Emre Belözoğlu'nda 'Kocaman' ve Avcı' etkisi!

06.04.2021 - 14:11 | Son Güncellenme: 06.04.2021 - 14:31

Fenerbahçe'de Emre Belözoğlu, kariyerinde Fatih Terim, Aykut Kocaman, Abdullah Avcı, birçok teknik direktörle çalıştı. Peki Belözoğlu kimi hatırlattı?

Emre Belözoğlu'nda 'Kocaman' ve Avcı' etkisi!

AJANSSPOR-HABER

Kariyeri boyunca aralarında Fatih Terim, Mircea Lucescu, Mustafa Denizli, Hector Cuper, Roberto Mancini, Graeme Souness, Kevin Keegan, Christoph Daum, Guus Hiddink, Diego Simeone, Ersun Yanal, Aykut Kocaman, Abdullah Avçı gibi bir kendini kanıtlamış birçok teknik adamla çalışan Emre Belözoğlu'nun Fenerbahçe'nin başında kimi örnek alacağı merak konusuydu. Belözoğlu, Denizlispor maçında kimi hatırlattı? Detaylar haberde...

Emre Belözoğlu, kulübede çok sakin kaldı

Emre Belözoğlu, 1-0 kazanılan Denizlispor karşısında sarı lacivertli takımın başında ilk maçına çıktı. Yeşil sahada agresif tavırları yüzünden çok eleştirilen Belözoğlu, kulübede ise çok sakindi. Atılan golde bile sevincini çok belli etmemeye çalıştı. Bu tavır, Fenerbahçe'de teknik direktörlük görevine iki kez gelen ve şu an Başakşehir'i çalıştıran Aykut Kocaman'ı hatırlattı.

Aykut Kocaman, kulübede sakin kalması ile ilgili, "Benim aklım hep 'Maç içerisinde yeni bir şeyler olabilir mi?' sorusuna gidiyor. Oyunda ne gibi değişkenler olabilir ve ben ne yapabilirim? Böyle düşünüyorum. Teknik direktörün duygularını biraz olsun kontrol edebilmesini, bu sebeple bir artı olarak görüyorum" demişti.

Aykut Kocaman'ı hatırlatan sözler

Belözoğlu, Fenerbahçe'nin başına ilk geldiğinde "Ben çok teknik adamla çalıştım. Kendime benzettiğim özellikleri olan ama hiçbir zaman böyle olmayacağım dediğim bir sürü teknik adam oldu" ifadesini kullanmıştı. Sadece kulübedeki tavırları değil birçok konuda Emre Belözoğlu'nun Aykut Kocaman'ı hatırlatan sözleri oldu. Bunlardan birisi de koşu mesafesiydi.

Koşu mesafesini kavramını Türkiye'ye Kocaman soktu

Denizli maçı sonrası Belözoğlu, "Biz biriz, bir takımız ve hepsi benim için değerli arkadaşlarım ve oyuncularım. Bugün takım 122,5 kilometreye yakın koştu. Gustavo 12 km 400 metrelerde… Çok ciddi mesafeler bunlar” dedi. Türkiye'ye koşu mesafesi kavramını Aykut Kocaman sokmuştu. Sırf bu yüzden Alex de Sousa ve Matheu Valbuena gibi isimleri yedek kulübesinde bırakan Kocaman, "Koşu mesafesindeki fark, iki takım arasındaki farkı yaratır" diyerek bunun önemine dikkat çekmişti.

Kocaman, Socrates dergisine verdiği söyleşide de "Bütün her şeyi koşu mesafesi üzerinden anlatmaya çalışırsak yanlış olur. Ben sadece, bir şey inşa edecekseniz başlangıcının bu olması gerektiğini anlatmaya çalıştım. Yoksa her şey matematiğe kalır; bu, bu kadar koşabiliyor, bu daha az, o zaman bu kazanır gibi bir durum yok. Futbol, sadece matematikle açıklayabileceğiniz bir oyun değil" demişti.  Ancak Kocaman özellikle medyadan "Futbolcular atlet mi? Önemli olan koşmak değil, topu koşturmak" gibi eleştirilere maruz kalmıştı.

Sabır oyunu

Emre Belözoğlu'nun açıklamalarında dikkat çeken başka bir nokta ise 'sabır oyunu' ifadesiydi. Fenerbahçe Teknik Direktörü, Denizlispor karşılaşması için şunları söyledi: "Sabır oyunu 1-0 gerçekten, çok değerli bir galibiyet oldu ama üstüne inşa etmek istediğimiz çok daha güçlü bir oyun var. Bu da çok ciddi bir pratik ve sabır isteyen bir oyun. Bunu oynatmak için ikinci yarının belli bölümünde oynamış olduğumuz bu oyunu devamlı hale getirmek için çok daha fazla pratik yapmaya ve zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.”

'Oyun planımız sabırlı oynamak' demişti

Aykut Kocaman da sabır oyununu seven bir teknik direktör olarak biliniyor. Hatta Fenerbahçe'de ilk yarıları boşa harcadığı konusunda bir çok eleştiriye uğramıştı. Sarı lacivertlilerin başındayken kazanılan bir maçtan sona şu açıklamayı yapmıştı:

"Yüksek enerjiye ihtiyacımız var ama aynı zamanda sabırlı oynamak lazım. Oyunu kenarlara ve onların kalesine doğru itmek zorundaydık. Planımız buydu. En azından kağıt üzerinde düşündüğümüz buydu. Oyuncularımız, maçın başından sonuna kadar doğru oynayarak sonuca gitmeyi başardı."

Saha parselizasyonu Abdullah Avcı'dan

Emre Belözoğlu'nun konuşmasındaki bir başka nokta ise saha parselizasyon konusunda yaptığı açıklamalardı. Saha parselizasyon ifadesini en çok kullanan teknik direktörlerin başında ise Abdullah Avcı geliyor.

Doğru parselizasyon

Belözoğlu, Denizlispor maçı sonrası “Tam istediğimiz pas oyunundaki parselasyon olsun veya rakibe topu verdiğimizdeki reaksiyonel oyunumuz olsun onlardan istediğimiz. Tam anlamıyla bunu yerine getiremedik açıkçası. Oyun anlamında bizim de kendi içimizde eleştirdiğimiz noktalar olduğu kadar ikinci yarıdaki istek, arzu, doğru parselasyon, topun daha hızlanması… Bunlar benim isteğim ve arzum doğrultusunda da oldu" diye konuştu.

Abdullah Avcı'nın gerek Başakşehir'de gerek Beşiktaş'ta gerekse Trabzonspor'da görev yaparken en çok üzerinde durduğu konulardan biri saha parselizasyonuydu. Başakşehir'de çalışırken Avcı, "Set ve geçiş oyunlarında saha parselizasyonunu iyi yapmaya çalışıyoruz" demişti.

Fenerbahçe'deki ilk şampiyonluğunu Kocaman ile yaşadı

Aykut Kocaman, 2010-11 sezonunda Emre Belözoğlu'na Fenerbahçe'deki ilk şampiyonluğunu yaşatan isimdi. Abdullah Avcı ise Başakşehir'de Emre Belözoğlu'nun 4 yıl boyunca hocalığını yapmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler