknik adam döneminde bir şampiyonluklarının çalındığını söyledi.

Ali Koç'tan Daum sözleri: "Fenerbahçe’de 4 şampiyonluk yaşayabilirdi. 3 kesin yaşamalıydı. Biri çalındı bizden"

AJANSSPOR - HABER

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden sarı lacivertli takımın eski teknik direktörü Christoph Daum'un FC Köln takımının Rhein Energie Stadyumu'nda düzenlenen cenaze töreninde bir konuşma yaptı.

"Bir teknik direktör olarak olağanüstü niteliklere sahip gerçek bir liderdi"

koç konuşmasında Daum'un ülkemize duyduğu aidiyetten, Türkiye kariyerinden ve lider kişiliğinden bahsederek, “Bugün hepimiz büyük bir lidere veda etmek için toplandık. En önemlisi mesleğinde tarih yazan, profesyonelliği ile de birçok insanın kalbine dokunan bir insandı. Daum’un Türkiye’deki kariyeri başarılarla doluydu. 3 kulüpte hizmet ettiği toplam 7 sezonda 3 lig şampiyonluğu, 3 de kupa kazandı. Kulübümüz onun liderliğinde geçirdiği dört sezon boyunca arka arkaya lig şampiyonlukları yaşadı ve iki şampiyonluğu da dramatik bir şekilde son hafta maçlarında kaybetti. Kısacası Christoph, Türk futboluna hak ettiği bir iz bıraktı ve adını Fenerbahçe’nin tarihine güçlü bir şekilde yazdırdı. Bir teknik direktör olarak olağanüstü niteliklere sahip gerçek bir liderdi. Son derece çalışkan, kendini takımına adamış, tutkulu, disiplinli bir teknik direktördü. Hem ekibinden en iyi performansı hem de oyuncularından bireysel olarak en iyi performansı ortaya çıkarma becerisine sahipti. Bugün Fenerbahçe’yi çalıştırdığı dönemden bazı oyuncuları, efsanevi teknik direktörlerine saygıyla veda etmek için buradalar.

"Ülkemizin değerlerine bağlıydı, tarihimizi biliyor, insanımızı anlıyordu"

Christoph Daum'un aynı zamanda takım çalışması, dayanıklılık ve dürüstlük gibi değerleri benimseyen bir teknik direktör olduğunun altını çizen Koç, "O bir akıl hocası ve harika bir öğretmendi. Takımı motive edecek ve özellikle çok önemli maçlarda en iyi sonuçları ortaya çıkaracak alışılmışın dışında yöntemleri ve yaklaşımları vardı. Fakat harika kariyerinin yanı sıra harika liderliği ve hepsinden önemlisi müthiş hikayeleri de var. Hangi takımı desteklediğine bakılmaksızın Türk halkı tarafından çok sevildi ve saygı duyuldu. Peki neden bu kadar çok sevildi? Çünkü Türkiye’ye adanmıştı. Ülkemizin değerlerine bağlıydı, tarihimizi biliyor, insanımızı anlıyordu. Türkçe konuşmaya çaba gösteriyor, İstiklal Marşımızı söylüyordu. İster ülkemizde çalışsın ister çalışmasın Türkiye’den tüm gelişmeleri almak için hep bağlı kalıyordu." dedi.

"Kendisini Almanya’da gördüm ve telefonda da görüştük"

Alman çalıştırıcının gerçek bir Türk dostu olduğunu kaydeden Ali Koç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halkımız onu ayrı bir yere koyuyordu. Onu herkesten ayıran en önemli şey; Dünya tarihinin en büyük liderlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk’e ve değerlerine olan sevgisi, saygısı ve sarsılmaz bağlılığıydı. İkinci vatanı olan ülkemizde Fenerbahçe ile sürekli iletişim halindeydi. Fenerbahçe’de görev yaptığı dört sezonun tamamında ben yönetim kurulu üyesiydim. Daha sonra ben başkan oldum. İletişimde kalmaya devam ettik. Kendisini Almanya’da gördüm ve telefonda da görüştük. Fenerbahçe’ye o kadar bağlıydı ki son sosyal medya paylaşımlarından biri Fenerbahçe hakkındaydı. Geride bıraktığımız haziran ayında kulübümüzde seçimimiz vardı. Christoph’un Fenerbahçe’de çalıştığı dönemde başkanlığını yapan Sayın Aziz Yıldırım’a karşı yarışıyordum ve kendisi ikimize de başarılar dilediği ve bizi bir arada görmekten mutlu olduğunu belirttiği bir paylaşım yapmıştı."

"Fenerbahçe taraftarları tarafından her zaman hatırlanacaksın"

"Hem kişisel hem de profesyonel bir ilişkimiz vardı. İnanın bana yapabilseydim, başkanlığım sırasında onu üçüncü kez Fenerbahçe teknik direktörü olarak görmeyi çok isterdim. Gerek yönetim kurulu üyesi gerekse başkan olarak onun dostluğunu, Fenerbahçe’ye olan bağlılığını ve paha biçilemez rehberliğini her zaman hatırlayacağız. Christoph, sen Fenerbahçe taraftarları tarafından her zaman büyüklüğünle, muhteşem zaferlerinle, şampiyonluklarınla, kupalarınla ve aynı zamanda muhteşem insani özelliklerinle hatırlanacaksın. Mekanın cennet olsun. Daum ailesine bu zorlu günlerde sabır ve güç diliyorum. Daum herkes tarafından seviliyordu. Bizden biriydi. Mustafa Kemal Atatürk’e sevdası, sevgisi ve saygısı. Onu araştırması, anlaması, öğrenmesi, kıymet vermesi. Bence onu diğer yabancı futbol insanlarından ayıran bir unsurdu."

"Çalışırken de çalışmadığı dönemde de iki ülke arasında köprü oldu"

Cenaze törenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, "Her birimiz için hayatımızın belirli bir noktasında iz bırakmış birine son yolculuğunda veda etmeye geldik. Kaan Şakul Bey Beşiktaş adına konuşurken önemli bir noktaya değindi. İki ülke arasında bir köprü oldu. Bizden biriydi. Biz onu, o bizi sevdi. Bizi, değerlerimizi, ilkelerimizi, önceliklerimizi anlıyordu. Çalışırken de çalışmadığı dönemde de iki ülke arasında köprü oldu. Kariyerine burada başladı. Bu stadın yapılış tarihi 1923. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi. Hocalığını futbolcu arkadaşlar anlatmışlardır. En başarılı dönemini Türkiye’de yaşadı. 7 senede 3 kulüpte 3 şampiyonluk, üç kupa aldı. Bunların yarısını Fenerbahçe ile başardı. Eşinin siz futbolcuları gördüğünde ne kadar mutluğu gördüm." ifadelerini kullandı.

"Fenerbahçe’de 4 şampiyonluk yaşayabilirdi. 3 kesin yaşamalıydı. Biri çalındı bizden"

Daum ile yönetici iken tanıştığını aktaran Koç, "Boş dönemde yine temastaydık. Başkan olduktan sonra daha fazla temasımız oldu. Burada, Türkiye’de, telefonda görüştük. Çok şey sordum ona. Bana rehberlik de yaptı. Nurlar içinde yatsın. Ailesine kuvvet ve sabır diliyorum. Fenerbahçe’ye, Türk futboluna ve Türkiye’ye yaptıkları için de ona şükranlarımı sunuyorum. Fenerbahçe’deki kariyeri dört şampiyonlukla da bitebilirdi. Arka arkaya üç şampiyonluk yapacaktı, üçüncüsü o Denizli’deki facia. Bizden çalınan Avrupa’nın hiçbir yerinde bitmeyecek bir maçtı. İstanbul’da Trabzonspor ile berabere kaldığımız Bursa’nın şampiyon olduğu son maçta da aslında Fenerbahçe’de 4 şampiyonluk yaşayabilirdi. 3 kesin yaşamalıydı. Biri çalındı bizden. Dramatik kayıplar oldu. Almanya’da da Bayern Münih’e kafa tuttu. İkincilikleri hep Bayern Münih’in arkasında olmuştur." dedi.


Hem Türkiye’de hem Almanya’da çok başarılı bir hocaydı. Şimdi de oğlu Marcel Leverkusen’de 6-7 senedir çalışıyor. Marcel babasının ikinci Fenerbahçe döneminde scoutluk yaptı. Şimdi de Leverkusen de analiz yapıyor. Belki ileride Fenerbahçe ile yolu kesişir. Profesyonel anlamda olmasa da özel hayatlarında Daum Ailesi sık sık Türkiye’ye gelecektir. İnşallah onları ağırlayabiliriz. Nurlar için de yatsın.

"En önemlisi Mustafa Kemal Atatürk sevdası, sevgisi ve saygısıydı"

Cenazesinde Türkçe şarkıların çalmasının Daum'un kendisinin planladığını belirten Koç, "Hangi şarkının ne zaman söyleneceğini, kimlerin konuşacağını… Bu ne kadar mükemmeliyetçi olduğunu gösteriyor. Bizim için burada olmak onurdur ve bir vazifedir. Beşiktaş’ın da temsilcisi buradaydı. Federasyondan ve futbol dünyasından hocalar vardı. Vatandaşlar ve taraftarlar vardı. Herkes tarafından seviliyordu. Bunun unsuru da bizden biri olmasıydı. Bence en önemlisi Mustafa Kemal Atatürk sevdası, sevgisi ve saygısıydı. Araştırması, anlaması, öğrenmesi, kıymet vermesi. Bence onu diğer yabancı futbol insanlarından ayıran bir unsurdu. Onun için Türkiye’de çok büyük izler bıraktı. Allah razı olsun.”diyerek sözlerini tamamladı.

Senin için hazırladığımız haberler