Biraz insan çokça yapay zeka! İşte UEFA’nın yeni hibrit kura çekiminin ayrıntıları...

28.08.2024 - 08:38 | Son Güncellenme: 28.08.2024 - 08:45

UEFA, Avrupa kupalarında bu sezon uygulamaya koyacağı yeni formatın yanı sıra kura çekimlerinde yeniliğe gidiyor. İşte yapay zeka destekli hibrit kura çekiminin detayları...

Biraz insan çokça yapay zeka! İşte UEFA’nın yeni hibrit kura çekiminin ayrıntıları...

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Nisan 2021’de İngiltere, İspanya ve İtalya’dan 12 kulübün ortak açıklamasıyla duyurulan ancak 2 gün içinde çöken Avrupa Süper Lig projesinin ardından UEFA, Avrupa Kulüpler Birliği ECA ile anlaşarak 2024/25 sezonundan itibaren uygulanmak üzere yepyeni bir Avrupa kupaları formatının hayata geçirileceğini duyurdu. Geçen sezon eski formatı ile son kez düzenlenen UEFA’nın üç turnuvası, yeni yüzleri ve gelir kalemleriyle Eylül ayından itibaren hayata geçecek.

Yapay zeka destekli 'hibrit' kura çekimi

Yepyeni bir formatta düzenlenecek bir başka organizasyon da UEFA’nın her zaman büyük ilgi çeken Avrupa kupaları kura çekimi. Takım sayısının artması ve formatın tamamen değiştirilmesi nedeniyle kura çekimi de artık yapay zeka yardımıyla “hibrit” bir sistemle yapılacak. Kısaca insan unsurunu da barındıran ama büyük çoğunlukla yapay zeka yardımıyla takımların birbirleriyle eşleştirileceği bir kura çekimi izleyeceğiz. Takımların eşleşmelerinin ardından maç tarihleri 31 Ağustos Cumartesi günü UEFA tarafından duyurulacak.

Hibrit kura çekimi nasıl olacak?

“Eğer şimdiki formatın kura çekimini eskisi gibi yapsaydık 1000 top ve en az 36 kase kullanarak 3 saatten fazla süren bir kura çekimi yapmamız gerekirdi.” Bu sözler Alman Sportschau sitesine konuşan UEFA Kulüp Organizasyonlar Direktörü Tobias Hedstück’e ait. Bu nedenle kura çekimi Londra’da yerleşik AE Live adlı bir yazılım şirketinin ürettiği yapay zeka programının yardımı ile gerçekleştirilecek.

Yeni dönem hibrit kura çekiminde işleyiş ise şu şekilde olacak:

Kura çekimi Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde eskisi gibi yine 4 torba üzerinden yapılacak. Ancak takım sayısı 32’den 36’ya çıktığı için her torbada 8 yerine 9 takım yer alacak. Konferans Ligi’nde 3 içerde 3 dışarda toplam 6 maç oynanacağı için 6 torba olacak ve her takım 6 kaseden birer takımla eşleşecek.

  • Torbalar takımların son 5 yıllık kulüp puanına göre belirlenirken Şampiyonlar Ligi şampiyonu puanı kaç olursa olsun otomatik olarak 1. Torbada yer alacak.
  • 36 takımın tamamı her torbadan ikişer takımla eşleşecek. Yeni dönemde takımlar kendi bulundukları torbadaki takımlarla da eşleşecekler.
  • Kura çekimi yine bir kişinin 1. Torbanın kasesinden bir takımı çekmesiyle başlayacak. Sistem anında çekilen takımın 8 rakibini belirleyecek. 1. kaseden 8, ikinci kaseden 6, 3. Kaseden 4 ve son kaseden ise o kasede kalan 2 takım çekilecek. Böylece sonunda her takım 8 takımla eşlemiş olacak. Konferans Ligi kura çekimi ise aynı sistem ile 6 kase üzerinden yapılacak.
  • Yapay zeka sitemi takımların rakiplerini tamamen rastgele ve saniyeler içinde belirleyecek. Sistem çekilen takımın hangi rakiplerle içeride hangileri ile dış sahada oynayacağını da söyleyecek. Yapılan hesaplamalara göre ilk torbadan bir takımın rakiplerini belirlemek için 81 ihtimal var.
  • Kura çekimi öncesinde yapay zeka sistemine bazı durumlarla ilgili bilgiler de yüklenecek. Lig aşamasında aynı ülkeden takımlar birbirleriyle eşleşmeyecek. Bir kulüp ise bir ülkenin en fazla iki takımıyla karşı karşıya gelecek. Ancak bu sene olmasa da gereken durumlarda aynı ülke takımlarının karşılaşması gibi istisnaların olabileceği de UEFA tarafından bildirildi.

Diğer yandan bazı ülkelerin takımları da politik nedenlerden dolayı eşleştirilmeyecekler. Bu ülkeler;

  • İspanya-Cebelitarık
  • Ermenistan-Azerbaycan
  • Kosova-Bosna Hersek
  • Kosova-Sırbistan

Kura çekiminde sistemin tarafsız rastgele ve kurallara uygun bir şekilde işlediğini Ernst & Young hukuksal danışmanlık firması denetleyecek. Firma sistem hazırlandığında test aşamalarını da denetledi.

Senin için hazırladığımız haberler