Ünlü Spiker, Televizyoncu, Gazeteci Yazar Halit Kıvanç Vefat Etti

25.10.2022 - 22:23 | Son Güncellenme: 26.10.2022 - 00:05

Son dakika! Türkiye'nin en ünlü spikerlerinden Halit Kıvanç hayatını kaybetti. Gazeteci yazar da olan Kıvanç, Dünya Kupası ve 23 Nisan ile şöhret oldu

Ünlü Spiker, Televizyoncu, Gazeteci Yazar Halit Kıvanç Vefat Etti

AJANSSPOR-HABER

Türkiye'nin en ünlü televizyon sunucu ve spikerlerinden duayen gazeteci yazar Halit Kıvanç hayata veda etti. O futbolseverler için Dünya Kupası'nın sesi, nice nesil çocuk için ise TRT'nin 23 Nisan Ulusalar Egemenlik ve Çocuk Bayramı programlarının efsane sunucusuydu. Ve o tüm Türkiye'nin Halit Abi'siydi. Yıllarca TRT için sayısız işler yapan, emekli olduktan sonra bir dönem NTVSpor'da da programlar yapan Kıvanç'ın ölüm haberini oğlu ünlü yazar Ümit Kıvanç sosyal medya hesabından duyurdu.

Ümit Kıvanç: "Halit Kıvanç’ı kaybettik"

Türkiye'yi üzen vefat haberini veren Ümit Kıvanç, şu paylaşımı yaptı: "Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağolsun. Cenaze 27’si perşembe, öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camiden kalkacak, aynı mezarlığa defnedilecek" ifadelerini kullandı.

İlgini Çekebilir
Şenol Güneş, Beşiktaş'a kapıyı açtı
Habere Git

Işıklar içinde uyu büyük usta

Ajansspor Ailesi olarak, mesleğimizin medarı iftiharı duayen ustamıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Işıklar içinde uyusun. Başta ailesi olmak üzere Halit Kıvanç'ın tüm yakınları, dostları ve sevenlerine sabır ve başsağlığı dileriz.

TFF'den ustaya taziye mesajı

Halit Kıvanç'ın vefat haberi üzerine futbol dünyasından taziye mesajları geldi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kıvanç için şu mesajı yayınladı: "Türk spor yayıncılığının duayen ismi, usta spiker ve gazeteci Halit Kıvanç'ın vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Uzun yıllar maç anlatımlarında bulunan ve programlar sunan Halit Kıvanç, başta Dünya Kupası ve Olimpiyatlar olmak üzere birçok uluslararası organizasyonda görev aldı ve Türk sporuna değerli katkılarda bulundu. Merhum Halit Kıvanç'a Allah'tan rahmet; ailesi, sevenleri ve Türk basınına başsağlığı dileriz." 

Fenerbahçe: "YDK üyemiz Halit Kıvanç’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz"

Fenerbahçe'nin aynı zamanda Yüksek Divan Kurulu üyesi olan Halit Kıvanç'a sarı lacivertli kulüpten de taziye mesajı geldi. Fenerbahçe "Kulübümüzün 570 sicil numaralı YDK üyesi, usta gazeteci ve spor spikeri Halit Kıvanç’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Camiamızın kıymetli isimlerinden Halit Kıvanç’a Allah’tan rahmet, ailesi, kederli yakınları ve camiamıza baş sağlığı dileriz. ifadelerine yer verdi.
 

Beşiktaş: "Spor camiasına başsağlığı dileriz"

Beşiktaş ise "Radyo ve televizyonların efsane spor spikeri ve duayen gazeteci Halit Kıvanç’ın vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve spor camiasına başsağlığı dileriz." ifadelerine yer verdi.

Galatasaray: Zerafetini derinden hissettirdi

Galatasaray Kulübü de sosyal medya hesabından Kıvanç'ın Fernando Muslera ile olan bir pozu eşliğinde şu paylaşımı yaptı: "Duayen gazeteci ve spor spikeri Halit Kıvanç'ın vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Rekabetin zerafetini bizlere en derinden hissettiren Halit Kıvanç'a, Allah'tan rahmet; kederli ailesi, yakınları ve sevenlerine başsağlığı dileriz."

Trabzonspor: Büyük ustayı kaybettik

Trabzonspor Kulübü de siyah beyaz bir Halit Kıvanç fotoğrafıyla birlikte taziye mesajı paylaştı: "Türk spor yayıncılığının kıymetli ismi Halit Kıvanç’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Büyük Usta Halit Kıvanç’a Allah’tan rahmet, ailesi, sevenleri ve tüm spor camiasına başsağlığı diliyoruz."

Halit Kıvanç kimdir, nerelidir?

1925 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Halit Kıvanç, orta öğretimini Pertevniyal Lisesi'nde, yüksek öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 3 ay kadar o dönem Siirt'e bağlı olan bugünse Batman sınırlarına dahil edilen Kozluk ilçesinde hakimlik yaptı. Yıllarca TRT'de maç spikerliği ve program sunuculuğu yapan Kıvanç, Dünya Kupası ile özdeşleşti. Ve aynı zamanda TRT Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın simge sunucuydu. Kıvanç, yıllarca yazılı medyada da yer aldı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevlerde bulundu.

Dünya Kupası finalini anlatan ilk Türk spiker

Kıvanç'ın kariyerinde biraz daha gerilere gidelim: 1953 yılında Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi olarak kayıtlara geçen Türkiye Spor'u çıkardı. Kıvanç, 1 yıl kadar dünyanın en önde gelen yayın kuruluşu İngiltere'nin devlet kanalı BBC'de çalıştı. Türkiye'de de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde öncü isimlerden biri olan Kıvanç, bu alanda çok sayıda ilk imza attı. Kıvanç, FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikeri olarak tarihe geçti. Toplam 10 Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda anlattı. Kıvanç, Olimpiyat Oyunları'nın yanı sıra başka bir çok uluslararası organizasyonuna ses verdi.

O 23 Nisan'ın simge sunucusuydu

Yıllarca TRT'de kültür-sanat, müzik ve eğlence programları sunan Halit Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları'nın simge sunucusu oldu. Bir çok nesil Kıvanç'ın bu programıyla büyüdü ve orada olmayı hayal etti. Her 23 Nisan'da dünyanın bir çok ülkesinden gelen çocukların kendi ülkelerinin kültürünü yansıtan dans ve şarkılarla katıldığı TRT Çocuk Şenliği'ni sunan Halit Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine kavuştu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu, İzmir Fuarı ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen çok sayıda konser ve özel etkinliği de sundu. Halit Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan "Tele Safir" adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı.

1983'te maç spikerliği jübilesi yaptı

Kıvanç, 1983 yılındaki Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti. Ancak 1990 Dünya Kupası'nda yine de konuk spiker olarak bazı maçlarda görev aldı. Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından Kariyer Dalında Büyük Ödülü'ne değer bulundu. 
Sunuculukta 50. yılını 2005 yılında gerçekleştirdiği bir jübileyle kutlayan Halit Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) üyesiydi. Kıvanç, bu kurumlar başta olmak üzere basın dalında bir çok kurumdan toplam 200'ün üzerinde başarı ödül aldı. 

Sayısız TV programı ve kitaba imza attı

Kıvanç, TRT'den ayrıldıktan sonra NTV'de 'Halit Kıvanç'la Ustalar', NTV Radyo'daysa 'Mikrofonda Halit Kıvanç' ve NTV Spor'da da 'Futbol Bir Aşk' adlı programları sundu. İyi bir Fenerbahçe taraftarı olan Halit Kıvanç, Fenerbahçe TV'de de 'Efsanenin 100 Yılı' ile 'Efsanenin Yeni Yüzyılı' adlı söyleşi programlarını hazırlayıp sundu. Kıvanç'ın yayınlanmış kitaplarıysa şöyle:
-Ve Allah Gazeteciyi Yarattı
-Gool Diye Diye
-Metin Oktay Jübile Kitabı (İslam Çupi ve Ali Oraloğlu ile ortaklaşa)
-Gülmek Serbest Dostlar - Halit Kıvanç Anlatıyor
-Kazulet Hanımın Minisi (Altan Erbulak ile ortaklaşa)
-Ve Karşınızda Halit Kıvanç
-Çok Afedersiniz Ama
-Gülmece Güldürmece
-Bulutlarla Yarışan Kadın: Sabiha Gökçen
-Hadi Anlat Bakalım-Anılar
-Bir Koltukta Kaç Karpuz
-Futbol Bir Aşk
-Kupaların Kupası Dünya Kupası
-Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur
-Telesafir Biz de TV Böyle Başladı

 

 

Pele'yi keşfeden Türk gazeteci

Halit Kıvanç, kariyeri boyunca bir çok ilke imza attı ama onlardan biri istisnai bir yer tutar. O, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük yıldızlarından Pele'yi keşfeden kişi olarak da tarihe adını yazdırdı. Halit Kıvanç, 1954 Dünya Kupası’nda henüz 17 yaşında olan ve henüz kimsenin pek tanımadığı Pele ile bir röportajı yaptı. Pele yıldızını parlatınca Brezilya basını Halit Kıvanç için "Pele’yi ilk keşfeden Türk gazeteci" diyerek onurlandırdı. 

Senin için hazırladığımız haberler